Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skjøt en mann for ham

Torpedo «Jannik» Iversen sier han vurderte å «grisebanke» eller «kjøre en kulepenn» i øynene på Kjell Inge Røkke og at milliardæren ville vært «finito» om han faktisk ville utpresse ham.

FORKLARTE SEG: Jan Erik «Jannik» Iversen (62) har forklart seg i retten. Han er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke (60). Vis mer

Torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen fortalte i retten i dag en oppsiktsvekkende historie om at han i 2002 ble tilbudt 100 millioner kroner av Kjell Inge Røkke for å «fjerne» den dømte finansakrobaten Christer Tromsdal.

FORKLARTE SEG I DAG: Jan Erik Iversen. Foto: Henning Lillegård
FORKLARTE SEG I DAG: Jan Erik Iversen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Ifølge Iversen skal han ha fått overlevert penger etter å ha skutt Tromsdal i beinet i 2004.

Han sier han ikke hadde noe med Røkke å gjøre etter dette før i 2008, og at denne perioden var opptakten til saken der han nå er tiltalt for å ha presset Røkke for et tosifret millionbeløp. Ifølge politiet truet Iversen med å lekke ufordelaktige opplysninger om fiskemilliardæren i pressen.

Han fortalte først fritt, bortsett fra da dommeren måtte roe ham ned. Da aktor Terje Nedrebø Michelsen startet sin utspørringen ga han uttrykk for at han ikke var helt fornøyd med at det er han som er tiltalt - og spørsmålene han fikk.

SE TV: Torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen forklarte seg om angivelige pengeoverleveringer, skyting og at han truet Røkke med å skyte ham i knærne. Her er siste nytt fra tingretten. Vis mer

- Det virker som om det skal være synd på Kjell Inge Røkke, den mest skruppelløse mannen som finnes. Som gjør alt for å redde sin egen ræv, sier Iversen.

Røkke forklarte seg etter Iversen. Han sa at han ikke kjente seg igjen i Iversens virkelighetsbeskrivelse.

I RETTEN: Mangemilliardær Kjell Inge Røkke ankom Oslo tingrett like etter klokka 13.00 tirsdag. Foto: Henning Lillegård
I RETTEN: Mangemilliardær Kjell Inge Røkke ankom Oslo tingrett like etter klokka 13.00 tirsdag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Snakket nedsettende om meg

Iversen sier han i 2009 ble kalt inn til et møte på advokat Morten Furuholmens kontor. Han representerte da Per Orveland, kunsthandleren som var samboer med Kjell Inge Røkkes eks-kone, og som skal vitne i rettssaken mot Iversen. Ifølge torpedoen fikk han der høre noen lydopptak av samtaler mellom Orveland og Røkke.

POLITIADVOKAT: Terje Nedrebø Michelsen spurte ut «Jannik» Iversen. Foto: Henning Lillegård
POLITIADVOKAT: Terje Nedrebø Michelsen spurte ut «Jannik» Iversen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg fikk høre at han (Røkke) snakket nedsettende om meg. Jeg, som kunne risikert 15 år i fengsel for det jeg hadde gjort, sier han om det angivelige oppdraget om å fjerne Tromsdal.

Iversen sier han kontaktet Røkkes personlige sekretær etter at han hørte opptaket, og at han fikk beskjed om at han måtte kontakte advokat John Christian Elden, som var forsvarer for ham i Tromsdal-saken.

- En gutteprat

Han sier opptakene igjen ble et tema fra Orvelands side i 2015. De møttes på Bjerke travbane. Der slo Iversen kunsthandleren.

- Jeg knocka te’n. Da anmeldte han meg, sier Iversen.

Lydopptakene ble igjen tema i 2017. VG publiserte sommeren 2017 flere lydopptak av Røkke.

- Jeg hadde ikke hørt det båndet mellom Kjell Inge og Orveland før det ble publisert, sier torpedoen.

Han sier han en dag fulgte etter Kjell Inge Røkkes bil og at de møttes i garasjeanlegget på Aker.

- Du og jeg må ta en gutteprat, hevder han at han sa.

ANMELDT AV RØKKE: For to år siden anmeldte Kjell Inge Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen (62). Tirsdag må Iversen møte i retten, tiltalt for grov utpressing mot den kjente milliardæren. Foto: NTB Scanpix, Lekang/Skaug / Dagbladet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Iversen sendte før den tid en rekke meldinger til Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke. Røkkes sønn sier han opplevde Iversen som truende. SMS-ene ble lagt fram i retten i dag og sønnen skal vitne senere i saken, trolig torsdag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Flere møter

Iversen sier de avtalte et møte sammen med Arild Holden hos advokatfirmaet Elden.

Ifølge Iversen ble han bedt om å love «å ikke ta Kjell Inge her inne» på kontoret til Elden.

Ifølge Iversen skal Røkke i møtet ha sagt at «vi må finne en løsning med Jannik» og at Røkke ville komme med et tilbud etter dette.

- Da Holden gikk ut sa Røkke at han ikke kunne betale så mye som tidligere, sier Iversen, som hevder at alle var fornøyde da møtet var ferdig.

FORSVARERE: Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling. Foto: Henning Lillegård
FORSVARERE: Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Lurte på om jeg skulle grisebanke ham

En uke etterpå møttes de igjen på advokatkontoret. Ifølge torpedoen var Røkke alvorlig, og Iversen trodde han ville «prøve seg på en variant».

- Da sa han «jeg ba deg ikke om å skyte Tromsdal». Nei, du ba meg om å fjerne ham, og da vet du at jeg går all inn, sier Iversen.

Han hevder Røkke under møtet brettet sammen et A4-ark. Iversen sier at han mistenker at milliardæren forsøkte å ta opp møtet på lyd.

I RETTEN: Jannik Iversen og Kjell Inge Røkke. Foto: Henning Lillegård
I RETTEN: Jannik Iversen og Kjell Inge Røkke. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Da kjente jeg at det bruste i meg og lurte på om jeg skulle grisebanke ham her og nå eller ta den kulepennen og kjøre den i øynene på ham.

- Ville vært «finito»

- Hadde jeg vært i nærheten av å tenke at jeg skulle presse ham for penger, så hadde jeg tatt lydopptak av alle møtene våre. Han ville vært finito, ferdig, sier Iversen.

Torpedoen sier han tok fram flere kortstokker.

- To, tre, fire millioner sto på det på den ene. Tre, fire, fem år sto det på den andre. Da kunne han trekke det han ville, det var mitt tilbud. Da sa han: «jeg spiller ikke kort, jeg skjønner ikke hva du mener.»

Ifølge Iversen skal begrepet «ti stille-penger» ha blitt brukt i møtene.

Han sier det ble avtalt et tredje møte og at Røkke ikke dukket opp på dette, fordi han hadde glemt det. På det fjerde møtet skal Røkke ha sagt at han ikke ville betale noe.

Iversen hevder han etter møtet skjønte at «det var drevet med et spill av løgner», men at han reiste bort jula 2017.

- Skjøt en mann for ham

Han sier at han dro til Akers hovedkvarter i januar 2018, og at målet hans var at han og Røkke «skulle dra til politiet sammen». Ifølge Iversen ville han dyttet Røkke inn i bilen og kjørt til politiet om han møtte ham.

Han sier at han ble oppsøkt av to menn før han så noe til Røkke. Ifølge Iversen møtte han der Anders Snortheimsmoen, den tidligere lederen av politiets beredskapstropp, som var hyret inn som sikkerhetsrådgiver for Røkke.

Han hevder Snortheimsmoen på et senere møte ba ham «legge seg flat for Røkke».

- Da kjente jeg at blodet gikk fra tåa og opp til hodet. Jeg skjøt en mann for ham, hevder Iversen at han sa.

Snortheimsmoen skal etter planen vitne senere i dag.

Tromsdal sier til Dagbladet at han ikke tror Røkke ville få ham fjernet. 29. januar 2018 skal han ha møtt Snortheimsmoen ved Bjerke travbane.

- Hvis de leier inn han, som har vært politi i 37 år, hvorfor tok han ikke opp samtalen vi hadde der, hvis de mente det var pengeutpressing? Det var ingen pengeutpressing, sier han.

Han sier de avtalte en prat senere den dagen. Samme kveld ble han pågrepet av politiet.

- Nå har du fått hele den sanne historien om Kjell Inge Røkke og advokatene hans, hevder Iversen i sin forklaring i retten.

- «All in» alle dager i uka

Mot slutten av utspørringen ble Iversen spurt om hvilke yrker og skolegang han har hatt.

- Jeg har seks år på skolen og ett år på gangen, sier han til stor latter fra salen.

- Arbeidserfaring?

- Ingen. Jeg er en veldig bra pokerspiller.

Forsvarer Benedict de Vibe spurte om han var kjent for andre ting.

- Jeg er kjent for at jeg har tatt meg noen meklerjobber, da. Hvis dere to er i en situasjon som ikke retten eller systemet har klart å håndtere, så tar dere kontakt med meg, så tar jeg kontakt med ham for å unngå at det skal eskalere og bli bråk, sier Iversen.

- Hva med den, sier de Vibe og klasker knyttneven mot håndflata.

- Den kommer av og til den også, sier Iversen

- Har du et rykte du kan være stolt av i bransjen?

Ja, for jeg er rettferdig og jeg er lojal. Alle gutta i hele byen vet at jeg ikke kan kjøpes. Har jeg tatt på meg jobben, fullfører jeg jobben. Jeg er «all in» alle dager i uka.

Advokat-møter

De Vibe spør videre om Iversens tidligere advokater John Christian Elden og Arild Holden. Holden var Iversens første advokat i 2004, mens Elden blant annet forsvarte ham i Tromsdal-saken. Han sier han alltid har hatt Elden som advokat, og alltid har oppfattet at Elden var hans advokat.

- I ettertid har jeg forstått at han var Røkkes advokat, sier Iversen.

John Christian Elden tok på et tidspunkt over som advokat også for Kjell Inge Røkke. Arild Holden, som jobber i advokatfirmaet Elden, sa etter hvert at det kunne bli en interessekonflikt. Røkke og Iversen møttes i 2017 til to møter hos advokatfirmaet Elden.

- Skjønte du ikke på noe tidspunkt at Røkkes interesser skulle ivaretas på dette møtet?

- Det må du spørre Elden om, svarte Iversen.

Både Holden og Elden er stevnet som vitne senere i saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media