- Jeg skal drepe alle tre

FROGNER (Dagbladet.no): - Jeg skal drepe henne. Ja, jeg tar alle tre, for de har vært syke og lidd nok. Du får se det på tv, fortalte den såkalte 180-mannen til kvinnen på Opplysningen. Få uker etter ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre drept på Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 34 år gamle Oddrun Kvam er teleekspeditøren som tok i mot samtalen med den såkalte 180-mannen kort tid før trippeldrapene ble begått i kårboligen på Sørumsand. I dag fortalte hun om den 8-10 minutter lange samtalen i Nes herredsrett.

- Tispe

Samtalen skal ha funnet sted to til tre uker før trippeldrapet fant sted. Innringeren snakket med østlandsdialekt og spurte etter nummeret til Anne Orderud Paust. Kvam oppfattet ikke navnet med en gang - noe som gjorde innringeren sinna.

Aktor Olav H. Thue lurer på om mannen sier noe om Anne Orderud Paust. Kvam forteller at 180-mannen nevner at Anne Orderud Paust jobber i departementet og at hun har vært i utlandet.

- Sa han noe mer, lurer Thue.

- Han kalte henne en bikkje og merr eller tispe. Han var ikke helt blid på henne og ropte skjellsord, forteller Kvam.

Innringeren skal også ha gitt uttrykk for at Anne Orderud Paust var et uromoment i familien.

- Han sa at hun hadde laget noe trøbbel i familien. Jeg prøvde å avbryte og si at jeg ikke ville høre noe om dette, forklarer 180-kvinnen. Men innringeren hadde mer på hjertet.

- Ikke seriøst

Mannen fortalte at han hadde lett etter Anne Orderud Paust. Uten hell. I pinsen visste han imidlertid hvor den avdøde kvinnen skulle befinne seg.

- Jeg vet at hun er hjemme i pinsen og da skal jeg drepe henne. Ja, jeg tar alle tre, for de har vært syke og lidd nok, fortalte han ifølge Kvam.

Taleekspeditøren oppfattet at Anne Orderud Paust skulle hjem til foreldrene i pinsen, og at det var grunnen til at mannen måtte drepe alle tre.

- Trodde du på dette, spør aktor.

- Nei, dette tok jeg ikke seriøst. Jeg sa til ham at nå tuller du. Da svarte han at jeg bare skulle vente og få se. Jeg skulle få se det i stua mi hjemme. Jeg skulle få se det på tv, forteller Kvam.

I løpet av samtalen skal 180-mannen også ha fortalt at han var en hederlig og rederlig person som neppe ville bli mistenkt for drap.

- Han sa at politiet ikke kom til å tro det var ham, sier Kvam. Hun fikk ikke følelsen av at mannen hadde en kriminell bakgrunn.

- Han hadde ingen talefeil. Han var ingen dumming, men han virket kanske litt ensom, utdyper 180-damen i retten i dag.

Taushetsplikt

En stund ut i samtalen ba innringeren 180-kvinnen om flere telefonnummer. Nummer til personer med «helt vanlige navn» - som Hansen og Olsen. Kvam mener han gjorde dette for at han kunne fortsette telefonsamtalen.

- Men han ville ikke ha numrene jeg gav ham. Han spurte meg i stedet hvor gammel jeg var, om jeg hadde fri på 17. mai og i pinsen. Han spurte meg også om jeg hadde taushetsplikt, sier Kvam.

Kvam bekreftet taushetsplikten, og fortalte at hun hadde fri på 17. mai og i pinsen.

Mannen skal også ha spurt etter nummeret til Marie Orderud, hvoretter han fortalte at det var en stund siden han hadde snakket med henne.

- Jeg svarte at det sikkert var kjekt for henne å snakke med noen som hun ikke hadde snakket med på en stund, svarer Kvam. Mannen fortalte at moren var en hyggelig dame.

- Full

Mannen skal ifølge Kvam ha snakket noe uklart i de rundt 10 minuttene samtalen varte. Aktor Thue lurte derfor på om mannen virket beruset.

- Ikke direkte, men det var et eller annet som ikke stemte helt. Men at han var full var en tanke som slo meg, bekrefter Kvam.

- Fortrengte samtalen

Da 180-samtalen nærmet seg slutten takket mannen for at han fikk snakke med Kvam. Deretter avsluttet de samtalen, og Kvam gikk rett over til neste kunde.

- Tenkte du noe over samtalen, lurer aktor Thue.

- Nei, jeg fortrengte den. Jeg mener jeg skrev opp nummeret på en blokk jeg hadde ved siden av, men den har jeg ikke funnet igjen siden, svarer Kvam. Hun hadde tenkt å ta opp samtalen med noen andre, men hun gjorde likevel ikke dette.

Kvam tenkte ikke mye over samtalen i etterkant. Men da hun så reportasjene om drapene på Orderud gård på tv i slutten av pinsen 1999, dukket 180-dialogen opp igjen.

- Det var akkurat som jeg gjenopplevet hele samtalen på tv, og når jeg leste og hørte om trippeldrapene tenkte jeg umiddelbart på samtalen, erindrer Kvam.

Teleekspeditøren kontaktet sjefen sin og sammen kontaktet de politiet. Kvam ble avhørt den 27. mai 1999, bare fem dager etter at trippeldrapene fant sted.

I to år har politiet arbeidet med å oppspore 180-mannen. 23.000 personer er kartlagt - uten at politiet har klart å finne ut hvem som snakket med Oddrun Kvam få uker før trippeldrapene fant sted.

Drapsetterforskerne har hevdet at Per Orderud kan stå bak 180-samtalen, men politiet har ikke klart å knytte samtalen til Per Orderud - eller noen av de andre tiltalte i trippeldrapssaken.