-  Jeg skal ikke stemme

Shah Mohammad Rais, også kjent som bokhandleren i Kabul, skal ikke stemme ved lørdagens valg i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har aldri avgitt stemme ved et demokratisk valg, så jeg skulle gjerne ha deltatt på lørdag, sier Shah Mohammad til Dagbladet.

På grunn av en forretningsreise gikk bokhandleren glipp av stemmeregistreringen, og dermed også muligheten til å delta ved det historiske valget.

-  Men kona og den eldste sønnen min skal stemme på vegne av familien, sier Shah Mohammad.

Sønnen har allerede annonsert at han skal gi den USA-støttede presidenten Hamid Karzai sin stemme. Hvem bokhandlerens yngste kone velger, er ikke kjent.

-  Nei, hun vil ikke fortelle meg hvem hun stemmer på, avslører Shah Mohammad til Dagbladet.

Hans første kone oppholder seg nå i Canada, og skal ifølge bokhandleren heller ikke stemme.

Rykter om fusk

Det er første gang i landets historie at afghanerne selv velger president. FN har tidligere anslått at det er 9,8 millioner stemmeberettigede, men hele 10,5 millioner valgentusiaster har meldt seg. Dermed øker mistanken om at det er en del som har registrert seg flere ganger. Ifølge BBC går det rykter om at stemmekort selges for 100 dollar på gatene i Kabul.

Shah Mohammad har ikke blitt tilbudt noe stemmekort på det svarte markedet, og skal observere det hele fra sidelinja.

-  Om jeg stemmer eller ikke utgjør ingen stor forskjell, sier bokhandleren, som er mest skeptisk til hvordan støtten fra utlandet påvirker de ulike presidentkandidatenes mulighet til å vinne stemmer.

-  De kandidatene som får økonomisk støtte fra utlandet, står sterkt, sier Shah Mohammad.

-  Afghansk politikk er veldig komplisert. Etter å ha vært i krig i så mange år, er ikke dette et hvilket som helst valg. Folk vet ikke så mye hva de ulike kandidatene står for, men de vet hvem som kommer til å sikre fortsatt internasjonal bistand til landet. Det er disse som får folks stemmer, mener bokhandleren.

-  De fleste afghanere kan ikke lese, og de har lite politisk kunnskap. Det folk er opptatt av, er om de har elektrisitet, vann og hus. Det er gått flere år siden Taliban ble styrtet, men så langt er det skjedd lite i Afghanistan. Folk begynner å bli utålmodige, sier Shah Mohammad.

18 kandidater

18 kandidater har meldt seg på i kampen mot den sittende presidenten Hamid Karzai.

Den usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum er regnet for å være en av Karzais sterkeste konkurrenter, men Shah Mohammad tror likevel Karzai, som er pashtuner, forblir president også etter lørdagens valg.

-  Karzai har støtte fra USA, og er en sterk kandidat. Men mange vil nok stemme ut fra sin etniske tilhørighet. Usbekerne stemmer på sin kandidat, mens hazaraene stemmer på en hazarakandidat, sier Shah Mohammad.

Valgets eneste kvinnelige kandidat, Massouda Jalal, har ifølge bokhandleren liten sjanse mot de store.

-  Hun har ingen politisk erfaring. Landet trenger en sterk kandidat, og jeg tror faktisk det er for tidlig med en kvinnelig president, sier Shah Mohammad.

SOFAVELGER: Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, skal ikke stemme under lørdagens valg, men han følger valgkampen nøye. - De fleste intellektuelle afghanere bor i utlandet, og deltar ikke i debatten rundt valget. Det er et problem, mener Shah Mohammad.