- Jeg skal ta livet tilbake

Overgrepsikta Ap-ordfører Rune Øygard kommer ikke tilbake som politiker før overgrepsaken er avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ/OSLO (Dagbladet): En tydelig medtatt ordfører Rune Øygard (Ap) avholdt pressekonferanse nå i ettermiddag på rådhuset i Vågå. For første gang forklarte den overgrepsiktede ordføreren seg for et samlet pressekorps.

- Det er uvirkelig det som har skjedd. Du blir plassert på siden av ditt eget liv og føler en nedverdigelse ved det meste. Men jeg skal prøve å ta tilbake livet, sier han.

Han åpnet pressekonferansen med å si at han ikke ville svare på spørsmål om den pågående overgrepsaken. Ap-ordføreren er siktet for seksuelle overgrep mot ei jente som nå er 15 år.

- Jeg har prøvd å holde en lav profil og det vil jeg holde fast ved. Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken så lenge den pågår, fortalte han.

Rådmann Tor Arne Gangsø fortalte at ordføreren fortsatt vil være delvis sykemeldt og at han i sykemeldingsperioden ikke vil utføre oppgaver knyttet til ordførervervet. Derimot skal han jobbe med et avløpssystem og et bakeri.

- Vågå betyr så mye for meg at det er uaktuelt å vende tilbake før jeg kan yte 100 prosent som ordfører. Jeg kommer ikke til å komme tilbake som ordfører før saken er avsluttet, sier Øygard.

Stoltenberg
Ordføreren ble også spurt om hvorfor han ikke hører på rådene fra Arbeiderpartiets sentrale ledelse. Men disse rådene har spriket i flere retninger. Først gikk partisekretær Raymond Johansen ut og anbefalte Øygard å ta permisjon. Så sa han til Dagbladet at han ikke lenger hadde noe råd å komme med til Øygard og at dette fikk være opp til ham selv.

Søndag sa Raymond Johansen til VG at han igjen anbefalte Øygard permisjon.

- Jeg har fått mange råd. Men jeg forholder meg til sykdomsperioden så lenge det er aktuelt med sykemelding, sier Øygard.

Øygard ble stilt mange spørsmål han ikke ville svare på. Da Dagbladet spurte om han har snakket med Jens Stoltenberg eller Raymond Johansen siden han ble siktet, svarte han slik:

- Hvem jeg har kontakt med vil jeg ikke kommentere.

Ordføreren ble også spurt om han har opplevd trakassering eller sjikane etter at han ble siktet.

- Det har ikke noe med pressekonferansen å gjøre, så det ønsker jeg ikke å svare på, svarte han.

Tidligere i høst ble Øygard siktet for seksuelt misbruk av en jente i nær familie. Forholdene skal ha vart i to år, og startet da jenta var 13, og det skal dreie seg om flere samleier. Øygard har hele tiden nektet for forholdet.

Reelt redd ordføreren Den 15 år gamle jenta sier at hun ikke forstår hvorfor Øygard har invitert pressen på rådhuset i bygda; 

- Hun har anmeldt overgrep som skal ha foregått i mer enn to år, og det har ikke vært en hyggelig opplevelse. For henne framstår det som rart at han skal innkalle til pressekonferanse. Hun skjønner ikke poenget med dette, sier jentas bistandsadvokat, Nina Hjortdal.   Hun forteller at jenta er redd for å møte ordføreren.  

-  Hun er reelt redd ham og hva han kan finne på hvis de møtes, men hun er ikke redd for å møte han på grunn av anmeldelsen mot ham. Det er ikke så store forhold her oppe, men hun prøver å unngå at deres veier krysses. Hun er fremdeles i den situasjonen at hun er redd for å møte ham i lokalmiljøet, sier Hjortdal som understreker at jenta står sterkt oppreist:  

- Hun går på skolen, og det går stort sett greit. Hun står sterkt oppe i dette, men dette medietrykket er en stor tilleggsbelastning.  

Skjev maktbalanse - Her er fornærmede i en sak redd for å møte ham, også holder han pressekonferanse i bygda, og figurerer i rikspressen gang på gang
- det sier litt om maktbalansen i dette.  

Til Dagbladet sier Hjortdal at hun følger pressekonferanse med stor interesse:

-Hvis Øygard kommer med noe annet enn at han skal tilbake i 20 prosent stilling, da tenker jeg at han nok en gang går utenfor sakens kjerne, og inn på en annen arena.  

Forrige helg stilte Øygard til intervju i GD og i VG. Det reagerte Hjortdal og bistandsadvokat Hege Salomon på.

- Han burde heller snakke med politiet enn å fortelle mediene hvor synd det er på han, sa Hjordal dengang.

VIL IKKE SNAKKE OM SIKTELSEN: Ordfører Rune Øygard fremholder at han kun vil snakke om arbeidsforholdet sitt i kommunen, og avviser alle spørsmål om overgrepsiktelsen. Her sammen med rådmannen i kommunen. Foto: John Terje Pedersen.
VIL IKKE SNAKKE OM SIKTELSEN: Ordfører Rune Øygard fremholder at han kun vil snakke om arbeidsforholdet sitt i kommunen, og avviser alle spørsmål om overgrepsiktelsen. Her sammen med rådmannen i kommunen. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer