«Jeg skal skjenke henne og ta henne»

Politileder siktet for å ha snakket om analsex og navngitt kollega på avdelingsfest i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En politimann fra Trøndelag risikerer å miste jobben etter at han skal ha kommet med seksuelt krenkende uttalelser til en kvinnelig underordnet i fjor sommer.

Mannen, som har en lederposisjon i yrket, må trolig også møte i retten, siktet for brudd på straffeloven.

Alkohol og sex-prat

Politifolkene fra trondheimsområdet var samlet på ei hytte for å få faglig påfyll, men spiste den aktuelle kvelden også felles middag med vin og øl til, før festen fortsatte med mer alkohol etterpå.

Seks-sju kolleger ved den aktuelle divisjonen skal ha vært tilhørere da den berusede politimannen kom med en svært spesiell uttalelse etter et jobbseminar i Sør-Trøndelag politidistrikt i fjor sommer.

Han «(...) skulle skjenke politi[kvinne] N.N. full og «ta henne i toern» eller lignende», heter det blant annet i siktelsen som nå foreligger mot lederen, etter det Dagbladet.no erfarer.

Der framgår det også at uttalelsen ble gitt i nærvær av andre politifolk.

- Overhørte trakasseringen av seg selv

Den seksuelle trakasseringen skal ha kommet i en samtale med både mannlige og kvinnelige kolleger.

LEDER ETTERFORSKNING: Advokat Arve Opdahl er regionleder for Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge. Her utenfor politihuset i Trondheim. Foto: FRANK KARLSEN
LEDER ETTERFORSKNING: Advokat Arve Opdahl er regionleder for Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge. Her utenfor politihuset i Trondheim. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Men politilederen skal ikke ha vært klar over at også kvinnen han snakket om lyttet. Etter det Dagbladet.no forstår oppholdt kvinnen seg på en hems eller i et tilstøtende rom i hytta.

- Min klient mener selv at han ikke har formulert seg krenkende, og erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Christian Wiig.

Forsvaren vil ikke kommentere innholdet i saken, og avventer nå en endelig siktelse og eventuell tiltale.

- I tillegg til disiplinærsaken som nå ligger på bordet, skal saken i retten uavhenig av det utfallet, konstaterer Wiig.

Kan bli bøtelagt

Politimannen er foreløpig siktet etter Straffelovens § 201b, for å ha utvist «seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det». Samtidig omfatter siktelsen også paragrafen som handler om grov uforstand i eller utenfor tjenesten, nærmere bestemt § 325 første, tredje, fjerde og femte ledd.


- Denne siste delen av siktelsen går på at vedkommende kan ha opptrådt på en måte som gjør at han har mistet tillit eller autoritet som polititjenestemann, opplyser advokat Steinar Opdahl, som er regionleder i Spesialenheten for politisaker.

Han vil ikke uttale seg om detaljer i siktelsen, men bekrefter at mange av de involverte politifolkene hadde drukket alkohol.

«Jeg skal skjenke henne og ta henne»

- Ifølge siktelsen falt det seksuelt krenkende uttalelser, men jeg vil ikke kommentere innholdet i samtalen. Dette var en faglig samling i utgangspunktet, men situasjonen i siktelsen oppsto under den festlige delen av samværet. Ingen av politifolkene oppfattet på dette tidspunktet at de var i tjeneste, sier Opdahl til Dagbladet.no.

På grunn av alkoholen er flere av vitnene usikre på nøyaktig hva som ble sagt. Det har blitt holdt rettslig avhør av politimannen i Tromdheim tingrett.

- 6-7 personer er avhørt som vitner i tillegg til én person som er siktet, opplyser regionlederen for Spesialenheten.

Han vil i løpet av de nærmeste dagene levere sin endelige innstilling til sjefen for spesialenheten sentralt.

Politimesteren rystet

Disiplinærsaken kan, uavhengig av streffesaken, ende med at politilederen får sparken. Han er foreløpig flyttet til en mindre betrodd stilling.

- Vi tar slike saker svært alvorlig. Trakassering og nedverdigende omtale er uønsket atferd og skal ikke forekomme sier politimester Per M. Marum ved Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Saken ble behandlet av det lokale ansettelsesrådet i august. Mannen klagde over vedtaket, men det Sentrale ansettelsesrådet besluttet 19. november å ikke ta klagen til følge. Når Spesialenhetens innstilling er klar, vil politimesteren legge saken fram for det lokale ansettelsesrådet for ny behandling.

Sex-sak også i 2004

Det er ikke første gang Sør-Trøndelag politidistrikt må tåle negativ oppmerksomhet rundt sex-trakassering. For drøyt tre år siden fikk en politileder kraftig refs etter å ha uttalt blant annet følgende til en underordnet kvinnelig kollega:

«Du har vel ikke ligget med noen?»

Den gang falt bemerkningen i edru tilstand, som respons på at politikvinnen hadde blitt forfremmet. Først skal politimannen ha sagt at «Det er noe med kvinner, det ligger i tiden» som kommentar til at han mente hun ikke fortjente stillingen.

<B>- NEKTER STRAFFSKYLD:</B> Advokat Christian Wiig opplyser at politimannen mener at han ikke har sagt noe krenkende på avdelingsfesten.