Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg skal ikke i fengsel

Kampklar Terje Bogen dro rett på hytta etter tidenes nest strengeste økokrimdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Har du vært i fengsel noen gang, Terje Bogen?

-Nei, og ikke skal jeg dit heller! Tingretten sa fem år, og da er allerede tre år fjernet i forhold til de åtte som Økokrim mener jeg burde få. De neste fem forsvinner i lagmannsretten.

- Hvordan går ditt nye selskap Sponsor Partner?

- Jeg er ikke så aktiv der som mange vil ha det til, så det må dere spørre styret og ledelsen om.

- Får du tid til å drive med noe annet enn rettssaker?

- Ja, jeg sykler mye.

- Kan du leve av det - vi har ikke registrert at du er proffsyklist?

- Nei, men jeg blir i god form av det! Og nå skal jeg rett på hytta sammen med kona. Hvis det er opptatt på telefonen min utover dagen, så skjønner dere hvorfor.

image: -Jeg skal ikke i fengsel

Den gamle sponsorkongen Terje Bogen (snart 62) var kampklar og i gammel snakkesalig form da han kommenterte den to og en halv timer lange domsavsigelsen på trappa utenfor Oslo tinghus.

Bogen hadde nettopp fått historiens neste strengeste dom for økonomisk kriminalitet, men bekreftet at han var like avslappet som han ga inntrykk av under dommerens opplesing i tingretten.

Her finner du hele dommen fra Oslo tingrett.

I tillegg til de tiltalte Terje Bogen og Mark Sjuve, omtaler dommen en rekke kjente personer fra næringsliv, politikk, kultur og idrett, som har vært involvert med SponsorService på en aller annen måte.

-En haug med feil

- Jeg er en avslappet person, og drar ikke bekymringer med meg. Det betyr på ingen måte at jeg var fornøyd med det jeg hørte. Her er en haug med faktafeil fra dommen, men disse notatene får dere ikke se nå, sa Bogen og pekte kjapt på egne notater.

Han noterte hele tiden mens fagdommer Knut Erik Strøm leste i sal 207.

Retten sier det var vanskelig å finne noen rettspraksis i en så omfattende økokrimsak siden Finance Credit-dommen er anket og dermed ikke rettskraftig. Der ga første rettsinstans fengsel i ni år.

Når retten ga Bogen fem år bak lås og slå, viser den til en høyesterettsdom fra 1990, der hovedtiltalte fikk seks år.

- Den saken innbefattet også forsikringssvindel. Det er ikke noe moment i denne saken, men for resten finner vi likhetstrekk. Derfor landet retten på fem år, sa dommer Strøm under opplesningen.

Får drive videre

Dommen har noen resonnementer som ikke er skåret over standard lest fra norske rettssaler.

De fleste som blir domfelt i økonomiske saker av langt mindre omfang enn Bogens virksomhet, mister også retten til å drive egen næringsvirksomhet. Men ikke Terje Bogen.

Retten peker på hans voksne alder (blir 62 i september), at han er pensjonist når han har sonet ferdig straffen og at enhver som inngår forretninger med Bogen fra nå av nødvendigvis må kjenen til hans bakgrunn. Ergo: på egen risiko.

Bogen er dømt til å betale tilbake 619.534 kroner, som han tok ut i bonus fra SponsorService mens den økonomiske situasjonen var langt mer alvorlig enn de oppblåste regnskapstallene viste.

Måtte fortsette bløffen

Men retten frikjenner Bogen og Stuve for tiltalen om økonomisk utroskap i forbindelse med at de tok ut bonuser mens kassas i realiteten var tom.

I dommen framgår det flere steder at verken Bogen eller Stuve har forfalsket noen bilag, bare bokført feil og mye. Og ikke noen av tiltalepunktene de er dømt for, har hatt som formål å tappe SponsorService for midler til egen lomme, men for å redde selskapet.

-Retten er i tvil om at det hadde vært i selskapets interesse om Bogen og Sjuve hadde farsagt seg bonusene. I det store bildet var beløpene ganske beskjedne. Dersom sjefene hadde fraskrevet seg bonusene, kunne det ha ført til spekulasjoner om selskapets situasjon og regnskap, som kunne ført til større tap for selskapet enn utbetalingen av bonus, heter det i dommen.

Og retten har gitt opp å beregne hvor mye konkursen i SponsorService har kostet långivere, kreditorer og garantister. Den konstaterer bare at det er en av de største økokrim-sakene noen gang.

-Banken har tapt 100 millioner og garantistene 51,5 millioner. Teoretisk kan bedrageriene ha kommet opp i 420 millioner kroner, men det kan ikke bevises at noen av lånene ikke ville blitt innvilget allikevel selv om regnskapene hadde vært korrekte, konkluderer Oslo tingrett.

I FORM: Spørsmålet haglet til Terje Bogen på trappa utenfor Oslo tinghus etter dommen på fem års fengsel. Og den gamle sponsorkongen parerte i gammel, kjent stil.
FEIL: Terje Bogens forsvarer Harald Stabell mener tingretten har gjort et slett stykke arbeid i SponsorService-saken. Og Bogen selv sier han noterte en haug med faktafeil i dommen.
KOMMER TILBAKE: Terje Bogen anket tidenes nest strengeste økokrimsak på stedet. Og han lover at han komemr tilbake hit til Oslo tinghus - da til lagmannsretten.