- Jeg skal krige i Syria, sa 23-åringen til faren på telefon fra Tyrkia

Tatt av PST etter åtte måneder i utlandet.

TERRORSIKTET: 23-åringen fra Oslo ble terrorsiktet for to uker siden. Dagbladet kan nå fortelle hvordan faren skal ha reist til Tyrkia for å lete etter sønnen. Foto: DAH
TERRORSIKTET: 23-åringen fra Oslo ble terrorsiktet for to uker siden. Dagbladet kan nå fortelle hvordan faren skal ha reist til Tyrkia for å lete etter sønnen. Foto: DAHVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden landet et fly fra Tyrkia på Oslo Lufthavn. Med flyet ankom en 23-år gammel norsksomalier som ikke hadde satt sine føtter på norsk jord på over åtte måneder. Ved ankomst ble 23-åringen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Mannen er siktet etter straffelovens § 147 d som omfatter dannelse av, deltakelse i, rekruttering til, økonomisk ytelse til eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon. Strafferammen er fengsel inntil seks år. Han sitter nå fire uker i varetekt.

Har du tips om denne saken som Dagbladet bør undersøke nærmere? Ring/send sms til  93 86 53 76 (rett til journalist) eller e-post til kfa@dagbladet.no

Reiste til Tyrkia for å lete etter sønnen Dagbladet kan nå fortelle at norsksomalieren ble meldt savnet av familien oktober 2014.

Noen dager etter savnet-meldingen skal mannen ha ringt faren fra Istanbul og fortalt at han var i Tyrkia. Han skulle krige i Syria sammen med en venn, ifølge Dagbladets kilder.

- Jeg prøvde å overtale ham til ikke å reise, men han ville ikke høre etter og slo av telefonen. Seinere prøvde jeg å nå ham på det samme nummeret flere ganger, men fikk ikke svar, sa faren til et tyrkisk nyhetsbyrå kort tid etter han ankom Tyrkia for å lete etter sønnen.

Faren skal ha reist til provinsen Hatay som ligger sør i Tyrkia. Han dro rett til politistasjonen i provinsen og ba dem om hjelp til å finne sønnen.

Deretter dro han videre til kystbyen Reyhanli i Hatay. Byen grenser til Syria i øst og har vært inngangsport for flere nordmenn som har reist ned til det krigsherjede landet.

Her fikk han vite at sønnen allerede hadde dratt til Syria.

Politiet bekreftet Syria-reise - Ut ifra telefonsamtalen vi hadde med politiet i Oslo, bekreftet de at han hadde reist til Syria, sa faren til nyhetsbyrået.

Gjennom kontotransaksjonene til sønnen fant faren ut han hadde trukket penger fra en minibank i Alanya.

- Jeg vet ikke hva hensikten med reisen til min sønn er. Jeg vet at han ikke er medlem av en religiøs organisasjon eller gruppe. Han har heller ingen tilknytning til en slik gruppe. Han er muslim og jeg er redd for hans liv. Vi vil at han skal komme hjem med en gang. Hans mor og søsken er bekymret for hans liv.

- Vi venter spent på å høre fra ham.

Faren skal etter dialog med det lokale politiet begynt å henge opp savnet-plakater med bildet av sønnen i Reyhanli i håp om at han eller andre som kjente til sønnen skulle melde seg.

Integrert person Flere norske medier har rapportert at mannen er tilknyttet den islamistiske gruppa Profetens Ummah. Dagbladet erfarer at mannen ikke er direkte tilknyttet gruppa, men har hatt kontakt med personer som er i kretsen rundt gruppa.

GRENSEOVERGANG: 
Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer. Store deler av grensen er ubevoktet, men i byen Reyhanli har det i det siste blitt satt opp sperringer for å demme opp mot strømmen av flyktninger og fremmedkrigere som ønsker å reise til Syria. AP Photo/Burhan Ozbilici
GRENSEOVERGANG: Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer. Store deler av grensen er ubevoktet, men i byen Reyhanli har det i det siste blitt satt opp sperringer for å demme opp mot strømmen av flyktninger og fremmedkrigere som ønsker å reise til Syria. AP Photo/Burhan Ozbilici Vis mer

Venner og bekjente av den terrorsiktede forteller at de oppfattet ham som helt normal, velintegrert person. 

- Han var en av-og-på-muslim. Han kunne være veldig praktiserende én dag, mens han andre dager var tilbake til sitt gamle jeg, sier en bekjent av mannen som ønsker å være anonym.
 
Han forteller at han sist så mannen for nesten ett år siden, på Vestli i Oslo. Da var han kledd i kjortel og hvit bønnelue.

- Det var veldig spesielt å se ham sånn. Det var tydelig at han hadde blitt religiøs, og noen måneder senere fikk jeg vite at han hadde reist til utandet.

Dro sammen med en norsksomalier 23-åringen skal trolig ha dratt til Syria sammen med en annen norsksomalier.

Dagbladet vet at de siste kjente datasporene av den terrorsiktede mannen stammer fra et ungdomshus i Oslo. Det er også det samme ungdomshuset IS-medlemmet Bastian Vasquez fra Skien pleide å bruke.

Norsksomalieren skal rett før avreise fra Norge ha vært innom ungdomshuset tre ganger på rad tidlig i oktober for å benytte seg av datamaskinen. Før det hadde han ikke besøkt ungdomshuset på en god stund og var kun sporadisk innom, får Dagbladet opplyst. 

PST ønsker ikke å bekrefte PST ønsker ikke å bekrefte Dagbladets opplysninger.

- Vi kan ikke kommentere detaljer i slike saker. Det er en omfattende etterforskning, og vi kan hverken bekrefte eller avkrefte disse opplysningene, sier kommunikasjonssjef Martin Berntsen i PST.

Den terrorsiktedes far ønsker ikke å kommentere saken.

PÅ FLUKT: Syriske flyktninger på vei inn i Reyhanli i Tyrkia. Den terrorsiktede 23-åringen fra Oslo, skal ha reist ned til Syria via denne byen. Gregorio Borgia / Ap / Scanpix
PÅ FLUKT: Syriske flyktninger på vei inn i Reyhanli i Tyrkia. Den terrorsiktede 23-åringen fra Oslo, skal ha reist ned til Syria via denne byen. Gregorio Borgia / Ap / Scanpix Vis mer