Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal starte band og Råtass bil!

Ronny Kjeldsen frikjent for drapet på Jan Petter Aarstad. Tre andre frikjent for drapet på Ragnar B. Abrahamsen.

Foto: Jacques Hvistendal/Dagbladet
Foto: Jacques Hvistendal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HAMAR (Dagbladet): Like etter klokken 14 kom juryen inn i rettssalen i Eidsivating lagmannsrett. Det er juryens ordfører Thorild Holmestad som leser opp juryens slutning. Juryen har brukt et drøyt døgn på å komme til sin kjennelse. Da har de svart på 24 spørsmål tilknyttet to drap og to grove ran.
Like før klokken 14 er alle de tiltalte på plass i rettssalen. Stemningen er naturlig nok mer spent enn tidligere i dag. Salen er godt over halvfull, det er flest pressefolk og politi som sitter på benkene, sammen med en håndfull tilhørere.

Etter at juryen hadde lest sin kjennelse, trakk førstelagmann Odd Jarl Pedersen seg tilbake. Han og meddommerne brukte en halvtime på å diskutere kjennelsen. Deretter startet dramaet for alvor. Pedersen og de to meddommerne satte deler av kjennelsen til side og frikjente søsknene Thorstensen og Knut Keiko Rønningen Kaasastul for drapet på Ragnar B. Abrahamsen.
- Det er første gang jeg har opplevd noe sånt, sier Knut Arne Thorstensens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.
Han mener dette viser at fagdommerne har hatt god oversikt og kjenner bevismaterialet.

Ronny Kjeldsens forsvarer, Espen Wangberg, sier at han var forberedt på at fagdommerne kunne sette juryens kjennelse til side.
- Jeg forberedte Ronny på at dette kunne settes til side, sier han til Dagbladet.

Fagdommerne trodde også på at Ole Kristian Bjørnsen var alene om drapet på Abrahamsen. I tingretten ble søsknene Thorstensen og Kaasastul dømt for drapet.

Knut Arne Thorstensen (35):
Kjent skyldig i begge drapene, juryen mente drapene var overlagt. Han ble også kjent skyldig i to grove ran.
Fagdommerne satte kjennelsen til side og frikjente ham for drapet på Abrahamsen.

Berit Thorstensen (54): Juryen svarte ja på spørsmålene, det vil si at hun er kjent skyldig i begge drapene. Hun har hele tiden nektet for å ha medvirket til drapene. Hun ble også kjent skyldig i et av to grove ran.
Dette betyr at juryen mener hun er skyldig i psykisk medvirkning til drapene og ranet.
Førstelagmann Odd Jarl Pedersen er ikke enig, og mener hun ikke medvirket til drapet på Abrahamsen.

DUMPET I BRØNNEN: Jan Petter Aarstad ble dumpet i brønnen på Vollheim gård, under masse skrot. Det tok over ett år før politiet fant liket. De bruket flere dager på å tømme brønnen for blant annet vaskemaskiner, gressklippere, traktorkjetting og søpper. Foto: Jacques Hvistendal/Dagbladet
DUMPET I BRØNNEN: Jan Petter Aarstad ble dumpet i brønnen på Vollheim gård, under masse skrot. Det tok over ett år før politiet fant liket. De bruket flere dager på å tømme brønnen for blant annet vaskemaskiner, gressklippere, traktorkjetting og søpper. Foto: Jacques Hvistendal/Dagbladet Vis mer

Ronny Kjeldsen (44): Ikke kjent skyldig for drapet på Aarstad. Han reagerte sterkt på å bli frifunnet av juryen og la hodet i hendene.

Knut Keiko Rønningen Kaasastul (32): Kjent skyldig for drapet på Abrahamsen, samt ett grovt ran.Fagdommerne satte kjennelsen til side og frifant ham for drapet.

Ole Kristian Bjørnsen (32): Kjent skyldig i overlagt drap på Abrahamsen på låven. Han har erkjent at han skjøt og drepte Ragnar B. Abrahamsen, men har hele tiden nektet for at det var overlagt drap og sier det skjedde i affekt etter trusler fra Abrhamsen.

Klokken 1417 trakk førstelagmann Odd Jarl Pedersen seg tilbake. Så gjenstår det å se om han lar juryens kjennelse bli stående, eller om han setter den til side.

Trekker ut
Etter rettsbelæringen i går formiddag trakk juryen seg tilbake.

De kom ikke til noen konklusjon i løpet av gårsdagen. Rettsmøtet er utsatt til klokken tolv i formiddag.

BARE ROT IGJEN: Det har ikke bodd noen på gården siden januar 2008. Det har vært flere innbrudd der etter at gården ble frigitt av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BARE ROT IGJEN: Det har ikke bodd noen på gården siden januar 2008. Det har vært flere innbrudd der etter at gården ble frigitt av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Ankesaken startet 31. august i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.
Like før klokken ni var de fem tiltalte på plass i rettslokalene. De småsnakket med advokatene sine, og hverandre.
Knut Arne Thorstensen går fortsatt med krykker på grunn av helseproblemer. Storesøster Berit Thorstensen satt stille ved siden av forsvarer Tor Kjærvik.

Juryen skal svare på 24 spørsmål som dreier seg om skyld knyttet til to drap og to grove ran.

Psykisk medvirkning Under ankesaken etter drapene på det som er blitt kalt «Dødens gård» i Søndre Land, har mye av konflikten dreid seg om troverdigheten til den ene av de fem tiltalte, Knut Arne Thorstensen, målt mot de andre fire. Spesielt har konflikten vært spisset rundt forholdet til søsteren Berit Thorstensen som i tingretten blant annet ble dømt til 21 års fengsel for psykisk medvirkning til to drap, skriver NTB.
Dette var et tema lagmannen valgte å bruke mye tid på under rettsbelæringen, skrev NTB i går.

— For å finne henne skyldig er det ikke tilstrekkelig med at de fant ut hvordan drapet kunne utføres eller at de lekte med tanken. Det må ha vært etablert en innbyrdes forståelse mellom henne og gjerningsmannen for at drap skulle begås, sa Pedersen i går.
Også for Ronny Kjeldsen har forholdet til Knut Arne Thorstensen vært vanskelig. Det som knytter 44-åringen til drapet på Jan Petter Aarstad høsten 2006 er i hovedsak forklaringen fra ekskjærestens lillebror. Han ble i tingretten dømt til 18 års fengsel selv om han nekter for å ha drept Aarstad, som ble funnet i en brønn med skrot over ett år etter at han var tatt av dage, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling