«Jeg skal gi deg to jenter»

PARIS (Dagbladet): Jean-Marc Connerotte, forhørsdommeren som avslørte Marc Dutroux i 1996, ga et hjerteskjærende vitneprov i går. Så falt han sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Connerotte fortalte retten i Alon i Belgia hva som skjedde i august 1996. Han hadde fått Dutroux arrestert og hadde ham i avhør.

- Jeg skal gi deg to jenter, lovet Dutroux. Han forklarte dommeren at han hadde kidnappet Sabine Dardenne (12) for å «øke» familien og Laetitia Delhez (14) for å holde Sabine med selskap.

Den «lille dommeren», som han kalles, var med da Dutroux viste politiet det hemmelige rommet i kjelleren i Marcinelle i Belgia der jentene ble holdt fanget som sexslaver.

- De ville ikke komme ut. De forsøkte å gjemme seg og trodde politiet var med i en gjeng som skulle forgripe seg på dem, fortalte Connerotte.

Han beskrev hvordan Dutroux nærmest hadde hjernevasket jentene. Da de kom ut og fikk se Dutroux, ga de ham et kyss på kinnet, fordi de trodde han befridde dem fra en mystisk sjef.

Nøye planlagt

Sabine vil møte i retten for å se Dutroux i øynene. Laetitia tror ikke hun orker det.

Dommer Connerotte understreket hvor profesjonell Dutroux var i planleggingen og gjennomføringen av kidnappingene. Hver minste detalj var nøye planlagt.

Politiet har fått kritikk for at de ikke fant de innesperrede jentene da de tidligere hadde gjennomsøkt huset.

- Dutroux hadde tenkt på alt. Han bygde et ventilasjonssystem. Politihundene kunne ikke lukte jentene, sa han.

Overfor Connerotte nektet Dutroux for å ha kidnappet to av de fire drepte jentene, Julie og Mélissa. Han innrømte at han holdt dem skjult i kjelleren og sa det var meningen at de skulle vokse så han kunne «bruke» dem seinere.

Tatt av saken

Ifølge Connerotte nevnte Dutroux den gangen aldri medtiltalte Michel Nihoul. Det gjør det vanskelig for forsvaret å påstå det motsatte.

Etter å ha rullet opp hele den grufulle saken og funnet likene av Julie, Mélissa, An, Eefje og Dutroux' medsammensvorne Bernard Weinstein, ble Connerotte tatt av saken. Han hadde vært med i et selskap med ofrenes familier.

I går knakk han sammen av et spørsmål om livvakter, som han hadde på grunn av dødstrusler.

Dødstrusler har også Dutroux' og ekskonas sønn, Frédéric (19), fått. Han sto for første gang fram i ukebladet VSD i går. Sønnen har vært plassert i diverse institusjoner. I dag er han arbeidsledig. Han forteller at han først begynte å like mennesker for tre år siden. Før det likte han bare dyr.

- Far er syk, sier Frédéric.

VIL MØTE I RETTEN: Sabine Dardenne (20) ble funnet i kjelleren til Marc Dutroux i Marcinelle i Belgia. Hun vil møte i retten for å se Dutroux i øynene. Under sees Sabine under en demonstrasjon i Brussel i oktober 1996. Mer enn 275000 mennesker viste sin avsky mot pedofile.