- Jeg skjøt og drepte 13 medsoldater

Major Nidal Malik Hasan erkjenner Ford Hood-skytingen.

ERKJENNER ALT: Nidal Hasan, som drepte 13 på militærleiren Fort Hood i 2009. Foto: AP / NTB scanpix
ERKJENNER ALT: Nidal Hasan, som drepte 13 på militærleiren Fort Hood i 2009. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Major Nidal Malik Hasan sier han skjøt og drepte 13 medsoldater ved militærbasen Fort Hood i den amerikanske delstaten Texas i 2009. Nå står han for krigsrett og risikerer å bli dømt til døden.

Den nå 42 år gamle psykiateren erklærte seg som gjerningsmann da rettssaken mot ham ble innledet tirsdag. I tillegg til de 13 ubevæpnede soldatene som ble drept, ble 32 sivile arbeidere såret i skytingen ved Fort Hood 5. november 2009.

- Bevisene kommer til å vise helt klart at jeg er gjerningsmannen, sa Hasan, som har sparket sine forsvarere og vil forsvare seg selv under rettssaken.

Han har i avhør forklart at han ville beskytte sine muslimske trosfeller i Afghanistan mot amerikanske angrep.

- Jeg var på feil side, men så byttet jeg side, forklarte Hasan i sin to minutter lange uttalelse under åpningen av rettssaken.

Aktoratet sa under åpningen av rettssaken at bevisene vil vise at Hasan hadde forpliktet seg til å drepe så mange amerikanske soldater som mulig.

Må overbevise juryen I henhold til USAs militære lover kan tiltalte i saker som kan ende med dødsdom, ikke erklære seg skyldige. Hasan har nå sjansen til å overbevise juryen på 13 offiserer om at han ikke fortjener dødsstraff.

- Han vil kanskje snakke om jihad - hellig krig - og si til juryen at han hadde rett til å gjøre det han gjorde, sier terrorekspert Jeff Addicott.

Dommer og oberst Tara Osborn vil holde strengt oppsyn med Hasans oppførsel mens saken pågår. Dommeren ventes ifølge nyhetsbyrået AFP å ville forhindre at Hassan bruker tiltaleboksen som en talerstol for ekstremistiske ytringer. Hun vil også forlange at han behandler vitner med respekt.

Gruer seg Blant disse vitnene er Shawn Manning, en ekspert på psykisk helse som tilhørte samme militære enhet som Hasan og som ble truffet av seks skudd under skytingen i 2009. Manning sier han gruer seg til å bli kryssforhørt av sin tidligere kollega.

- Her står du overfor en fyr som forsøkte å drepe deg og vennene dine, og så må du være hyggelig og imøtekommende. Det kommer til å bli vanskelig, men jeg har forberedt meg, forteller Manning til nyhetsbyrået AFP.

Nidal Hasan, som tilhører en familie av palestinsk opprinnelse, skulle etter planen utplasseres i Afghanistan bare få uker etter at skytingen i Fort Hood fant sted.

Han skal ha studert materiale der ledere for den islamistiske talibanbevegelsen skriver om hellig krig.

(NTB)

TRAGEDIE: Her på Fort Hood-leiren i Texas ble 13 mennesker drept i 2009. Foto: AP / NTB scanpix
TRAGEDIE: Her på Fort Hood-leiren i Texas ble 13 mennesker drept i 2009. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer