«Jeg skjønner ikke hvorfor polakkene har en slik slavementalitet»

Grezegorz Pancek (36) sto opp mot arbeidsgiveren og avslørte elendige forhold i byggebransjen. Selv skjønner han ikke hvorfor ikke flere sier ifra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

•

Stem på årets navn her!

-  Det var et sjokk for meg, sier Grezegorz Pancek (36).

Han snakker ikke om de ulovlig lave lønningene norske arbeidsgivere har gitt ham. Han snakker heller ikke om den uverdige behandlingen han og flere av vennene hans har fått av norske arbeidsgivere. Han snakker om hvordan det var da for første gang kom til Norge i januar 2005. I starten jobbet Grezegorz som gullsmed i Finsnes i Lenvik kommune i Troms.

-  Jeg kom dit i januar. Det var 24-timers natt og tre meter snø, sier Grezegorz.

-  Men samtidig var det helt utrolig med naturen, fjorden og fjellene. Det var supert.

Doble kontrakter

Men alt har ikke vært helt supert i de to åra Grezegorz har bodd i Norge. I november i år sto han og kollegaen Piotr Garstka fram i Dagbladet.

Arbeidstilsynet i Oslo hadde anmeldt Grezegorz og Piotrs tidligere arbeidsgivere i Gustav Eiendom (tidligere LM Prosjekt) for ulovlig lave lønninger. Den norske arbeidsgiveren hadde også sendt inn kopier av polakkenes kontrakter til Arbeidstilsynet som viste at de betalte lovlige lønninger, mens de i virkeligheten hadde langt lavere timelønn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer