- Jeg skammer meg ikke

Korrupsjonstiltalt vannverkssjef nekter all skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rettssaken etter vannverksskandalen på Romerike er nå i gang.

Hovedtiltalte Ivar T. Henriksen, tidligere sjef for Nedre Romerike Vannverk AS og Sentralrenseanlegget RA-2 gjennom flere tiår, nekter straffskyld.

Han er tiltalt for forbrytelsene som har en strafferamme på 20 år. Henriksen er tiltalt for å ha tappet de offentlige selskapene til egen privat fordel for rundt 70 millioner kroner, gjennom grov korrupsjon, grov utroskap og forsikringssvindel.

Dagbladet.no følger saken i Nedre Romerike tingrett.

Nekter all skyld

Tingrettsdommer Ingrid Smedsrud har i dag gått gjennom den omfattende tiltalen. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld på noen av punktene.

Men selskapet Peab, som må møte i retten fordi de ikke har vedtatt en bot på 15 millioner kroner fra Økokrim, erkjenner at det kan ha blitt begått uregelmessigheter.

- Vi erkjenner ikke at det foreligger grunn til foretaksstraff, men kan ikke utelukke at en tidligere ansatt kan ha begått uregelmessigheter, sa svarte Peab-sjef Petter Elvestad på spørsmål om straffskyld.

AKTORATET: Lars Stoltenberg, førstestatsadvokat, Økokrim, startet i dag sitt innledningsforedrag.
Til venstre: Joakim Øren, politiadvokat, Økokrim. Foto: Sindre Granly Meldalen
AKTORATET: Lars Stoltenberg, førstestatsadvokat, Økokrim, startet i dag sitt innledningsforedrag. Til venstre: Joakim Øren, politiadvokat, Økokrim. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Avslørt av Aftenposten

Aftenposten begynte i september 2005 opprullingen av vannverksskandalen på Romerike. Avisas avsløringer førte til at Økokrim begynte å granske saken.

Aftenposten vant SKUP-prisen for sin avsløring. Les hvordan de gjorde det her

De fire medtiltalte er alle leverandører og samarbeidspartnere til vannverket, og har ifølge Økokrim bidratt til tappingen i vekslende grad.

De tiltalte har krav på 68 millioner kroner rettet mot seg.

Ivar T. Henriksen er blant annet tiltalt for å ha brukt midler som ble tappet fra vannverket til å kjøpe en jaktfarm i Sør-Afrika.

Skammer seg ikke

Hovedtiltalte Ivar T. Henriksen har gjort få intervjuer etter at saken ble rullet opp. I et intervju med lokalavisa Romerikes Blad sier han i dag at han ikke skammer seg.

- Jeg skammer meg ikke

– Jeg skammer meg ikke for det jeg har gjort. Da jeg begynte hadde jeg en stol og ett bord. Jeg har bygd opp selskapene, og i dag vil jeg anslå at de har en verdi på om lag to milliarder kroner. Det jeg savner i omtalen av denne saken, er at noen har evnet å kunne se helheten, og at jeg handlet ut fra et handlingsmønster som vi vedtok i styrene, sier Henriksen til Romerikes Blad.

– Min jobb besto i å holde avgiftene nede og skape verdier for mannen i gata. Jeg har aldri jobbet for politikere eller rådmenn, men for vanlige folk. Jeg har aldri kommet til dekket bord i mitt liv, og jeg aldri har tenkt egosentrisk, sier han i intervjuet.

Den eneste politikeren som må forklare seg, er tidligere Skedsmo-ordfører Andreas Hamnes. Han var styreleder i Nedre Romerike Vannverk i en årrekke og måtte gi fra seg ordførerkjedet da han innrømmet å ha mottatt private flyreiser for 37 000 kroner fra vannverket.

På vitnelista står det over 50 personer.

Aktor Lars Stoltenberg har nå begynt på sitt innledningsforedrag.

Saken skal gå nesten helt frem til jul.

VANNVERKSJEFEN: I 2003 fikk Ivar T. Henriksen Kongens fortjenestemedalje. Den gang lød bildeteksten fra Scanpix: ”Her takker adm. dir. Ivar Thorer Henriksen, Lillestrøm, for medaljen. Han har vært en sentral person innen vannforsyning og avløpshåndtering i Norge”.
FORSVARER: Else Bugge Fougner forsvarer hovedtiltalte Ivar T. Henriksen.