HARDT UT MOT HALVORSEN: Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) går hardt ut mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen fordi hun ikke har opprettet eget mobbeombud. 
Foto: Åse Holte/Dagbladet
HARDT UT MOT HALVORSEN: Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) går hardt ut mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen fordi hun ikke har opprettet eget mobbeombud. Foto: Åse Holte/DagbladetVis mer

- Jeg skjønner ikke hvordan Halvorsen får sove om natta

Mette Hanekamhaug (Frp) mener kunnskapsministeren er feig fordi hun ikke oppretter eget mobbeombud. - Vi har heller valgt å satse på Barneombudet, sier Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mette Hanekamhaug (Frp) mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er feig fordi hun ikke gir penger i det nye budsjettet til et eget mobbeombud som kan ta seg av de mange mobbesakene i norske skoler.

- Det er ingen sanksjonsmuligheter som konsekvens på brudd på opplæringsloven. Siden Halvorsen gikk til kamp mot mobbing for rundt to år siden, har det ikke skjedd noe, sier Hanekamhaug til Dagbladet.

Organisasjonen «Stopp mobbingen» mener Halvorsen bør fratre som kunnskapsminister. Så langt vil ikke Hanekamhaug gå, men mener Halvorsen nå må handle.

- Feig - Den gangen kalte jeg henne feig, og når hun ikke har gjort noe på to år, er hun i hvert fall feig, mener hun.

- Jeg er ekstremt skuffet. Hadde hun ment alvor, hadde hun fått bred støtte i Stortinget. Dette er tross alt snakk om flere titalls tusen barn som blir mobbet og trakassert daglig, gjennom uker, måneder og år uten at noen griper inn. Det er direkte overgrep, sier Hanekamhaug.

Hanekamhaug har brukt tida etter at statsbudsjettet kom i går til å lese det som gjelder skolepolitikk. Hun forteller at det ikke finnes en eneste linje om mobbing i Kunnskapsdepartementets budsjett for neste år.

- Det er en styrking av Barneombudet, men det er en økning i saker generelt hos Barneombudet, så det hadde blitt økt budsjett uansett. Det står ingenting om at dette skal gå til skoleombud eller at det er ekstra midler til å ta seg av slike saker, sier Hanekamhaug.

- Skjønner ikke hvordan hun får sove Hun mener det er mobbeofferet som i dag må ta konsekvensen.

- Man ser gang på gang at det er mobbeofferet som må bytte skole, og det sender et dårlig signal i klasserommet.

Hanekamhaug sier at hun mener kunnskapsministeren må stå for det hun sier.

- Nå har det vært to år med bare ord og ikke handling. Dette er for dårlig! Halvorsen har gjennom løfter og egen uttalelse gjennom Kunnskapsdepartementet skapt håp for mobbeoffer og pårørende landet over, og har nå ført de direkte bak lyset.

- Jeg skjønner ikke hvordan hun har samvittighet til å ikke gjøre noe med det, og hvordan hun får sove om natta.

Vil styrke Barneombudet Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er for tida i Storbritannia.

Til Dagbladets korrespondent i London sier Halvorsen at Kunnskapsdepartementet i stedet for å opprette et helt nytt elevombud, har valgt å styrke Barneombudet med 2,5 millioner kroner i statsbudsjettet.

- Vi ønsker ikke å etablere et eget frittstående elevombud, fordi Barneombudet allerede i dag får slike henvendelser. Mange barn kjenner Barneombudet. Derfor har vi valgt å styrke deres budsjett for å gi råd i mobbesaker på skoleområdet, sier Halvorsen.

- Det er et klart mål at skolene selv skal ta affære i mobbesaker, slik at de løses før man må flytte på elever. Jeg mener det er helt uakseptabelt at det går så langt. Skolen må ta affære raskt. Hvis foreldre og elever opplever at de ikke når fram overfor skole og kommune, kan Barneombudet gi råd, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

FÅR BUDSJETTKRITIKK: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen får kritikk for å ikke bruke nok penger på å forhindre mobbing. Her sammen med finansminister Sigbjørn Johnsen på besøk i  Fyrstikkalleen barnehage hvor de to statsrådene presenterete fordelingsmeldingen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FÅR BUDSJETTKRITIKK: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen får kritikk for å ikke bruke nok penger på å forhindre mobbing. Her sammen med finansminister Sigbjørn Johnsen på besøk i Fyrstikkalleen barnehage hvor de to statsrådene presenterete fordelingsmeldingen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer