Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg skal gi deg litt ferskt kjøtt, jenta mi»

Universitetslæreren tapte søksmål om urettmessig oppsigelse. Retten fester lit til studentenes forklaringer.

TOK AFFÆRE: - Denne saken er en dokumentasjon på at vi har nulltoleranse på momenter som setter studenter i en utrygg situasjon, sier dekan ved Institutt for klinisk odontologi, Pål Barkvoll. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
TOK AFFÆRE: - Denne saken er en dokumentasjon på at vi har nulltoleranse på momenter som setter studenter i en utrygg situasjon, sier dekan ved Institutt for klinisk odontologi, Pål Barkvoll. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har kommet fram til at Universitetet i Oslo (UiO) var i sin fulle rett da institusjonen ga 59-åringen sparken i oktober i fjor for grov uforstand i tjenesten og for grovt å ha krenket sine tjenesteplikter.

Universitetet har blant annet lagt vekt på at mannen skal ha utsatt to kvinnelige studenter for seksuell trakassering i henholdsvis 2010 og 2011.

Han skal også ha oppført seg upassende overfor flere andre studenter og en kollega.

Krevde 2,3 mill. Den tidligere universitetslæreren mente seg urettmessig oppsagt fra sin stilling på Institutt for klinisk odontologi, som utdanner blant annet tannleger og tannpleiere. Han saksøkte UiO og krevde 2,3 millioner kroner i erstatning for tapt arbeidsinntekt.

Rettssaken startet 30. oktober i Oslo tingrett og pågikk i tre dager.

Retten fikk høre historiene til flere kvinner som har følt seg seksuelt trakassert av 59-åringen.

En kvinnelig student fortalte at han skal ha dyttet henne inn på et materiellrom og sagt at «jeg skal gi deg litt ferskt kjøtt, jenta mi».

I retten benektet den tidligere universitetslæreren dette forholdet, som skal ha skjedd i 2011, samt flere andre angivelige forhold av seksuell trakassering som ble redegjort for under rettsforhandlingene.

UiO frikjent Oslo tingrett kommer likevel, riktignok under dissens fra én av de to meddommerne, til at UiO hadde grunnlag for å avskjedige ham.

- Flertallet mener (x) trakasserte kvinnelige studenter i 5. semester høsten 2008, høsten 2009, høsten 2010 og da han vikarierte som veileder for 6. semesterstudenter under den såkalte «gulluka» i mai 2011. Også hans opptreden overfor kollega (y), var trakasserende, heter det i dommen.

- Universitetet i Oslo er tilfreds med at tingretten mener det var grunnlag for å avskjedige 59-åringen, og anser det for å være en riktig dom, sier universitetets advokat Håvard H. Holdø hos Regjeringsadvokaten.

- Min klient og jeg har ikke fått gjennomgått dommen ennå, så det er for tidlig å si hvordan han stiller seg til den, sier 59-åringens advokat, Steffen Brandstad.

Dette er ikke første gang Det odontologiske fakultet havner i søkelyset etter påstander om seksuell trakassering.

- Sex-presset I 2009 slo hovedverneombudet ved UiO alarm om det som ble beskrevet som en ukultur der studenter og stipendiater ble utsatt for seksuell trakassering og mobbing.

Tidligere stipendiat Birgitte Moesgaard Henriksen fortalte sin historie i Dagbladet. Hun hevder at hun i perioden 1995 til 2004 ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet.

- Dette er ikke en del av det som det ble varslet om i 2009, men en helt separat sak. Alvorligheten i denne saken ble først klar for oss i 2011. Denne saken er en dokumentasjon på at vi har nulltoleranse på momenter som setter studenter i en utrygg situasjon, sa dekan ved instituttet, Pål Barkvoll, til Dagbladet 30. oktober. 

STO FRAM I 2009: Birgitte Moesgaard Henriksen hevder at hun i perioden 1995 til 2004 ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet.
Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
STO FRAM I 2009: Birgitte Moesgaard Henriksen hevder at hun i perioden 1995 til 2004 ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer