- Jeg skal skyte henne. Så skal jeg skyte meg selv.

Irakeren (31) holder opp et avisutklipp av Erna Solberg og sier til psykologen sin at han har bestemt seg. Hun skal drepes innen tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Truslene kom tirsdag i forrige uke. Da oppsøkte irakeren psykologen sin på Sandviken sykehus i Bergen. Helga hadde han tilbrakt i Oslo, der han prøvde å kartlegge kommunalminister Erna Solbergs bevegelser. Han fortalte at han hadde skaffet seg en pistol for 14000 kroner som han skulle bruke til attentatet. Der, på psykologens kontor, tar mannen et avisutklipp fram fra lommeboka. Han er helt bestemt på hva han skal gjøre.

Varetektsfengslet

- Jeg skal skyte henne. Så skal jeg skyte meg selv, sier han.

Han sier at han mener alvor. Innen tre dager skal de begge være døde.

Slik har irakeren selv forklart seg til politiet og sin psykolog. Etter uttalelsene ble det slått full alarm. Store, bevæpnede, politistyrker rykket ut av frykt for at mannen skulle ha med seg våpenet. I patruljebilen på vei fra psykologen gjentok han truslene.

I går ble mannen varetektsfengslet i fire uker.

Truslene mot Erna Solberg kommer kort tid etter attentatet mot Anna Lindh, men verken politiet eller mannens forsvarer ser noen sammenheng med drapet i Sverige. De mener det er rent personlige årsaker som ligger bak.

Mannen har en mindreårig sønn som bor sammen med kona i Irak. Like før truslene fikk han beskjed om at kona vil ha skilsmisse og at faren er drept i kamphandlinger i Nord-Irak.

To selvmordsforsøk

- Dette har gått sterkt inn på ham, sier mannens forsvarer Egil Jordan.

- Han har aldri ment alvor med truslene.

Mannen har sagt til politiet at dersom han blir varetektsfengslet, vil den norske staten få hans liv på samvittigheten. Han har allerede to selvmordsforsøk bak seg.

Siktelsen omfatter også et tilfelle av trusler mot politiet. I desember i fjor møtte mannen opp med en 11 centimeter lang kjøkkenkniv på UDIs kontor i Bergen. Da hadde han feilaktig fått beskjed om at asylsøknaden var avslått. Politiet fikk til slutt tatt hånd om mannen. Etter denne episoden har mannen vært under psykiatrisk behandling

Irakeren innrømmer de faktiske forholdene. Men han har aldri ment alvor, og nekter straffskyld. Han påkjærte kjennelsen om fire ukers varetekt på stedet.

I PARIS: - Det var kanskje like bra å være her akkurat denne helga, sier kommunalministeren <br><li><font face='arial, helvetica, sans-serif' size='-1'><a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/09/20/378976.html'>Erna Solberg</a></font>. Hun og mannen Sindre Finnes var i Frankrike da de fikk beskjed om dødstruslene mot henne.
I VAKRETEKT: 10. desember i fjor ble irakeren pågrepet etter å ha forskanset seg i kontorene til UDI i Bergen.