«Jeg skal drepe dere!»

Da oslomannen (35) ble nektet alkohol på flyet, gikk han amok. Han kom med trusler om å drepe både kaptein og besetning. Mannen forsøkte også å bryte seg inn i cockpiten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Situasjonen var så dramatisk at kapteinen var nødt til å mellomlande Alicante-flyet i Barcelona, på vei til Gardermoen.

Flere ganger fikk nordmannen beskjed om at han ikke fikk alkohol. Men han ville ikke høre på kabinpersonalet. Da de klarte å legge den berusede og kraftig bygde mannen i håndjern, utbrøt han:

- Jeg skal drepe dere!

Braathens-kaptein Atle Langlo sier til Dagbladet at mannen seinere gjentok trusselen. Da sa mannen at han skulle ta de ansatte når han kom tilbake til Norge.

- Jeg la merke til mannen allerede på flyplassen i Alicante. Jeg tror ikke han hadde kommet med på et fly fra Gardermoen, sier Aud Irene Lerdal.

Hun satt på flyet som klokka 14.20 i går tok av fra Alicante og skulle fly direkte til Norge. På grunn av nordmannens oppførsel måtte imidlertid flyet mellomlande i Barcelona for å sette ham av.

Lenket fast

Så fort den 35 år gamle oslomannen satte seg ned i setet sitt på Braathens' flight BU676, begynte han å mase på kabinpersonalet. Han forlangte å få servert alkohol, men ble nektet servering. Etter at flyet hadde tatt av, forsøkte han seg nok en gang, men fikk et nytt nei.

Da ble han rasende og truet personalet. Han forsøkte også å bryte seg inn i cockpiten. Døra var imidlertid låst og mannen kom seg ikke inn.

Kabinpersonalet fikk da hjelp av tre passasjerer og påsatte mannen håndjern og lenket ham fast til setet sitt. Kaptein Atle Langlo bestemte seg for å mellomlande på nærmeste flyplass, som var Barcelona.

Fram til fem sivilkledde politimenn fra spansk politi kom inn i kabinen, satt mannen fastspent med en flyvertinne på den ene siden og en purser i setet bak.

Kraftig kar

Ingen kom til skade under bruduljene, men han kom med direkte trusler til de ansatte. Oslomannen truet gjentatte ganger med vold.

- Det var en kraftig kar, sier Lerdal.

Hun satt ti rader bak mannen, og fikk med seg hele opptrinnet. Hun husket også mannen godt fra flyplassen.

- Han virret rundt og snakket mye og veldig usammenhengende. Han virket ruset, men jeg luktet ikke alkohol av ham.

Lerdal forteller at de aller fleste passasjerene, blant annet mange barn, tok hendelsen med bemerkelsesverdig ro. Hun roser også Braathens for måten de taklet situasjonen på og informasjonen de ga.

- Men det er klart det føltes dramatisk. Det var nok mange som satte pris på vannflaskene som ble delt ut da vi var på vingene igjen, sier hun.

Hun innrømmet i går kveld at hun var sliten og hadde vondt i hodet.

Anmeldes

Flyet landet på Gardermoen 20.00 - rundt to timer forsinket. Braathens opplyser at de kommer til å anmelde 35-åringen til norsk politi.

- Akkurat nå er det spansk politi som har mannen under oppsyn, men vi kommer til å følge opp saken. Han kommer ikke hjem med Braathens, for å si det sånn, sier informasjonskonsulent Ellen Stai.

En talsmann for Guardia Civil i Barcelona bekreftet overfor Dagbladet i går kveld at nordmannen ble arrestert i flyet. Han satt i natt i varetekt, og blir i dag framstilt for en dommer.

I NØD: Braathens-flyet var av typen Boeing 737.
ENDELIG HJEMME: Etter en lang og dramatisk dag kom passasjer Aud Irene Lerdal endelig hjem til ektemannen Torstein i går kveld.
- ALVORLIG: Ved midnatt skrev kaptein Atle Langlo rapport om den utrivelige opplevelsen.