TRUET PÅ LIVET: Chargé d´affaires Hans Fredrik Lehne ved den norske ambassaden sier han ble truet på livet av Khalid Skah da han kom til Marokko i fjor. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
TRUET PÅ LIVET: Chargé d´affaires Hans Fredrik Lehne ved den norske ambassaden sier han ble truet på livet av Khalid Skah da han kom til Marokko i fjor. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

- Jeg skal drepe deg og kaste en brannbombe inn i ambassaden

Chargé d´affaires Hans Fredrik Lehne ved den norske ambassaden sier han ble truet på livet av Khalid Skah da han kom til Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| RABAT (Dagbladet): Chargé d´affaires Hans Fredrik Lehne har vært ved den norske ambassaden i Rabat i Marokko i cirka et halvt år. Han kom etter at barna til Khalid Skah ble ført ut av kongeriket og til Norge.

- Den første tida var ubehagelig og jeg følte meg ikke trygg. Ved et par anledninger ble jeg forfulgt av Khalid Skah eller noen av hans representanter. Det kan ha vært ved ambassen på vei til jobb eller på gata i sentrum. Han truet meg på livet og skal han skulle drepe meg, drepe alle nordmenn og kaste brannbombe inn i ambassaden, sier Lehne til Dagbladet.

Trygg nåHan sier at han ikke følte seg trygg og bestemte seg for å politianmelde forholdene.

- Så vidt jeg vet ble han anholdt av politiet. Etter at jeg kontaktet politiet har det ikke vært noen episoder og jeg føler meg trygg her i Rabat i dag, sier Lehne, som er midlertidig bestyrer av den norske ambassaden til en ny ambassadør er på plass i byen.

Han forteller at han ikke har førstehåndskunnskap om hva som skjedde den 19. juli i fjor, men konstaterer at Norge og Marokko har forskjellig virkelighetsbilde av det som skjedde.

- Denne konflikten er et problem for det bilaterale forholdet for øyeblikket, men det er ingen dårlig stemning mellom landene og jeg tror ikke det vil ha noe virkning på forholdet , sier Lehne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Handler om barnaHan viser til utenriksminister Jonas Gahr Støres redegjørelse om deres versjon av saken, men sier at de måtte respondere når det var snakk om norske barn i en nødsituasjon og at godkjennelsen om at barna skulle få bo i ambassadørens hjem og at de skulle bli overlevert til personen Anne Cecilie Hopstock senere, kom fra høyeste departementshold.

- Barna orket ikke være sammen med faren sin lenger. Denne saken handler først og fremst om barna og deres sikkerhet, sier han.  

Han sier at han aldri vært borti en lignende sak.

- Det er mange slike saker, men jeg har aldri hørt om saker med et så dramatisk utfall.

- Tenker du da på aksjonen som fikk barna ut av Marokko?

- Ja.

- Manipulasjon
Khalid Skah selv sier drapstrussel-påstandene som er rettet mot han er ren fantasi og propaganda fra start til slutt.

- Dette er ikke sant. Jeg har aldri gjort det de sier. Det er påfunn og manipulasjon. De finner på alt dette her fordi de kidnappet mine barn og brøt internasjonal lov. Nå forsøker de å dekke over dette med en masse anklager mot meg, sier Khalid Skah til Dagbladet.

Politiet i Rabat sier de kjenner til episoden, men ifølge en politioffiser Dagbladet har snakket med, ble Skah aldri arrestert. De viser til at han ble lagt inn på sykehus etter hendelsene.

BODDE HER: På dette rommet i den norske ambassadørboligen bodde Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstocks to barn etter at de rømte fra Skah sin leilighet i Rabat. De fikk låne en mobiltelefon og ringte nødnummeret til ambassaden. Et sted i byen ble de plukket opp og brakt til boligen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen.
BODDE HER: På dette rommet i den norske ambassadørboligen bodde Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstocks to barn etter at de rømte fra Skah sin leilighet i Rabat. De fikk låne en mobiltelefon og ringte nødnummeret til ambassaden. Et sted i byen ble de plukket opp og brakt til boligen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen. Vis mer