Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal melde meg

Han har både lurt USAs ambassadør trill rundt og fått en oljeplattform evakuert. Nå skal Richard Ringheim (19) melde seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ser på det som et taktisk opphold. Per dags dato er jeg etterlyst. Hvis jeg melder meg, kan jeg i praksis gå ut som en fri mann etter 14 dager. Men hvis jeg intensiverer det jeg gjør nå, vil de legge flere ressurser i å få tak i meg. Det er jeg ikke interessert i, sier Richard Ringheim til Dagbladet.

- Hva mener du med «det jeg gjør nå»?

- Det vil vel ikke være klokt å si, nå som jeg skal melde meg. Men la oss si det sånn: Det er ikke siste gangen de hører fra meg. Jeg er 19 år og svært ung. Vanligvis pensjonerer man seg når man er 67. Skjønner dere? spør bergenseren.

- Folk er dumme

- Jeg gjør ikke dette for medieoppmerksomheten, men fordi det er så kjekt. Det er en kjempehobby å se hvor dumme folk er. Folk får ørene på stilk bare man sier «politi», sier han.

Ringheims revestreker

Her er noen av Richard Ringheims «morsomheter»:

  • 12. september 2001 ringte han en plattform på norsk sokkel og utga seg for å være Steinar Karlsen, leder for PST. Plattformen ble evakuert, og redningshelikopter sendt ut fra Sola.
  • I fjor sommer fikk han, ved å utgi seg for å være russisk diplomat, lurt til seg varer for millionbeløp fra flere bedrifter i Bergen.
  • Ved politistasjonen i Odda utga Ringheim seg for å være en annen ansatt i PST og fikk stasjonssjefen til å avsløre et hemmeligstemplet narkotikabeslag i distriktet. Etter samtalen tipset han Bergens Tidende om saken.
  • I april i år ga han seg ut for å være statsminister Kjell Magne Bondevik, og ringte USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, for å diskutere Irak-krigen. De hadde en privat samtale på rundt 15 minutter.

Han skjuler seg fortsatt et sted i utlandet, men har nå avtalt med politiet at han sammen med advokat Roar Vegsund møter på Stavanger politistasjon mandag 16. juni klokka 12.

Garantier

- Jeg har fått garantier. Jeg får en vanlig fengselscelle - ikke varetektscelle - og de samme rettighetene som en vanlig innsatt. Jeg får maksimum fire uker varetekt. I saken skal det også tas positivt hensyn til at jeg tilstår de svindeltilfellene jeg er siktet for. Vi har blitt enige om at jeg faktisk møter i retten også, forsikrer han.

Advokat Roar Vegsund i Bergen bekrefter overfor Dagbladet at det er gjort avtale med politiet i Stavanger.

- Vi møter nybarbert og edru mandag 16. juni. Det stemmer at vi har fått garantier når det gjelder fengselscelle og andre vilkår, sier han.

MELDER SEG: Richard Ringheim (19) forsikrer at han nå skal melde seg. Hans personlige «favorittspøk» er da han fikk en oljeplattform til å evakuere dagen etter terrorangrepene i USA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media