«Jeg skal tas. Det er snakk om ære.»

Denne politimannen håper familien blir spart, hvis han blir likvidert av sine kriminelle forfølgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De vil drepe meg. Hvis de klarer å gjennomføre det, håper jeg de bare tar meg - og ikke familien min, sier politietterforskeren «Arne» (42) til Dagbladet.

Dagbladet har snakket med flere politifolk som trues på livet av hardbarkede kriminelle.

Mange lever i skjul, med hemmelige adresser. Det er tilfeller der politifolk har hatt bevæpnet vakthold hjemme, fordi faren for å bli drept har vært overhengende stor.

«Arne» er en jaget mann.

Takket være godt politiarbeid mot organisert kriminalitet, ønskes han død av to kriminelle grupperinger - et kriminelt pakistansk miljø og et utenlandsk torpedomiljø.

Som en av mange etterforskere i Oslo var han med på å få dømt en kriminell lederskikkelse, og få en torpedo utvist fra Norge.

Skal drepes

- I begge tilfellene er det sikre kildeinformasjoner om at jeg skal tas. Det er snakk om ære og hevn. Vi må være klar over at disse «utenlandske» grupperingene lever i en helt annen virkelighet enn du og jeg, sier han når Dagbladet møter ham et sted på Østlandet.

Etterforskeren er engstelig. Han velger ikke å gå ut på fest lenger. Han kan bli gjenkjent. Han må alltid være på vakt.

Etter 12 år i Oslo ba han om å bli overflyttet til et annet distrikt. Han orket rett og slett ikke mer.

Ga opp

- Det er helt pyton. De kan slå til i morgen, eller om ti år. Eller kanskje de aldri gjør det. For disse miljøene er politiet ingen hindring, men bare et forstyrrende element, sier etterforskeren.

Han som overtok etterforskerens jobb i Oslo, måtte også gi opp og overflyttes.

- De samme gruppene slo til mot ham. Et annet eksempel er grupperinger som tar bilder av politifolks barn på vei til barnehagen. Du kan jo tenke deg hvordan det føles. Til slutt må vi velge hva som er viktigst - jobben eller familien, sier han.

Forfølges

 • På Vestlandet oppdaget en mekaniker ved en tilfeldighet at kona til en etterforsker hadde fått bilbremsene halvveis saget over.
 • En tjenestemann på Østlandet er truet på livet etter at en kriminell har sagt seg villig til å betale 50000 kroner for å få ham drept. Under datterens barneselskap fikk han følgende telefonmelding: «Nå skal jeg drepe deg, din flintskalla faen.» Truslene har pågått i flere år.

  - Jeg årvåken og bekymret for mine nærmeste, men man må jo la livet gå videre. Jeg har satt meg som mål at han faen meg ikke skal få styre livet mitt, sier politimannen.

  I dag lever han i konstant beredskap. Det er montert ekstra lys på eiendommen, og han har direkte alarm til sine kollegaer. De har en spesialordning for å få datteren til og fra skolen. Den kriminelle mannen bor fortsatt i distriktet.

  Mordbrann


 • Heldigvis var familien til en politimann på Vestlandet bortreist da den kriminelle mannen dynket bensin langs store deler av husveggen, og tente på.

  - Gjerningsmannen ville lage mordbrann, og drepe hele familien. Det fikk jeg vite etterpå av et vitne, sier politimannen.

  Selv klarte han å komme seg ut av huset med livet i behold.

SKAL DREPES: Politietterforskeren (42) lever i konstant frykt for at to organiserte kriminelle miljøer skal finne ham, og fullføre truslene om drap. Han håper i så fall de lar familien være i fred.