HEFTIG DIALOG: Russlands statsminister Vladimir Putin godtok en våpenhvileavtale med Georgia etter samtaler med Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Foto: Philippe Wojazer/Scanpix
HEFTIG DIALOG: Russlands statsminister Vladimir Putin godtok en våpenhvileavtale med Georgia etter samtaler med Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Foto: Philippe Wojazer/ScanpixVis mer

- Jeg skal henge Saakashvili etter ballene

Sarkozy stoppet Putins planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Frankrikes president Nicolas Sarkozy var i august i Moskva hos Russlands statsminister Vladimir Putin og forhandlet fram en våpenhvileavtale med Georgia.

I går lekket det ut fra franske myndigheter at Putin kom med oppsiktsvekkende trusler med Georgias president Mikhail Saakashvili.

Ville ikke bli som Bush
12. august sto russiske tanks noen få mil utenfor Georgias hovedstad Tbilisi og Sarkozy satt i møte med Putin. Franskmannen fortalte Putin at verden ikke ville tolerere at han kastet Saahashvili. Russeren så ikke ut til å bekymre seg over det, skriver The Times.

- Jeg skal henge Saakashvili etter ballene, sa Putin.
- Henge ham? spurte Sarkozy.
- Hvorfor ikke? Amerikanerne hengte Saddam Hussein, svarte Putin.

Frankrikes president måtte tenke litt før han svarte. Ja, men vil du ende opp som president Bush?
- Ah, du har et poeng der, måtte Putin medgi etter en liten tenkepause.

Kjente ikke detaljene
Det er Jean-David Levitte, Sarkozys sjefsrådgiver på utenrikssaker, som har lekket opplysningene til pressen foran et toppmøte mellom EU og Russland i dag.

Saakashvili var i går i Paris i møte med Sarkozy og bekrefter at han har hørt om samtalen.
- Jeg kjente til scenen, men ikke detaljene.

Sarkozys rådgiver håper med dette å styrke inntrykket av at Frankrikes president reddet Georgia, etter at Europa har blitt anklaget for å la russerne ta over utbryterprovinsene Sør-Ossetia og Abkhasia.

USAs president George Bush ringte gjentatte ganger til Sarkozy og ba ham om ikke å dra til Moskva. Sarkozy peker nå på at det var han som ordnet løsningen på konflikten.

- Da noen måtte dra til Moskva eller Tblisi, hvem var det som forsvarte menneskerettighetene? Var det USAs president som sa «dette er uakseptabelt» eller var det Frankrike som opprettholdt dialogen med russerne? Vi var i Moskva og som en tilfeldighet kom våpenhvileavtalen på plass, sier Sarkozy.

Les alt om krigen i Georgia.