GODKJENT: Flaggborgen som Aspøy skole skal bære først i barnetoget på 17. mai har nye, store, norske flagg. Her elever fra 7. klasse.
(Foto: June R. Johansen/Sunnmørsposten)
GODKJENT: Flaggborgen som Aspøy skole skal bære først i barnetoget på 17. mai har nye, store, norske flagg. Her elever fra 7. klasse. (Foto: June R. Johansen/Sunnmørsposten)Vis mer

Jeg skammer meg

Nasjonaldagen får fram grumset i folkedypet, skriver Martine Aurdal om debatten rundt flagg i barnetogene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg føler mig skamfuld, hvergang en Landsmand bruger det paa denne Maade ... Hvad var Norge uden de Fremmede? I Haandværk, Industri, Handelsskab, Kunst, sociale og politiske Opgaver? Enten maa vi ud blandt dem eller de maa hid til os. At skjælde ærlige Folk ud som «Fremmed», deri er en slet arv fra den Tid, de forskjellige stammer hadede hverandre; derfra er arven gaat videre ind i Bygdesneverheden og derfra videre ind i den slettere Patriotisme. Det er Grisemoral i den, vi vil være alene i Trauget.»

Ordene tilhører Bjørnstjerne Bjørnson og ble skrevet i 1892. De er delt utallige ganger på sosiale medier de siste dagene, som svar på den flommen av hat som dukket opp etter at det høyreradikale nettstedet Fyret.nu skrev at Aspøy skole ville «fjerne norske flagg i 17. mai-toget.» Skolen har altså bedt om lov til å bruke de små papirflaggene barna lagde i anledning skolens jubileum, alle med det norske flagget på en side, noen med en side med flagget fra barnas foreldres hjemland. I tillegg til store, nyinnkjøpte, norske flagg. Slikt ødelegger visst nasjonaldagen for folk som Frps Aina Stenersen. «Absolutt, ja. Når jeg ser andre flagg blir jeg lei meg,» sa hun til Nettavisen.

FORBUDT: Disse flaggene ble laget til Aspøy skoles jubileum, men i går fikk rektor Ann Elin Haadem avslag på sin søknad om å bruke dem i barnetoget på 17. mai. (Foto: June R. Johansen / Sunnmørsposten)
FORBUDT: Disse flaggene ble laget til Aspøy skoles jubileum, men i går fikk rektor Ann Elin Haadem avslag på sin søknad om å bruke dem i barnetoget på 17. mai. (Foto: June R. Johansen / Sunnmørsposten) Vis mer

For fem år siden var det lederen av 17. mai-komiteen i Oslo som ville kaste ut barn fra toget dersom de dukket opp med feil flagg. I går fikk rektor på Aspøy beskjed om at papirflaggene som skolebarna hennes har laget, heller ikke er velkomne i Ålesund. Komiteen ba om politiske føringer, men fikk det ikke. Skolens ønske om å vise sin egenart burde være lett å akseptere, men vekket i stedet det verste grumset i den norske nasjonalismen. Skolen har de siste dagene mottatt en rekke hatefulle e-poster.

NORSK FASCISME er signalordene på Morgenbladets siste forside, som gikk i trykken før denne debatten startet. I reportasjen viser svenske kommentatorer til forskning som påstår at Norge er det mest nasjonalistiske og rasistiske landet i Norden. De stiller noen ubehagelige spørsmål. Kan flagget være et inkluderende symbol og er en folkelig, sterk nasjonalisme mulig? Eller vil sterk nasjonalisme alltid lede til en form for ekskludering og rasisme? Jeg vet i alle fall hva Bjørnson ville sagt om dagens debatt: skammelig.

SKAMMELIG: Martine Aurdal om at barna på Aspøy nektes å bruke papirflaggene de har tegnet.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAMMELIG: Martine Aurdal om at barna på Aspøy nektes å bruke papirflaggene de har tegnet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.