Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skjønte ikke hvorfor hvalrossen lå i Vardø havn og spiste stein

Tyggis for barskinger, mener fotografen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var søndag formiddag ved 11-tiden et nokså uvanlig syn dukket opp utenfor moloen i Vardø havn i Øst-Finnmark. En hvalross lå og plasket i ro og mak, ikke mange meterne fra land.

Vardøværing og arkitekt Tormod Amundsen dro fram fotokameraet og foreviget kjempen, men samtidig la han merke til noe underlig.
 
- Jeg ikke skjønte ikke hvorfor den dukket og kom tilbake med knyttnevestore steiner, for så å svelge dem. Det gjorde hvalrossen flere ganger, forteller Amundsen.

- Tyggis for barskinger
Det var iFinnmark som først omtalte bildene, men i videoklippet Dagbladet har fått tilsendt kan vi se den pesende hvalrossen i det han angivelig er i ferd med å sluke en stein plukket opp fra havbunnen.

- Jeg stusset lenge på det, og tenkte først at dette må være for tyggis skikkelige barskinger, men da jeg postet bildene på Facebook var det en kar som kommenterte at hvalrosser svelger stein for ballast når de dykker. Alle steinene var runde i formen, så den teorien kan nok stemme, sier arkitekten som hadde stor glede av den timeslange opplevelsen. 

- Det er et kjempespennende fenomen å se, og ville dyr i sitt rette element er en av grunnene til at jeg bor her i Vardø. I mars 2013 så jeg en flokk med rundt 2.000 delfiner, og spekkhoggere og vågehval er også observert, men hvalross har jeg ikke sett her før nå, sier han.

- Tror ikke de svelges
Professor i arktisk marinbiologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen, setter derimot tvil ved teorien.

VARDØ: Det var ved moloen nede til høyre i bilde hvalrossen holdt på for seg selv søndag formiddag. Et uvanlig syn, melder arkitekt og fotograf Tormod Amundsen. Foto. Tormod Amundsen / Biotope
VARDØ: Det var ved moloen nede til høyre i bilde hvalrossen holdt på for seg selv søndag formiddag. Et uvanlig syn, melder arkitekt og fotograf Tormod Amundsen. Foto. Tormod Amundsen / Biotope Vis mer

- Jeg har selv sett at hvalross kommer opp med stein, men jeg tror rett og slett at de tar feil når de er nede for å finne skjell og annen føde på havbunnen. De dukker blant annet ned for å finne muslinger, så kommer de opp og bruker den helt enorme sugeeffekten de har i kjeften til å suge ut innholdet, forklarer professoren til Dagbladet.

Ifølge Rikardsen, som forrige uke vant prestisjetunge priser for sine naturfotografier, var også steinene han så runde i formen.

- De ligner veldig på oskjell. Hvalrossen plukker dem nok opp for å kjenne etter hva det er, før den spytter ut det som ikke er spiselig, fortsetter han.

Digert sjøpattedyr
Hvalross holder til i arktiske havområder, og ifølge Store norske leksikon kan hannene bli opptil 1.700 kilo og nå en kroppslengde på inntil 3,5 meter. Hunner blir noe mindre. Begge kjønn har store hjørnetenner som hos voksne hanner kan bli opptil 1 m lange.

På grunn av etterspørsel etter spekk, skinn og elfeben ble hvalrossbestanden sterkt redusert fram til arten ble fredet på 1950-tallet, men er nå godt på vei tilbake.

VENNER: Audun Rikardsen til daglig professor i arktisk marinbiologi ved Universitetet i Tromsø. I jobben møter han blant annet typer som dette. Foto: TINE M. HAGELIN
VENNER: Audun Rikardsen til daglig professor i arktisk marinbiologi ved Universitetet i Tromsø. I jobben møter han blant annet typer som dette. Foto: TINE M. HAGELIN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!