Tidligere Ap-topp melder seg ut:

- Jeg skammer meg. Det er nok nå

Tidligere statssekretær Kristin Bergersen tar farvel med Ap etter Giske-behandlingen. - I mange år lot jeg som ingenting, sier hun til Dagbladet.

UT: Kristin Bergersen takker for seg etter en årrekke i Arbeiderpartiet. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
UT: Kristin Bergersen takker for seg etter en årrekke i Arbeiderpartiet. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Da har jeg meldt meg ut av Arbeiderpartiet. Etter mange år som medlem og tillitsvalgt føles det som en lettelse.»

Slik innleder tidligere statssekretær i justisdepartementet og tidligere leder for Aps Homonettverk, Kristin Bergersen, sitt Facebook-innlegg. Etter en årrekke i partiet, sier hun nå takk for seg.

- Arbeiderpartiet er et likestillingsparti, og behandlingen og tilgivelsen av Giske hører ikke hjemme i vårt parti. Det burde vært sagt ifra tidligere om at dette ikke er akseptabelt. Når man så behandler saken og lar Giske komme tilbake igjen allerede nå, så er det ikke en prosess jeg kan stille meg bak, sier Bergersen til Dagbladet.

- Lot som ingenting

Hun forteller at det ligger en lang prosess bak når hun nå melder seg ut av partiet. Om utmeldingen vil få konsekvenser for andre enn henne selv, er hun usikker på. Men for henne var valget det hun beskriver som det eneste riktige nå. For Giske-avsløringene er ifølge Bergersen bare en del av en større ukultur i Ap.

- Det er nok nå. I mange år lot jeg som ingenting når jeg har hørt om det ene og det andre av seksuelle overtramp. I seinere tid har jeg begynt å tenke på hvor mange som har forsvunnet ut av politikken og partiet på grunn av dette. Det har ikke vært handlet nok, og det har ikke vært handlet riktig for å stoppe den utviklinga og holdningene som har vært. Politikk skal handle om andre ting, og det er det lenge siden det har gjort. Dette tar rett og slett bort gleden med å drive politikk, sier Bergersen.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

«Jeg skammer meg»

I Facebook-innlegget tar 50-åringen sterk avstand fra kulturen hun mener har fått fritt spillerom i partiet i flere år, og som hun mener har ødelagt, undertrykt og trakassert unge jenter ut av politikken. Bergersen uttrykker også anger for at hun har ventet helt til nå med å si ifra.

«Jeg skammer meg over å ha sittet stilltiende og akseptert dette. Jeg skammer meg for at jeg på det eneste landsmøtet jeg var delegat, så brukte jeg den innflytelsen til å stemme på Trond Giske som nestleder,» skriver den tidligere statssekretæren.

Overfor Dagbladet utdyper Bergersen:

- Jeg har ventet på en klar uttalelse om konsekvensene av Me Too i Ap. Når de ender med å gå ut og si at Giske kan komme tilbake som fullt aktivt medlem, så blir jeg skuffet. Det går kort tid, og så søker han tillitsverv igjen, noe jeg mener han burde latt være å gjøre. Dette er ikke som en fengselsstraff. Man kan ikke sone ferdig og så komme tilbake for fullt. Det handler om å ta et standpunkt som parti og si at slike handlinger og personer hører ikke hjemme hos oss.

Vil ikke kommentere

Det var onsdag i forrige uke det ble klart at Giske var enstemmig innstilt som styremedlem og medlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Ap. Bare et døgn seinere kom nyheten om at Arbeiderpartiet hadde mottatt en ny bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

Fredag ble det klart at Giske trakk seg fra vervene, samtidig som en enstemmig valgkomité vraket ham.

Dagbladet har mandag kveld vært i kontakt med Trond Giske. Han ønsker ikke å kommentere Bergersens utmelding eller hennes utspill om behandlingen av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer