Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg skal selv sørge for at Breivik blir for snill å regne»

43-åring trusselsiktet etter at han truet med å sprenge barnetoget i Oslo i lufta 17. mai.

17.mai-toget:  43-åringen oppga fullt avn da han ringte inn bombetrusselen mot barnetoget 17- mai. 14. mai ble han vareteksfengslet i fire uker. Her er barnetoget på vei oppover Karl Johans gate på 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
17.mai-toget: 43-åringen oppga fullt avn da han ringte inn bombetrusselen mot barnetoget 17- mai. 14. mai ble han vareteksfengslet i fire uker. Her er barnetoget på vei oppover Karl Johans gate på 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslopolitiet tok truslene meget alvorlig. 14. mai ble mannen (43) varetektsfengslet for inntil fire uker.

Som aktor på fengslingsmøte møtte politiadvokat Christian Hatlo, som har vært meget sentral i etterforskingen av saken mot Anders Behring Breivik.

Dette har trolig sammenheng med at 43-åringen tidligere har gitt uttrykk for sympatier med terrortiltalte Breivik.

I forbindelse med de meget alvorlige truslene mot barnetoget uttalte han at Breivik ikke hadde gjort en god nok jobb ved bombeattentatet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli.

Hjelpere - Jeg skal selv sørge for at Breivik blir for snill å regne, uttalte 43-åringen da han satte fram truslene mot barnetoget.

I tingretten er fengslingen av 43-åringen begrunnet med at han «ikke får iverksatt den konkrete trusselen mot barnetoget».

Etter det Dagbladet får opplyst, har 43-åringen forklart at å varetektsfengsle ham, ikke ville hjelpe, fordi han hadde hjelpere ute som ville gjennomføre trusselen han hadde kommet med.

Nekter 43-åringens forsvarer, advokatfullmektig Andreas Ihlebæk, sier til Dagbladet at klienten nekter straffskyld.

- 43-åringen har forklart handlingen med at han mener at han ikke har fått den hjelp han har krav på fra det offentlige, sier Ihlebæk.

Ifølge kjennelsen er 43-åringen dømt fem ganger siden 2008.

De fleste forholdene er trusler, men også skadeverk. Dette er forhold som det ble lagt vekt på da 43-åringen ble fengslet 14. mai. I retten nektet han å forklare seg.

Sonet dom 43-åringen slapp ut fra soning mandag 25. juli i fjor. Dette var altså tre dager etter terroranslaget. Han hadde da sonet en dom for å ha truet politiet og knust inngangspartiet på et lensmannskontor.

27. juli ble han imidlertid etterlyst av politiet i kjølvannet av attentatet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Bakgrunnen var at 43-åringen hadde gitt uttrykk for at han identifiserte seg med Breivik. Han skal samtidig ha gitt uttrykk for at han ikke følte seg frisk.

I etterlysningen het det at «mannen er farlig».

Etter at 43-åringen ble klar over at han var på jakt etter ham, meldte han seg selv for politiet, som avlyste etterlysningen.

PST Etter det Dagbladet får opplyst, ble 43-åringen i utgangspunktet siktet etter en paragraf med en strafferamme på 15 års fengsel.

Denne paragrafen brukes vanligvis når det framsettes trusler mot kongehuset, regjeringen eller stortingsrepresentanter. I slike tilfeller er det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsker sakene.

43-åringen oppga fullt navn da han ringte inn bombetruslene mot barnetoget. Han ble løslatt etter fire uker i varetekt.

NEKTER: Forsvarer Andreas Ihlebæk sier at klienten nekter straffskyld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NEKTER: Forsvarer Andreas Ihlebæk sier at klienten nekter straffskyld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media