Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe

Kristin brøt inn da den meksikanske studenten gikk på Nobel-scenen.

BRØT INN: Kristin Helene Hafseld,  seniorrådgiver i besøksseksjonen i Utenriksdepartementet, brøt inn da studenten kom seg opp på scenen med fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. 
Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BRØT INN: Kristin Helene Hafseld, seniorrådgiver i besøksseksjonen i Utenriksdepartementet, brøt inn da studenten kom seg opp på scenen med fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var Kristin Helene Hafseld, seniorrådgiver i besøksseksjonen i Utenriksdepartementet, som sammen med Thorbjørn Jagland grep inn da en ung meksikansk mann tok seg opp til fredsprisvinnerne under dagens prisutdeling.

- Det var noe jeg gjorde intuitivt. Vi er opplært til å handle når det skjer noe uventet, sier Hafseld, som har mye erfaring med å jobbe med presseopplegg i forbindelse med statsbesøk.

Hun sier hun rett og slett måtte gjøre noe.

- Jeg tenkte at situasjonen måtte håndteres umiddelbart, og at det var en ubehagelig situasjon for prisvinnerne. Jeg skjønte også at det kom til å komme sikkerhetsmannskap, men jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe med en gang.

Lik Dagbladet på Facebook

- Når skjønte du at noe var galt?

- Jeg skjønte ganske umiddelbart at han ikke skulle opp dit, og det skjønte også Jagland. Heldigvis gikk det bra.

Studenten ble stående på scenen elleve sekunder, like ved vinner Malala Yousafzai, før han ble ført bort. 

- Dette er en uønsket hendelse. Dette skal ikke skje, sa stabssjef Johan Fredriksen på politiets pressekonferansen i ettermiddag, hvor han beklaget sikkerhetsbruddet.

ANHOLDT: En ung meksikansk mann ble anholdt og fraktet vekk fra Rådhuset etter å ha gått opp på scenen under sermonien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANHOLDT: En ung meksikansk mann ble anholdt og fraktet vekk fra Rådhuset etter å ha gått opp på scenen under sermonien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Politiet hadde to kontrollpunkt på vei inn til Nobel-seremonien. På det første punktet kontrollerte politiet ID opp mot en liste over de inviterte.Mannen var ikke invitert, og det er dette punktet mannen snek seg forbi. Enten har han tatt seg gjennom punktet uten billett, eller så har han sneket seg forbi sperringene.

- Det som framstår som en forklaring på at personen har tatt seg gjennom uten gyldig billett, er at personen har tatt seg inn sammen med andre personer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Politiet sier imidlertid at fredsprisvinnerne ikke var truet av hendelsen, sikkerhetsmessig. 

TOK TAK: Torbjørn Jagland var den første som reagerte. Foto Hans Arne Vedlog
TOK TAK: Torbjørn Jagland var den første som reagerte. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det er fysisk umulig å passere dette punktet med noe slags våpen eller våpenliknende gjenstander, sa Fredriksen.

• Følg med på alt som skjer knyttet til prisutdelingen her.

GREP INN: Kristin Helene Hafseld kom til rett etter at Jagland reagerte. Foto Hans Arne Vedlog
GREP INN: Kristin Helene Hafseld kom til rett etter at Jagland reagerte. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer