KJÆRESTEN: Til den trusselmistenkte mannen forteller om sin versjon av dramaet. Foto: Tomm. W. Christiansen / Dagbladet.
KJÆRESTEN: Til den trusselmistenkte mannen forteller om sin versjon av dramaet. Foto: Tomm. W. Christiansen / Dagbladet.Vis mer

- Jeg skjønner ikke hvordan gutten min har klart å stelle i stand dette

Kjæresten til trusselsiktet (27) om politiaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den trusselsiktede mannen som i går natt utløste bevæpnet vakthold i et stort område rundt Stortinget og en massiv politijakt blant annet på Lambertseter i Oslo, er en tidligere straffedømt 27-åring som sympatiserer med den antiislamistiske organisasjonen Norwegian Defense League (NDL). 

Dagbladet møtte i går kveld 27-åringens kjæreste hjemme i leiligheten der mannen ble pågrepet klokka 11.52 i går.

Her forteller hun hva som skjedde under politiaksjonen.

- Tre sivilkledde politimenn sto i trappeoppgangen like utenfor inngangsdøra. Jeg var egentlig på vei ut døra så jeg overrasket dem nok litt. De fortalte bare at de ønsker å komme inn, men jeg sa at de skulle ha ransakelsordre. Jeg synes det hele var så merkelig. Men de kom forbi meg, jeg ble så sint at jeg sparket etter en av dem.

- Så satte de meg ned i gangen. Deretter stormet det en hel haug av uniformerte politimenn inn i leiligheten, forteller hun til Dagbladet. 

27-åringen skal, ifølge kjæresten, ikke ytt motstand da politiet pågrep ham bakfull i senga.

- Synes det er sykt Kjæresten har kjent den siktede i 11 år. De har vært sammen i fire måneder.

FORAN STORTINGET: Væpnet politi stilte seg opp foran stortinget.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
FORAN STORTINGET: Væpnet politi stilte seg opp foran stortinget. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

De to var også sammen i en kortere periode for noen år siden. 

Hun opplyser at 27-åringen nå studerer på Blindern i Oslo.

- Jeg skjønner ikke hvordan gutten min har klart å stelle i stand dette. Jeg synes det er helt sykt. Huff, jeg er helt målløs, sier hun til Dagbladet.

Hun ble sjokkert da hun fikk vite hva kjæresten er anklaget for. 

- Nei, herregud. Det her kan ikke stemme. Det kan ikke være riktig i det hele tatt var det første jeg tenkte, sier hun. 

Hun forteller om en mann med sterke synspunkter. 

DEMONSTRERTE: Den trusselsiktede 27-åringen ble fotografert av Dagbladet da han 15. desember i fjor deltok på en antiislamistisk demonstrasjon i Oslo i NDL-regi. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
DEMONSTRERTE: Den trusselsiktede 27-åringen ble fotografert av Dagbladet da han 15. desember i fjor deltok på en antiislamistisk demonstrasjon i Oslo i NDL-regi. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Han er en person som ikke lar seg pille på nesa. Han kan fyre seg opp ganske fort, men det gir seg ganske fort igjen. Men han er jo en person med sterke meninger og synspunkter på ting, sier hun.

«Hatet regjeringen» 27-åringen er medlem i Stopp islamiseringen av Europa (SIOE).

Blant annet var 27-åringen i fremste rekke da SIOE og NDL — med labert oppmøte -arrangerte en demonstrasjon ved Oslo kretsfengsel i desember i fjor. 

Parolen var «Stopp innvandringen og islamiseringen av Norge og Europa».

Mannen har også markert seg som antiislamist i sosiale medier, der han har lagt ut en «islam»-logo der s-en er erstattet med hakekors.

En person i nær krets med 27-åringen synes hele situasjonen har blitt blåst opp.

- En fjær har blitt til ti tusen høns. Vi synes det er veldig, veldig urettferdig. Jeg er helt sikker på at han ikke mente noe vondt med det.
Han er helt og totalt ufarlig, sier vennen hans til Dagbladet.

POLITIET AKSJONERTE PÅ LAMBERTSETER: Mot mann som skal ha kommet med trusler mot storting / Regjering.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
POLITIET AKSJONERTE PÅ LAMBERTSETER: Mot mann som skal ha kommet med trusler mot storting / Regjering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Han har aldri vært noen konkret trussel mot noen tidligere, understreker vennen til Dagbladet. Men 27-åringen har vært aktiv på sosiale medier.

På Twitter og Facebook har han ytret meninger om politikere. 

Han går hardest ut mot AUF-leder Eskil Pedersen, som han kaller både feig, ynkelig og patetisk. 

Arbeiderpartiet ønsker ikke å uttale seg.

- Rutinemessig overleverer Arbeiderpartiet alle trusler til Politiets sikkerhetstjeneste og vi kommenterer ikke sakene utover det, sier medievakt i partiet Amund Vik til Dagbladet. 

27-åringen har også kommet med sjikanerende meldinger mot kulturminister Hadia Tajik på Twitter, og på Facebook kommer han med grove detaljer på hvordan han ønsker å drepe en utenlandsk statsborger han misliker sterkt. 

- Drepe muslimer Han har også flere statusoppdateringer som forteller hvor mye han hater islamister og somaliere.

En NDL-kilde sier 27-åringen har hatt merkelige uttalelser før.

FÅR MASSIV KRITIKK: Fra den trussel-siktede mannen som nå er inne til avhør hos politiet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FÅR MASSIV KRITIKK: Fra den trussel-siktede mannen som nå er inne til avhør hos politiet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Han hatet regjeringen, og har snakket om å drepe muslimer, sier den sentrale kilden til Dagbladet.

Kilden oppgir å ha vært obs på mannen over tid, og at han har framstått på en måte som flere har reagert på.

- NDL tar kategorisk avstand fra trusler og vold, men har ennå ikke fått snakket med vedkommende og har bare medias og politiets framstilling av saken å forholde oss til på nåværende tidspunkt, skriver NDL i en pressemelding.

Dømt for innbrudd Mannen er ikke tidligere dømt for vold eller trusler.

Men fra 2004 til 2006 ble han flere ganger pågrepet for grove tyverier i distriktet der han er bosatt.

I august 2006 ble han dømt for flere innbrudd  begått samme år, samt narkotikabruk, til fire måneders fengsel. 

Den gang tilsto han alle forholdene, ga uttrykk for at han angret og at han var i ferd med å skaffe seg jobb i en dagligvarebutikk.

ANTI-ISLAMIST: Også søsterorganisasjonen English Defense League (EDL) var representert på demonstrasjonen i Oslo der 27-åringen deltok. Foto: VEPSEN
ANTI-ISLAMIST: Også søsterorganisasjonen English Defense League (EDL) var representert på demonstrasjonen i Oslo der 27-åringen deltok. Foto: VEPSEN Vis mer

Seinere har 27-åringen vært ansatt i en lokal bedrift i en lengre periode.

- Positiv for vår sak Merete Hodne, som er leder for Stopp islamiseringen av Europa (SIOE) i Norge bekrefter overfor Dagbladet at mannen er medlem i SIOE

- Han virket dyktig og positiv for vår sak. Dersom det stemmer at det er han som står bak disse truslene, er det leit. Vi er imot alle former for trusler og vold. Dette er vondt og jeg er skuffa, men jeg mener det er viktig å være ærlig for å unngå spekulasjoner, sier Hodne.

Mannen får ikke være medlem i SIOE videre, sier Hodne.

- Han ble medlem for om lag to måneder siden, og virket som en kjempekar. Men om vi ser at enkelte medlemmer ikke passer inn, så blir de skviset ut. Jeg tenker at det kanskje kan ha blitt litt for mye for ham, sier hun.

Både politiet og 27-åringens bekjente opplyser at han skal ha framsatt trusler tidligere.

—Jeg veit at han er tidligere er anmeldt for tilsvarende forhold, hevder en anonym kilde i det islamkritiske miljøet overfor  Dagbladet, og tilføyer:

FORAN STORTINGET: Væpnet politi stilte seg opp foran stortinget.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
FORAN STORTINGET: Væpnet politi stilte seg opp foran stortinget. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

Det han har gjort representerer ikke NDL eller andre islamkritiske grupper.

27-åringens deltagelse på NDL-demonstrasjonen i desember skal imidlertid ikke ha vært et engangstilfelle.

- Jeg vet at han skulle holdt en tale for annen islamkritisk gruppe - Stopp Islamiseringa av Europa (SIOE) - i Sverige den 16. mars i år, men det blir sannsynligvis ikke noe av nå, sier kilden til Dagbladet.

PÅGREPET: En mann i 20-åra ble onsdag pågrepet i en leilighet på Lambertseter. Politiet sperret av et større område rundt leiligheten. Foto: Line Brustad / Dagbladet
PÅGREPET: En mann i 20-åra ble onsdag pågrepet i en leilighet på Lambertseter. Politiet sperret av et større område rundt leiligheten. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer