- Jeg skal vinne!

BIARRITZ/PARIS (Dagbladet): Spionsiktede Stein Viksveen, 60, er full av kampvilje og klar til å tilbakevise POTs anklager. I dag reiser han til Norge for å renvaske seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg drar ikke hjem for å legge meg på sofaen. Jeg skal vinne denne fighten. Jeg har ikke gjort noe galt. Men først må jeg få vite hva jeg skal forsvare meg mot. Jeg må få noe konkret jeg kan avvise, og peke på at det ikke er sant, sier Stein Viksveen til Dagbladet.

Vi sitter på flyet fra Biarritz til Paris. Fredag kjørte han fra Brussel til Biarritz for å overlate sin kone Suzanne til hennes familie. I går kveld reiste han fra Paris til Brussel, og i dag drar han til Norge der han først skal snakke med sin advokat.

- Jeg føler meg ikke uthengt. Så langt har jeg fått ålreit behandling, og jeg er overveldet av backingen fra media, spesielt de tre avisene jeg arbeider for, og som alle vil at jeg skal fortsette, sier Viksveen, som er rolig i alt oppstyret selv om han også er litt trøtt.

Er ikke «Lanze»

Stein Viksveen er sikker på at han ikke er den omtalte spionen «Lanze».

- Jeg håper han snart blir tatt. Det vil lette presset på meg. Jeg er ikke «Lanze», og heller ingen av de andre spionene som står på en liste Dagbladet har skrevet om. Jeg kan ikke være «Lanze». Da hadde jeg ikke sittet her, men vært arrestert for lengst. Jeg har ikke truffet Klaus Rössler, og heller ikke Heinz Busch eller noen andre. I dag fikk jeg dessuten vite at Rössler er død. Det er utrolig, sier Viksveen, og fortsetter:

- Ut av en tåkeheim kommer det drøssevis av navn. Hvordan vet vi dessuten at det er deres riktige navn? Jeg har bedt POT om å få møte dem, så kan vi få klarhet i det. Jeg har kanskje møtt 10 000 mennesker i den tida og i adresseboka mi står 2000 navn. Jeg kan ikke garantere at ikke en av dem jobber for en hemmelig tjeneste, sier den spionmistenkte journalisten.

- I Tsjekkia ble jeg arrestert sammen med Jiri Hajek og kona og kastet ut. I Romania måtte jeg avkorte oppholdet ufrivillig etter en gruveoppstand. Jeg har hatt masse kontakter og vet ikke om noen av dem jobbet for Stasi. Det er derfor jeg vil møte Becker for å finne ut av det, sier Viksveen.

Becker sa til VG i går at han var «Lanze»s føringsoffiser, og påsto han hadde møtt Stein Viksveen. Men han ville ikke si om det er Viksveen som er den norske spionen «Lanze».

Aldri undertegnet

- Har du noen gang hatt kontrakt med Stasi?

- Nei. Jeg har ikke en gang tenkt på om man har det. Jeg vet heller ikke hvilke dokumenter jeg skulle ha utlevert. Jeg har aldri hatt noe hemmeligstemplet materiale. Det har jeg ikke hatt adgang til. Før 1989 jobbet jeg lite med sikkerhetspolitikk. NATO-møter jeg har dekket, kan jeg telle på en hånd.

Stein Viksveen lar seg ikke knekke så lett, selv om han innrømmer at det nå blir et veldig fokus på hans person. Han håper samtidig at alt som har kommet fram nå, vil legge press på POT.

- POT gir ingen opplysninger om hva denne alvorlig anklagen bygger på. De har nevnt Rössler en gang til meg, og Busch bare en gang skriftlig, sier Viksveen som får vite mer av pressen enn av POT.

Ikke vervet av andre

- Er du blitt kontaktet av Stasi?

- Nei, aldri. Ikke bevisst i hvert fall. Hvis POT legger papirer på bordet, kan vi bidra til å greie opp i alt dette.

- Hva med de 400 rapportene?

- Det har jeg bare sett i VG, og det stiller jeg meg undrende til. Jeg gjentar at jeg håper de tar den egentlige «Lanze» fort. Først var han jo plassert ved statsministerens kontor og så i UD. Hva er det neste?

- Hva kommer til å være din forsvarsstrategi?

- Først må jeg vite hva jeg skal forsvare meg mot.

Stein Viksveen understreker at han stiller til avhør når som helst og hvor som helst når POT forteller grunnlaget for spionsiktelsen.

Lav spion-terskel

IKKE «LANZE»: - Jeg kan ikke være spionen med kodenavnet «Lanze», da hadde jeg vært arrestert for lenge siden, sier spionsiktede Stein Viksveen til Dagbladet.