VIL IKKE TILBAKE: «John Smith», som ble funnet forkommen i en snøfonn utenfor en bilvaskehall i Oslo 14. desember i fjor, vil ikke tilbake til Tsjekkia, og frykter at kriminelle venter på ham der.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL IKKE TILBAKE: «John Smith», som ble funnet forkommen i en snøfonn utenfor en bilvaskehall i Oslo 14. desember i fjor, vil ikke tilbake til Tsjekkia, og frykter at kriminelle venter på ham der. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Jeg skal ikke tilbake til Tsjekkia. Jeg frykter de kriminelle som utsatte meg for dette er der og venter på meg

«John Smith» forventer at DNA-test vil bekrefte hans identitet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tsjekkisk politi kunne i går bekrefte identiteten til mannen som har kalt seg for «John Smith», etter at tsjekkisk politi fikk tips fra personer som hadde sett bildene av ham i media. Politiet fant deretter fram til personene som antas å være mannens foreldre, som bekreftet ham som sin sønn.

Nå håper han på endelig svar.

- Jeg forventer at DNA-testen vil bekrefte min identitet. Jeg vil da ta kontakt med foreldra mine og be de komme hit, sier John Smith til Dagbladet.

Frykter kriminelle i Tsjekkia Dagbladet møter ham i et rom han har tilgang til i Oslo sentrum. Det er en seng, et lite bad og to stoler samt garderobe i rommet.

Men mannen, som mest sannsynlig er 36 år og fra Tsjekkia, er klar på en ting: han skal ikke bli med foreldrene tilbake til hjemlandet.

- Jeg frykter de kriminelle som utsatte meg for dette er der og venter på meg. Jeg skal aldri tilbake til Tsjekkia, hevder han.

- Hva skal du gjøre?

- Jeg kan starte på nytt med hva jeg vil. Jeg ser for meg en framtid med familie, kone og barn, sier han på engelsk med østeuropeisk aksent.

Vil bli i Oslo Han sier han vil bli i Oslo og Norge mens etterforskningen pågår.

- Jeg vil hjelpe så godt jeg kan.

Da han hørte sitt trolige navn i går, trigget det ingen minner.

- Det hjalp ingenting, men det er fint det går mot en løsning. Samtidig frykter jeg å møte dem. Jeg er redd situasjonen som møter meg.

Medier verden over har omtalt saken etter at politiet i Oslo gikk ut med bilder av mannen, etter at de hadde funnet ham i forkommen tilstand i en snøfonn på Hasle i Oslo i midten av desember i fjor. Politiet opplyste at han siden de fant ham har levd med fullstendig hukommelsestap.

HUSKET INGENTING: Politiet i Oslo gikk ut med dette bildet i håp om å få identifisert mannen som kaller seg «John Smith» fordi han ikke husker navnet sitt. Mannen skal siden politiet fant ham i forkommen tilstand i en snøfonn i desember ha levd med fullstendig hukommelsestap. Foto: Politiet
HUSKET INGENTING: Politiet i Oslo gikk ut med dette bildet i håp om å få identifisert mannen som kaller seg «John Smith» fordi han ikke husker navnet sitt. Mannen skal siden politiet fant ham i forkommen tilstand i en snøfonn i desember ha levd med fullstendig hukommelsestap. Foto: Politiet Vis mer