«Jeg skal seile så lenge jeg klarer å gå»

PALMA de MALLORCA (Dagbladet): Kong Harald var i kjempehumør etter at han hadde prøvekjørt den nye millionbåten sin utenfor Mallorca i går ettermiddag. Nå gleder han seg som en unge til kongeregattaen som starter i neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal seile så lenge jeg klarer å gå, sa kongen til Dagbladet i går. Han var full av spenning da han ankom Mallorca for å se sitt nye vidunder, seilbåten «Fram XI». Han hadde ikke vært mer en time på spansk jord før han gikk til rors og styrte båten sikkert ut av havneområdet på Mallorca.

Etter prøveturen inviterte han Dagbladet opp på kongeskipet, der mannskapet på 13 holder hus under regattaen «Copa del Rey».

Imponert

- Det var greit å se båten, men det bekymrer meg at vi har så dårlig tid. Vi har litt for liten tid til å få kjørt inn laget. Jeg var spent før den første turen. Nå er jeg imponert, sier kongen.

Selv med ny båt og mange store regattaer utover høsten, er det en hendelse til lands kongen gleder seg mest til denne sommeren. Når Dagbladet spør hva som blir årets høydepunkt, svarer han lurt:

- Det kan nok hende at det er noe som skjer i august.

Den store regattaen som starter neste søndag, er første gang kongen stiller til start med den nye båten til vel sju millioner kroner. Den skal være stor nok til å slå hjemmefavoritten, spanskekongen Juan Carlos, som etter fjorårets overbevisende seier over sin kollega fra nord, rådet Harald til å kjøpe seg ny båt. Men det var ikke spanskekongens oppfordring som var avgjørende da kongen gravde dypt i lommene.

- Nei, det var nok ikke det, humrer kongen og legger til at det hadde vært stas å slå hjemmefavoritten.

- Det hadde vært fint det. Vi gjorde det første året vi var med, sier kongen, som etter det bare har hatt nederlag mot spanskekongen, som med unntak av kronprins Felipe bare har profesjonelle seilere i sitt mannskap.

I går startet også den kongelige nervekrigen da kong Juan Carlos stakk innom båthavna for et kort kongelig møte.

Tida fram til regattaen skal mannskapet på 13 bruke til å bli kjent med båten. Et møysommelig arbeid der de skal teste ut seil og teknisk utstyr og finne toppfarten.

Spydkaster

- Du kan sammenlikne det vi gjør nå, med det en spydkaster opplever når han kaster med et nytt spyd. Man må bruke mye tid for å lære båten å kjenne. På samme måte kan en spydkaster få problemer med et nytt spyd. Det er bare det at dette er mye mer komplisert, sier kongen til Dagbladet.

I SITT RETTE ELEMENT: Kongen trives best til sjøs når mannskapet kaller ham «du» eller «Harald». Særlig er kommunikasjonen mellom kongen og advokat og taktiker Einar Kofoed spesiell. Bakerst i skuta sitter Einar W. Sissener.