«Jeg skal ikke mer på fjelltur i år»

Etter halvannet døgn alene i fjellet og så en natt i egen seng, var tøffe Marthe Tveit (9) endelig klar for å fortelle om opplevelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal ikke på fjelltur mer i år, slår hun fast.

Det var noen barske timer alene i fjellområdene ved Fyresdal for den vesle jenta på ni år. Men hun visste råd, og gjorde så god hun kunne for å greie seg som best gjennom de 32 timene hun tilbrakte alene.

Hadde kniv

- Jeg brukte kniven jeg hadde i beltet til å skjære en stokk som jeg brukte til å gå med, men jeg savnet mat, forteller niåringen til NTB.

Hun passet også på å være i bevegelse for å holde varmen. I løpet av natten i fjellet hadde hun sovet kun en liten stund under en gran.

Marthe kom bort søndag formiddag da hun var på tur i fjellet ved Fyresdal i Telemark med broren Andreas på 13 år, faren Morten og en kamerat av faren. De var i området ved Hovasshytta for å se til familiens sauer, som går på beite i området. Marthe hadde gledet seg veldig til denne turen, som ble langt mer strevsom enn hun hadde tenkt seg.

- Det var ekkelt om natten, innrømmer niåringen, som var veldig glad da helikopteret endelig fant henne i går kveld klokka 19.45.

Mannskapet om bord på Sea King-helikopteret som oppdaget Marthe ytterst på en odde ved Straumsfjorden i Setesdal, ga den kalde jenta kakao, men det var ikke tvil om hva som sto i hodet på henne.

- Jeg gledet meg til å se mamma og pappa, sier hun.

Marthe Tveit hadde i løpet av halvannet døgn gått en strekning som utgjør 7 til 8 kilometer i luftlinje. Området ligger mange timer fra veiforbindelse.

Hørte dattera

Mamma Sylvia Tveit er enig med datteren Marthe om at denne sommeren skal tilbringes i ro hjemme på Melum ved Skien. Familien driver et gårdsbruk og det er dermed nok å gjøre om sommeren. Det var naturligvis verdens lykkeligste foreldrepar som fikk tilbake datteren mandag kveld.

- Tror aldri jeg har vært så lettet og lykkelig noen gang, forteller Sylvia Tveit. Hun var en tur oppom i Fyresdal mandag for å hente sønnen Andreas, som var helt utslitt etter opplevelsen. Ellers holdt hun seg hjemme for å vente. Pappa Morten hadde valgt å bli igjen oppe på fjellet, ved hytta, for å vente på datteren.

- Han fortalte at han satt på trappa der, og følte hun rope inne fra fjellet. Han ble på en måte dratt inn, mente han, forteller mora.

Egen lavvo

Så godt som alle de 35 elevene ved Bergan skole på Melum utenfor Skien var med i velkomstkomiteen da tøffe Marthe Tveit endelig var tilbake på skolen tirsdag.

Marthe går i fjerde klasse, der er de til sammen sju stykker.

Elevene ved Bergan skole har arrangert tur ut i terrenget hver eneste uke. Blant annet har skolen sin egen lavvo, og eleven får trening i å greie seg i naturen.

- Dessuten er Marthe en tøff og sterk jente, hun er vokst opp på gård og er vant til uteliv, sier rektor Brit Amlie.

Etter gjenforeningen har skolevennene fått spurt Marthe mange spørsmål om timene i fjellet, og barna er naturligvis glad for at hun er tilbake. Men aller gladest er nok Marthe selv.

Av vennene har hun også fått en flott minnebok. I den hadde de tegnet og skrevet til den modige skolevenninnen.

(NTB)

Marthe Tveit (t.h.) blir ønsket velkommen tilbake til skolen av medelever etter at hun ble funnet av et helikopter i en leteaksjon i Fyresdal sent i går ettermiddag etter å ha vært savnet siden søndag.