Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg skammer meg over våre soldater.»

RAMALLAH (Dagbladet): 300 israelere trosset den israelske hærens forbud og dro til Vestbredden for å møte Yassir Arafat i går. - Jeg skammer meg over våre soldaters oppførsel. Se, de skyter på uskyldige palestinske barn, sier den israelske kvinnen Orit Lavnin-Ogani.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 300 israelske fredsaktivistene brydde seg ikke om avgjørelsen til den israelske hæren om at israelere ikke skal dra til Vestbredden og Gaza. Redde, men bestemte, dro de inn i de palestinske selvstyreområdene for å gi sin støtte til palestinerne og Yassir Arafat som sitter i husarrest. Det er helt uvanlig at israelere går inn i palestinske områder.

- Jeg er redd, men det nytter ikke å la frykten ta overhånd, sier den israelske jøden Karen Acora (28).

Takknemlig Arafat

- Den eneste veien til fred er forhandlinger. Hatet og frykten har ført oss inn i den forferdelige situasjonen vi er i. Nå må israelske myndigheter ta til fornuft og komme tilbake til forhandlingsbordet, sier Acora.

I Ramallah møtte fredsaktivistene en smilende Yassir Arafat i hans hovedkvarter.

- Vi takker for deres besøk. Ja, vi er omringet av israelske stridsvogner, men vi må likefullt sammen fortsette med vår egentlige oppgave. Målet for det israelske og palestinske folket: Fred for de modige, sier Arafat til kraftig applaus.

Så forteller Arafat om palestinernes lidelser. Om at han må smugle inn vann, mat og medisiner til sitt folk på grunn av den israelske okkupasjonen.

- Nå må vi fortsette sammen. Til slutt vil vi oppnå de modiges fred i fredens land. Tusen takk for at dere kom. Tusen takk. Tusen takk. Tusen takk, gjentar Arafat til trampeklapp.

Aggressive soldater

Etter fire timer i Ramallah beveget delegasjonen seg tilbake mot Jerusalem. Ved sjekkposten Kalandia (mellom Ramallah og Jerusalem) ser israelerne at israelske soldater skyter mot steinkastende palestinske unggutter. Den israelske kvinnen Orit Lavnin-Ogani er rystet. Hun tørker en tåre fra øyekroken og hun springer bort til tre israelske soldater.

- Stopp! Dere kan ikke skyte på uskyldige barn. Skam dere, sier hun og veiver med armene. Soldatene forsøker å få henne bort, men kvinnen i 40-åra vil ikke gå. Hun fortsetter å irettesette soldatene.

- Dette er forferdelig. Ingen har lært soldatene at alle har krav på menneskerettigheter. Også palestinerne. Dette gjør meg så uendelig trist, sier kvinnen.

Så kommer meldingen om at aktivistene risikerer å bli arrestert av israelsk politi på grunn av besøket i Ramallah. På israelsk side av sjekkposten står et stort antall israelsk politi og veien blir stengt. Etter en halvtime blir veien igjen åpnet, og de israelske fredsfolkene puster lettet ut.

- Jeg hadde ikke blitt overrasket hvis jeg ble arrestert. Men det er godt at de har tatt til fornuften, sier israeleren Sam Freed.

Soldatprotester

Han er med i organisasjonen Taayush (arabisk for partnerskap) som arrangerte gårsdagens fredstur. Turen til Ramallah er den første for de israelske fredsaktivistene siden starten på intifadaen for 16 måneder siden.

Til tross for at rundt 70 prosent av israelerne støtter Ariel Sharons harde linje mot palestinerne, er det stadig flere i det israelske samfunnet som protesterer mot sine ledere. Mer enn 100 israelske soldater nekter nå å tjenestegjøre i de palestinske områdene fordi de ikke vil være med å «dominere, ydmyke og sulte ut det palestinske folket».

Statsminister Ariel Sharon sier han ikke er mot kritikk, men hvis soldatene ikke følger den valgte regjeringens avgjørelser, kan soldatenes nekting være begynnelsen på slutten til demokratiet i Israel.

Den tidligere sjefen for israelsk sikkerhet, Ami Ayalon, støtter de 100 soldatene. Han sier at han er bekymret over de mange ubevæpnede palestinske barna som er blitt skutt av israelske soldater. I et intervju med israelsk fjernsyn sier Ayalon at flere soldater burde nekte å utføre det han kaller illegale ordre.

TOK BØLGEN: Yassir Arafat var tydelig rørt over at 300 israelere trosset frykten for å besøke ham i går. - Tusen takk. Sammen skal vi kjempe for de modiges fred, sier Arafat som tok bølgen med de oppmøtte.
SAMMEN FOR FRED: Israelere og palestinere gikk sammen i sympati med det palestinske folk utenfor Arafats hovedkvarter.
RYSTET: Den israelske kvinnen Orit Lavnin-Ogani måtte tørke tårene da hun så israelske soldater skyte mot steinkastende palestinske unggutter i Ramallah i går. - Skam dere! Dere kan ikke skyte mot uskyldige barn, sier kvinnen til soldaten.
Hele Norges coronakart