- Jeg skal kjempe mot denne dommen

Drapsdømte Amanda Knox på amerikansk fjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ga Amanda Knox sitt første intervju etter drapsdommen som ble klar torsdag, på det amerikanske tv-programmet «Good Morning America». Der sverget hun å kjempe i mot domfellelsen.

På torsdag kveld ble amerikanske Knox, populært kalt «Foxy Knoxy», og hennes italienske eks-kjæreste Raffaele Sollecito funnet skyldig i drapet på britiske Meredith Kercher i Italia.

Knox ble dømt til 28 år og seks måneder i fengsel, mens Sollecito ble dømt til 25 års fengsel, melder ABC News.

Britiske Meredith Kercher ble i 2007 funnet drept og seksuelt mishandlet i en leilighet som hun delte med Knox i Perugia i Italia.

Nekter å reise til Italia Knox fortalte også at hun aldri kommer til å dra frivillig til Italia for å sone den 28 og et halvt år lange dommen.

- Jeg skal kjempe mot denne dommen helt til slutten. Den er ikke riktig eller rettferdig og jeg kommer til å gjøre alt i min makt for å bevise dette, sa Knox under intervjuet ifølge Reuters.

PÅ AMERIKANSK TV: I dag ble drapsdømte Amanda Knox intervjuet på det amerikanske tv-programmet Good Morning America. Det sverget hun på å kjempe mot dommet. Foto: EPA/IDA MAE ASTUTE / ABC / NTB Scanpix
PÅ AMERIKANSK TV: I dag ble drapsdømte Amanda Knox intervjuet på det amerikanske tv-programmet Good Morning America. Det sverget hun på å kjempe mot dommet. Foto: EPA/IDA MAE ASTUTE / ABC / NTB Scanpix Vis mer

Knox ble siktet for drapet på venninna i 2007. Hun og Sollecito ble i 2009 dømt for drapet, og tilbrakte fire år i fengsel. Knox ble frikjent i 2011 etter at hun anket, og reiste rett hjem til Seattle.

Årsaken til at hun nå har blitt kjent skyldig igjen, er at italiensk Høyesterett i fjor besluttet at saken skal føres på nytt.

Amanda Knox og Raffaele Sollecito trenger ikke sone dommen i påvente av flere anker, noe som etter all sannsynlighet vil finne sted.

Familien til den drepte Meredith Kercher har oppfordret amerikanske myndigheter til å utlevere Amanda Knox til Italia hvis dommen blir stående etter en siste rettsprosess.

Tatt ved den italienske grensa Raffaele Sollecito ble i morgentimene fredag funnet av italiensk politi mellom byene Udine og Tarvisio helt nord i Italia. Bare ti kilometer unna den østerriske grensa.

Han forlot tidligere på dagen rettssalen før dommen ble gitt, og det er ikke kjent hva han gjorde så langt nord i landet. Italienske medier har spekulert i at han var innom Østerrike før han dro tilbake til Italia, men Sollecitos advokat Luca Maori har nektet for at hans klient prøvde å rømme.

MENER HUN ER USKYLDIG: Programleder Robin Roberts hadde sympati for Amanda Knox. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix
MENER HUN ER USKYLDIG: Programleder Robin Roberts hadde sympati for Amanda Knox. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix Vis mer

- Raffaele Sollecito hadde ingen intensjon om å rømme. Han dro frivillig til politistasjonen i Udine, sier Maori.  

Ifølge dommen må Sollecito levere fra seg passet og har ikke mulighet til å reise ut av landet. BBC skriver at det i dommen står at det er en reell rømningsfare for Sollecito.

- Han er sårbar Amanda Knox hadde følgende å si om hennes tidligere kjæreste.

- Han er sårbar og jeg vet ikke hva jeg ville gjort hvis han ble sendt i fengsel. Det er sinnsykt, sa Knox.

Skrev bok I en bok hun ga ut i mai i fjor beskriver Knox partylivet hun førte i Italia før Kercher, som hun delte rom med, ble drept og hun selv endte i fengsel og en rettssal. Hun skriver at hun, Meredith og andre utenlandske og italienske venner røykte mye marihuana og hadde et aktivt sexliv med mange partnere, noe hun trodde gjorde henne mer voksen. 

Hun forteller at hun tilbrakte natten da drapet skjedde, i leiligheten til sin nye kjæreste, Raffaele Sollecito, som også ble dømt for drapet.

Neste morgen var det hun som fant Meredith drept. Hun sier hun prøvde å hjelpe politiet med etterforskningen, og at hun for sent skjønte at hun selv var mistenkt.

FUNNET VED GRENSA: Amanda Knoxs italienske eks-kjæreste Raffaele Sollecito ble dømt til 25 års fengsel for drapet på Kercher. Han ble fredag morgen funnet ved den italienske grensa. Foto: EPA/NTB Scanpix
FUNNET VED GRENSA: Amanda Knoxs italienske eks-kjæreste Raffaele Sollecito ble dømt til 25 års fengsel for drapet på Kercher. Han ble fredag morgen funnet ved den italienske grensa. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

Siden hun var ung og uskyldig og snakket lite italiensk, skriver hun at hun ble forledet til å komme med en falsk tilståelse, der hennes sjef også ble nevnt.

DREPT: Den britiske studenten Meredith Kercher ble i 2007 funnet drept og seksuelt mishandlet i en leilighet som hun delte med Knox i Perugia i Italia. Foto: EPA/NTB Scanpix
DREPT: Den britiske studenten Meredith Kercher ble i 2007 funnet drept og seksuelt mishandlet i en leilighet som hun delte med Knox i Perugia i Italia. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer