- Jeg skal svare på alle spekulasjoner, spørsmål og påstander

Per Sandberg varsler oppgjør etter at han måtte gå av som fiskeriminister og nestleder i Frp.

LOVER SVAR: Per Sandberg og Erna Solberg holdt i ettermiddag en pressekonferanse om hans avskjed som fiskeriminister og nestleder i Frp. Han sier han skal svare på alle spørsmål i morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LOVER SVAR: Per Sandberg og Erna Solberg holdt i ettermiddag en pressekonferanse om hans avskjed som fiskeriminister og nestleder i Frp. Han sier han skal svare på alle spørsmål i morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Per Sandberg (58) tok bakveien ut fra Slottet etter at det ble holdt ekstraordinært statsråd klokka 13. Der ble han gitt avskjed som fiskeriminister.

Like etterpå ble det kjent at han også er ferdig som nestleder i Frp etter å ha hatt vervet i tolv år. På en pressekonferanse fra statsministerboligen, redegjorde Erna Solberg for endringene i regjeringen. Både statsminister og Per Sandberg var til stede på pressekonferansen.

- Det er vemodig. Det er trist. Jeg hadde tenkt at jeg skulle sluttføre noen prosjekter, sier Sandberg på pressekonferansen.

- Spekulasjoner og påstander

Han og kjæresten Bahareh Letnes (28) har varslet at de skal holde en pressekonferanse i morgen.

- Jeg skal stille meg disponibel for alle i morgen. Dere kan stille alle spørsmål dere ønsker i alle retninger og dere skal få svar på alle spørsmål dere har. Fra 15.00 i dag er dessverre statsråd og ikke en del av regjeringen. Jeg vil heller ikke være en del av ledelsen i Frp.

- Jeg vil derfor stille meg disponibel i morgen til å svare på alle spekulasjoner, spørsmål og påstander som har kommet de siste dagene.

Sandberg sier blant annet at han aldri ble kalt inn på teppet:

- Det er mange spekulasjoner og påstander der ute, men jeg har aldri, aldri blitt kalt inn på teppet til Erna Solberg. Vi har hatt fantastiske samtaler, som kalles medarbeidersamtaler.

Lover svar

KRITIKK: Statsminister Erna Solberg vedgår at Per Sandberg ikke har fulgt råd og rutiner og heller ikke utvist nødvendig skjønn. Hun skrøt imidlertid av jobben han har gjort som statsråd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITIKK: Statsminister Erna Solberg vedgår at Per Sandberg ikke har fulgt råd og rutiner og heller ikke utvist nødvendig skjønn. Hun skrøt imidlertid av jobben han har gjort som statsråd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sandberg fikk på pressekonferansen spørsmål om hva han angrer mest på.

- Det er lett å være etterpåklok. Men om spørsmålet er om jeg angrer på at jeg dro til Iran på ei ukes ferie, så er svaret nei. Men jeg beklager at min vurdering var fullstendig feil, i forhold til sikkerhet. Og jeg beklager at jeg ikke varslet Statsministerens kontor om min reise, og at jeg tok med meg min arbeidstelefon, men alt det andre, ser jeg ingen grunn til å angre, sier Sandberg og legger til:

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i FrP. Vis mer

- Jeg varslet tidlig forrige uke at jeg ønsket å gå av. Det er sammensatt, men jeg skal love dere alle at dette skal dere få svar på i morgen. Det er andre dimensjoner i denne saken, og det føler jeg at både jeg og Bahareh Letnes har behov for å konfrontere dere med.

- Ikke fulgt råd og rutiner

- Når Per nå går ut av regjeringen, vil jeg si at han har i en krevende situasjon, og vi har hatt flere samtaler om dette, sier Erna Solberg.

Hun skrøt av Sandbergs arbeid i regjeringen, men understreket at han ikke har fulgt regjeringens råd og rutiner på reise.

- Som jeg har sagt ved de anledningene jeg har kommentert denne saken, så har ikke Per fulgt de sikkerhetsrådene og rutinene vi har for reiser. Han har heller ikke vist nødvendig skjønn når det gjelder håndtering av sikkerhet. Det gjelder også når han har brukt den samme tjenestetelefonen etter at han tok den med til Kina i mai, sier statsministeren.

SVEKKET STATSMINISTER: SV-leder Audun Lysbakken mener at det er klokt av Per Sandberg å trekke seg som statsråd, men sier at regjeringen ennå ikke er ferdig med saken. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Givende

Hun sier at Sandberg selv ba om å få gå av.

- Jeg mener dette er en riktig beslutning. Jeg har lyst til å begynne med å få takke Per for samarbeidet. Han har vært en fiskeriminister med sterkt engasjement for denne næringen, som er svært viktig for arbeidsplasser og utvikling langs kysten av Norge, sier Solberg.

Sandberg ga også skryt til statsministeren.

- Jeg er utrolig stolt over å få ha sittet ved ditt bord i to og et halvt år. De har vært de mest givende i hele min karriere, sier Per Sandberg. All honnør til statsministeren for hennes ledelse og de samtalene vi har hatt, sier han.

Sandberg skrøt også av norsk fiskeri- og havnæring og mener framtida er lys.

Sandberg har vært i hardt vær de siste ukene etter en ferietur til Iran med kjæresten, norsk-iranske Bahareh Letnes (28), i juli.

Sandberg har fått mye kritikk etter at han tok med mobiltelefonen på reise til blant annet Iran og Kina. Han brøt med sikkerhetsrutinene, og hadde heller ikke varslet om turen til høyrisikolandet.

Iran-reise

Mobiltelefon er ifølge flere eksperter med all sannsynlighet hacket etter reisen i juli. Sandberg har innrømmet at han gjorde en feil, både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai.

Reisen til Iran ble ikke varslet til Statsministerens kontor på forhånd. Sandberg sier at dette hadde sine grunner, men nekter å si hva som var grunnen.

Sandberg kritiseres også for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge. Den feiret han blant annet med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28), som har avvist å ha noen tilknytning til det iranske regimet.

Harald Tom Nesvik, tidligere parlamentarisk leder og mangeårig stortingsrepresentant for Frp, tar over som fiskeriminister fra klokka 15.00 i dag. Solberg ønsket Nesvik velkommen, og sa hun så fram til å jobbe med den erfarne politikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer