«Jeg skal oppleve en palestinsk stat»

Dusinvis av tanks rullet i går kveld rundt i gatene i Tulkarem på Vestbredden, som var folketomme etter at israelerne hadde innført portforbud. Yassir Arafat raser mot israelernes aksjon og har bedt om et hastemøte i FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Israelske soldater kom flere ganger i skuddveksling med palestinsk milits og arresterte en rekke personer som de mistenkte for å tilhøre militante grupper. Aksjonen var en ren okkupasjon av den palestinske byen, den første okkupasjonen av en palestinsk by siden intifadaen brøt ut for 16 måneder siden.

Yassir Arafat har bedt om et hastemøte i FN for å drøfte gårsdagens israelske aksjon.

Rasende sammenliknet han i går den israelske okkupasjonen med situasjonen i Beirut for 20 år siden da israelske styrker omringet PLO-kontorene i byen og tvang PLO til å forlate Libanon.

- Jeg sverger ved Gud, jeg skal oppleve en palestinsk stat, enten som martyr, eller i live. Kjære Gud, gi meg æren av å bli martyr i kampen for Jerusalem, sa Arafat til palestinske representanter i Ramallah, hvor Arafat sitter i husarrest, omringet av israelske stridsvogner.

- Fjerner truslene

- De burde huske hva som skjedde i Beirut. Da de spurte meg om hvor jeg skulle dra, svarte jeg: Til Palestina. Og når noen nå spør meg hvor jeg skal dra, sier jeg, til Øst-Jerusalem, og dere vil se meg i Øst-Jerusalem, sa Arafat ifølge Associated Press.

- I fravær av sikkerhetstiltak fra de palestinske myndighetene har Israel gått inn i Tulkarem for å fjerne truslene, sa den israelske regjeringens talsmannen, Dore Gold, i går.

En 19 år gammel gutt ble drept, og en 42 år gammel mann ble erklært hjernedød etter at han ble truffet av kuler inne i en flyktningleir i Tulkarem.

Ifølge talsmenn for den israelske hæren planlegger israelerne å bli stående i byen «noen dager, ikke uker», men ifølge Gold har man ikke satt noen tidsfrist for når soldatene skal trekke seg ut.

I går kveld ble også to palestinske politimenn drept i skuddveksling med israelske styrker i Ramallah.

Rød-Larsen advarer

FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, sa i går at okkupasjonen av Tulkarem er en farlig opptrapping som vil føre til at flere menneskeliv går tapt, ifølge NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer