SA OPP JOBBEN: I går sa TV 2s sportskommentator opp jobben etter å ha fått flere trakasseringsanklager rettet mot seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SA OPP JOBBEN: I går sa TV 2s sportskommentator opp jobben etter å ha fått flere trakasseringsanklager rettet mot seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Jeg skammer meg over å ha forsuret arbeidshverdagen til unge kvinner

Davy Wathne sluttet torsdag i TV 2-jobben på grunn av anklager om trakassering. - Det er synd at de ikke tåler måten jeg snakker på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kom det frem at Davy Wathne slutter i TV 2 etter 25 år i kanalen. Samtidig som det ble klart at TV-profilen har hatt sin siste arbeidsdag i TV 2, bekreftet kanalen at Wathne har flere trakasseringsanklager rettet mot seg fra sine kollegaer.

Fredag gjestet han Dagsnytt 18. Den tidligere sportskommentatoren understreket i løpet av sendingen at anklagene bunner i misforstelser.

Han sier hans talemåte har blitt oppfattet som seksuell trakassering av hans kvinnelige kolleger.

- Mange nye journalister er ikke vant med garderobepraten, som jeg er oppvokst med og er kjent med fra pressen. Den gangen jeg var ny, var tonen røffere, og vi lærte av det. Derfor har jeg nok ervervet meg en annen stil som tydeligvis er krenkende for dagens journalister, sier han.

Benekter skyld

Wathne benekter at han har opptredt krenkende overfor kollegene sine.

- At de reagerer på at jeg har vært sexistisk er synd, for det har jeg ikke opplevd at jeg har vært. Det er synd at de ikke tåler måten jeg snakker på. Om jeg har sagt grove ting? Hva er grove ting? Dagens unge er så forsiktige. Jeg synes det er leit og trist at jeg blir oppfattet som krenkende. Ingen har fortalt meg at mitt språk er krenkende, sier han.

Sett bort ifra én klage, sier Wathne at verken ledelsen eller de krenkede har fortalt ham at han har opptrådt upassende. Han forteller om en episode der han og noen kollegaer skulle spille inn en promovideo. Da de var ferdige med innspillingen, skulle de ta et stillbilde, og Wathne reiste armene i jubel for å skape spenning i bildet.

- Jeg kom med et uhell borti baken til en kvinnelig kollega. Da fikk jeg i ettertid en SMS av henne, der hun sa at det ikke var ok at jeg kløp henne i baken. Det var en sak jeg følte var så misforstått og urettferdig, at jeg varslet ledelsen om det selv. Den krenkede har alltid rett, sier han.

- Jeg kan ikke si at reaksjonen deres var feil hvis de opplevde meg sånn, men jeg opplevde aldri at de syntes det var ubehagelig. Jeg legger meg likevel paddeflat, fortsetter Wathne.

- Ledelsen har sviktet

Kommentator Eva Grinde i Dagens Næringsliv, møtte Wathne til debatt i Dagsnytt 18. Hun sier at grunnen til at ingen har meldt ifra om uønsket seksuell oppmerksomhet før, kan være at Wathne har vært en autoritær person innad i mediehuset.

- Davy er Davy, og sånn er det; Det har vært hans holdning, også kan man lure på hvorfor ingen har sagt noe. Han er en veldig profilert person, og man kan tenke seg at det har vært vanskelig for noen å si ifra. Men hvis han ikke engang har fått noen hint fra ledelsen, er det noe som har sviktet.

Wathne anerkjenner at han er i en annen posisjon enn TV 2s tilkallingsvikarer, men sier at han ofte glemmer det.

- Jeg har en uformell maktposisjon, sier han.

Uformell makt kan være vel så viktig for nye vikarer, forklarer Grinde, og understreker at det var Wathnes ansvar å tenke på hvordan han forholdt seg til dem.

- Man har et ansvar for å åpne øynene sine og ta innover seg at man har en støtende stil. Du skal være som teflon for å ikke få med deg reaksjonene, og det behøver ikke gå så langt at folk gruer seg til å gå på jobben.

- Jeg synes et er synd at noen er redde for meg og at de har vært redde for å ta opp ting, svarer Wathne.

Går av etter trakasseringsanklager

Etter den omfattende #metoo-kampanjen, ble det i november rullet opp en ukultur som har preget TV 2 Sporten de siste årene. Avsløringer om at flere var sagt opp på grunn av blant annet grov seksuell trakassering mot en kvinnelige ansatt, kom etter at radioprofil Aleksander Schau tok til Twitter for å fortelle om seksuell trakassering i medie- og kulturnorge.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, gjorde ingenting på over ett år etter at en kvinne i kanalens sportsavdeling varslet om grov seksuell trakassering.

Se innslaget hos NRK her.