- Jeg skjelver ikke i buksene av disse tallene

Lise Christoffersen (Ap) påpeker at arbeidsinnvandrere utgjør den klart største gruppa som kommer til landet, og at Norge er avhengig av dem for å opprettholde velferden.

TAR TALLENE MED RO: Innvandringspolitisk talsmann i Ap, Lise Christoffersen, sier hun tar den nye innvandringstallene fra SSB med ro. - Den klart største andelen som kommer, er arbeidsinnvandrer. De har vi behov for, sier hun. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TAR TALLENE MED RO: Innvandringspolitisk talsmann i Ap, Lise Christoffersen, sier hun tar den nye innvandringstallene fra SSB med ro. - Den klart største andelen som kommer, er arbeidsinnvandrer. De har vi behov for, sier hun. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2040 vil nesten halvparten av Oslos befolkning enten være innvandrer eller barn av to innvandrerforeldre. Det viser ny forskning fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Anslagene er gjort for hele landet, og SSB slår fast at det rundt de store byene kan bli «svært rask vekst» i innvandrerbefolkningen i åra som kommer.

- Arbeidsinnvandrere utgjør den klart største gruppa som kommer, og dem er vi avhengige av for å opprettholde velferden. På debatten virker det ofte som asylsøkere utgjør den største gruppa, men antallet asylsøkere er knapt høyere enn antallet som kommer til Norge for å studere, sier innvandringspolitisk talsmann i Ap, Lise Christoffersen, til Dagbladet.

- Flott - Dette er foruroligende, og gir oss enorme integreringsutfordringer. Dette burde vært tatt tak i for lenge siden, sa Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet tidligere i dag.

- Det var langt fra min første reaksjon. Dette er ikke tall som får meg til å skjelve i buksene. Jeg tenkte: Flott, tenk hvor mange av disse vi kan rekruttere til arbeidslivet, sier Christoffersen.

- Språk er avgjørende Hovedorganisasjonen Virke sier den økte innvandringen er uproblematisk, så lenge man lykkes med å få flest mulig ut i arbeidslivet.
- Arbeidskraftbehovet varierer, og vil gå i svingninger. På lang sikt ser vi at det vil være vanskelig å dekke behovet for arbeidskraft, blant annet i helsesektoren. Men også innenfor andre bransjer er behovet for arbeidskraft økende, og det blir avgjørende både å mobilisere den arbeidskraften vi har i Norge og være attraktive for utenlandsk arbeidskraft, sier Inger Lise Blyverket, leder for arbeidslivspolitikk i Hovedorganisasjonen Virke, til Dagbladet.

I SSBs 2040-tall vil om lag sju av ti av innvandrerbefolkningen ha bakgrunn fra land utenfor EU/EØS-området.

- Blant en del ikke-vestlige innvandrere, er språk en utfordring. Å lære språk er derfor helt avgjørende for å inkluderes i samfunnet og kunne få innpass i arbeidslivet, sier Blyverket.

Arena for integrering Inger Lise Blyverket sier at Hovedorganisasjonen Virke er klare på at regelverket må gi rom for at flere kan prøve seg midlertidig i arbeidslivet, i tillegg til at samarbeid mellom myndigheter og arbeidsgivere kan gi rom for at arbeidslivet også kan brukes som språkopplæringsarena.

- JOBB VIKTIG: Leder for arbeidslivspolitikk i Hovedorganisasjonen Virke, Inger Lise Blyverket,  Foto: Virke
- JOBB VIKTIG: Leder for arbeidslivspolitikk i Hovedorganisasjonen Virke, Inger Lise Blyverket, Foto: Virke Vis mer

- Arbeidslivet er uslåelig som arena for integrering, og språk er hovednøkkelen for å lykkes med dette. Økt innvandring er ikke noe problem i seg selv, det interessante er at så stor andel av befolkningen som helhet er i jobb. Vi vet at en del grupper har problemer med å få innpass på arbeidsmarkedet, og blir avhengige av ulike trygdeytelser. Det er uheldig dersom slike trender forsterkes.

- Skal vi lykkes med dette framover, må vi må ta utgangspunkt i de bransjene som faktisk får det til og som rekrutterer innvandrere på bred front i dag. I Seven eleven-kjeden har halvparten av alle butikksjefene minoritetsbakgrunn, så det finnes bransjer som er gode på integrering, sier hun.