FORKLARER SEG: Terrortiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak forklarer seg i dag i Oslo tingrett. Her diskuterer han med forsvarerne Arvid Sjødin (t.v.) og Brynjar Meling. Foto: BENJAMIN A. WARD
FORKLARER SEG: Terrortiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak forklarer seg i dag i Oslo tingrett. Her diskuterer han med forsvarerne Arvid Sjødin (t.v.) og Brynjar Meling. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- Jeg skal ikke lyve: Jeg ønsker tegneren død

Terrortiltalte Bujak fortalte i retten at han ble bedt om å skaffe pistol til et attentat mot Kurt Westergaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak (38) startet i ettermiddag sin forklaring i rettssaken mot ham, Mikael Davud og  David Jakobsen.

I PST-avhør i september og fjor som ble et gjennombrudd for påtalemyndigheten, fortalte Bujak om diskusjoner med den antatte hovedmannen Davud om terrorangrep på Jyllandsposten. Dette står sentralt når retten skal ta stilling til om de tre oslomennene utgjorde et terrorforbund der de hadde et uttalt mål for bombe- og skyteplaner.

I Oslo tingrett nektet Bujak straffskyld.

-  Men hvis jeg har gjort noe feil er jeg villig til å ta den straffen jeg fortjener, sa den irakiske kurderen i dag.

- Han er ingen drapsmann. Hans holdninger gikk på ord og ikke på handlinger, sier advokat Brynjar Meling.

- Ingen organisasjon Bujak bekreftet i retten at han er en konservativ muslim, og at han ikke er noen motstander av jihad eller kamp dette synet.

- Jeg mener at Islam og Sharia skal regjere, det har jeg ikke lagt skjul på. Jeg følger Profetens ord, men jeg har aldri samarbeidet med noen grupper. Jeg har ikke avtjent militærtjeneste og har ingen erfaring med våpen. Jeg har aldri drevet med politikk eller fått noen opplæring av imam, understreket han.

Bujak sier han opplevde muhammedkarikaturene som først sto på trykk i Jyllandsposten som en dårlig handling og en krenkelse mot alle muslimer. Han la heller ikke skjul på at han ønsker den mest kjente tegneren, Kurt Westergaard, vondt.

- Jeg vil ikke lyve -  jeg ønsker ham død. Men jeg vil ikke gjøre noe praktisk ut av det. Jeg har ingen erfaring med bruk av våpen, sa Bujak.

- Skaff pistol Samtidig bekreftet 38-åringen at han i flere samtaler stilte seg til disposisjon for Davud og planer han hadde, men hevder han verken kjente til noen al-Qaida-kobling eller detaljene rundt bombeingrediensene som han oppbevarte i kjellerboden.

- Jeg tok det med meg og plasserte det hjemme hos meg, men jeg ville ikke gjort det hvis jeg visste at det var så farlig, sa Bujak.

Han hevder at bombeplanene etterhvert ble skrinlagt, og at den nye planen var å drepe Kurt Westergaard med skytevåpen.

- Davud sa at det vi først hadde tenkt å gjøre var feil, og ba meg nå om å skaffe en pistol om jeg klarte det. Han sa: «Dette handler om én person. Det er ett menneske som er målet», forklarte Bujak.

Hans versjon er at han av mangel på kriminelle kontakter aldri fikk tak i noe våpen, og at alle terrorplanene da ble avsluttet av Davud.

- Diskusjonene han har vært med på har ikke noe med terrorforbund å gjøre. Han ble spurt  av Davud: «Han må tas, støtter du meg i det?», noe han har svart ja på. Men dette var altså knyttet til én person og det er veldig vagt alt sammen, sier Bujaks forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til Dagbladet.

TRUET: Jyllandspostens karikaturtegner Kurt Westergaard skal ha vært målet som den norske terrorgruppen til slutt falt ned på, ifølge tiltalen. Arkivfoto: SCANPIX
TRUET: Jyllandspostens karikaturtegner Kurt Westergaard skal ha vært målet som den norske terrorgruppen til slutt falt ned på, ifølge tiltalen. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer