Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg skjønner det er behov for å markere seg, men ikke med selvmord»

NHO Service-direktør Petter Furulund raser mot LO-forbund og truer med å lage tariffavtale med andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dette er virkelig en trist sak for NAF (Norsk Arbeidsmandsforbund red.anm.). Jeg skjønner det er behov for å markere seg, men ikke med selvmord», skriver NHO Service-direktør Petter Furulund i en e-post til Dagbladet.

Tirsdag skrev Dagbladet at NAF ikke lengre vil godkjenne NHO-bedrifter. Dette fordi LO-forbundet mener arbeidsgiverorganisasjonen «saboterer» arbeidet med å rydde opp i renholdsbransjen. Nå er NHO rasende.

Vil ikke lengre godkjenne «Det er nok av bedrifter som er irritert på vårt nære samarbeide med NAF, som synes vi har tauet de med på utrolig mye som «Ren Utvikling», «Dialogprosjekt», «Sikker Vakt», «Vekterskolen», «Kom da Vel»-prosjektet osv. Alt igangsatt å drevet av oss med de som ganske så passive medarrangører. En annen sak er at de fleste av deres medlemmer er i nettopp våre bedrifter. Noen bedrifter har aktivt vervet ansatte til NAF, tryglet om å få tariffavtale osv», skriver Furulund i e-posten.

Tidligere har NAF og NHO gått sammen om å skape en godkjenningsordning for de seriøse renholdsselskapene. I dag er det 26 renholdsbedrifter som kan smykke seg med stempelet «Ren utvikling».

- Vi ønsker ikke lengre å stå bak dette godkjenningsstempelet. Vi får beskjed fra våre medlemmer at NHO-selskaper bruker useriøse underleverandører og at de bryter tariffavtalen. Vi har derfor brutt samarbeidet, sa leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna C. Hagensen til Dagbladet tirsdag.

Vil vurdere samarbeidet Furulund skriver at det er «nok av de som spør seg om det er tjenelig å ha tariffavtale. Om de burde lage et annet firma uten tariffavtale».

Nå varsler NHO at det kan være aktuelt å ha tariffavtaler med andre fagbevegelser:

«For egen del kan vi komme til å vurdere andre tariffavtalemotparter slik man gjorde i Sverige. Der stilnet motstanden mot konkurranseutsetting når fagbevegelsen for de offentlige fikk fortsette som medlemmer der selv om oppdraget ble overtatt av private. Tror neppe NAF ser konsekvensen av det de her gjør», skriver Furulund.

Baker for smed Det er spesielt striden rundt de regionale verneombudene innen hotell- og renholdsbransjen som skaper vondt blod mellom LO og NHO. Staten har satt av 5-6 millioner kroner til oppstart fra januar 2011, og resten skal finansieres av bedriftene, men nå har alt stoppet opp. NHO nekter å betale sin del.

Furulund forteller at det er NHO sentralt og Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH)  som har satt seg på bakbena angående regionale verneombud - ikke NHO Service.

«Dette er virkelig å rette baker for smed», skriver Furulund.

Norsk Arbeidsmandsforbundet ønsker ikke å kommentere Furulunds utspill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling