«Jeg skjønner ikke hvorfor polakkene har en slik slavementalitet»

Grezegorz Pancek (36) sto opp mot arbeidsgiveren og avslørte elendige forhold i byggebransjen. Selv skjønner han ikke hvorfor ikke flere sier ifra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•

Stem på årets navn her!

-  Det var et sjokk for meg, sier Grezegorz Pancek (36).

Han snakker ikke om de ulovlig lave lønningene norske arbeidsgivere har gitt ham. Han snakker heller ikke om den uverdige behandlingen han og flere av vennene hans har fått av norske arbeidsgivere. Han snakker om hvordan det var da for første gang kom til Norge i januar 2005. I starten jobbet Grezegorz som gullsmed i Finsnes i Lenvik kommune i Troms.

-  Jeg kom dit i januar. Det var 24-timers natt og tre meter snø, sier Grezegorz.

-  Men samtidig var det helt utrolig med naturen, fjorden og fjellene. Det var supert.

Doble kontrakter

Men alt har ikke vært helt supert i de to åra Grezegorz har bodd i Norge. I november i år sto han og kollegaen Piotr Garstka fram i Dagbladet.

Arbeidstilsynet i Oslo hadde anmeldt Grezegorz og Piotrs tidligere arbeidsgivere i Gustav Eiendom (tidligere LM Prosjekt) for ulovlig lave lønninger. Den norske arbeidsgiveren hadde også sendt inn kopier av polakkenes kontrakter til Arbeidstilsynet som viste at de betalte lovlige lønninger, mens de i virkeligheten hadde langt lavere timelønn.

FÅTT NY JOBB: Grezegorz Pancek varslet om uverdige vilkår på arbeidsplassen. Etterpå fikk han en ny jobb med normale vilkår. Nå er han blitt fast ansatt i et annet selskap. Hver gang jeg har byttet jobb i det siste har jeg byttet til noe bedre, sier han. Foto: NINA HANSEN
FÅTT NY JOBB: Grezegorz Pancek varslet om uverdige vilkår på arbeidsplassen. Etterpå fikk han en ny jobb med normale vilkår. Nå er han blitt fast ansatt i et annet selskap. Hver gang jeg har byttet jobb i det siste har jeg byttet til noe bedre, sier han. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Grezegorz havnet hos Gustav Eiendom ved en tilfeldighet. I april 2005 var vikariatet i Finsnes over, og Grezegorz dro til Oslo. Gjennom Aetat skaffet han seg arbeidspraksis i to måneder hos en smykkedesigner på Grünerløkka. Da det gikk ut, fikk han beskjed fra Aetat om at det ikke var midler til at han kunne fortsette.

-  Da jeg var egentlig bare i Oslo, uten noen jobb. Så traff jeg Remi, sier Grezegorz.

Mannen han snakker om heter Remi André Lurud, og driver Gustav Eiendom.-  Han sto på gata og pratet med en polsk mann. Jeg skjønte at de hadde kommunikasjonsproblemer, og gikk bort for å hjelpe dem, sier Grezegorz.

Har høy utdanning

Lurud snakket da med Piotr Garstka. Piotr og Grezegorz skulle seinere stå opp og avsløre de elendige forholdene. Men først skulle Grezegorz bli tilbudt jobb. En jobb han tok. Selv om han i dag angrer.

-  Jeg begynte dagen etter og gjorde alt mulig rart. Jeg tolket, kjørte materialer og søppel og hjalp til i byggingen, sier han.

Grezegorz jobbet for firmaet i nesten et halvt år. Selv var han av dem som fikk best betalt, med 90 kroner timen brutto.

Mange av de andre fikk bare 60 kroner før skatt. Langt under minstelønna som da var 115 kroner. Til slutt orket ikke Grezegorz mer.

-  Jeg gikk til sjefen den første dagen etter påska i år, og sa at jeg ikke ville jobbe for ham lenger. At jeg ikke kunne fortsette å tape så mye tid og penger, sier Grezegorz.

-  Jeg hadde 2000 kroner å leve for i måneden. Det er mulig å klare det - jeg har erfaring i slikt fra Polen - men i lengden går det ikke, sier han.

Før han sluttet, hadde Grezegorz begynt å undersøke hva han egentlig hadde krav på.

-  Jeg surfet på nettet om polakkers situasjon i Norge, og kom til slutt over hjemmesiden til Fellesforbundet. De har polske nettsider også og jeg fylte ut et søknadsskjema. Etter et par dager fikk jeg dette i posten, sier han og drar fram et kort fra lommeboka som viser at han er medlem i Oslo bygg og tømrerforening. Grezegorz er utdannet gullsmed fra Polen. Han har også en bachelorgrad i filosofi, i tillegg til at han har jobbet som glideflyinstruktør.

-  Slavementalitet

I dag er omtrent 2000 østeuropeiske arbeidere medlemmer i Fellesforbunet. Samtidig anslås det at det er mellom 60 - og 100 000 østeuropeiske arbeidere i Norge. Grezegorz skjønner ikke hvorfor ikke flere melder seg inn. Og han skjønner ikke at flere ikke sier ifra.

-  Jeg skjønner ikke hvorfor polakkene har en slik slavementalitet, sier han.

-  De fleste er redde for å gå til myndighetene. Jeg aner ikke hvorfor det er slik. Jeg kjenner mange som har jobbet under skandaløse forhold, både for polske og norske arbeidsgivere her i Norge, men nesten ingen tør å gå til Arbeidstilsynet. De vil heller jobbe et år, spare opp litt penger og dra hjem igjen, sier han.

Grezegorz har mange venner som er blitt utnyttet i Norge.

-  Jeg anslår at 30-40 prosent av de polakkene jeg kjenner her i Oslo jobber under uverdige forhold. Men det er litt bedre nå, mange av dem som hadde de verste jobbene, arbeider nå for store og seriøse selskaper, sier han.

-   Et generelt problem er at mange bare snakker polsk. Det gjør at de blir redde for å gå til myndighetene.

-  De har problemer med kommunikasjonen fordi de skammer seg fordi de ikke kan engelsk, sier Grezegorz som går selv på norskkurs og fra før av snakker flytende engelsk, spansk og fransk.

Ny jobb

Men Grezegorz sa ifra. Først meldte han seg inn i fagforeningen og sluttet hos Gustav Eiendom, før han fikk seg en ny jobb med normale vilkår. Så sto han fram i Dagbladet, i tillegg til at han bidro til at Arbeidstilsynet kunne granske forholdene i selskapet.

Og denne uka fikk han fast jobb i et nytt selskap.

-  Nå er jeg glad. Jeg har hatt det fint i de siste jobbene, sier Grezegorz. -  Men du vet, det er bedre med fast jobb enn vikariater. Hver gang jeg har byttet jobb i det siste har jeg byttet til noe bedre, sier han.

•

Se de andre kandidatene og stem på årets navn her!