OMSTRIDT BORDING: Det er kommet motstridende skildringer av hva som skjedde da israelske kommandosoldater bordet «Mavi Marmara» i internasjonalt farvann. Ni ble drept, mens det var flere sårede både blant aktivister og soldater. Foto: AFP PHOTO/CIHAN NEWS AGENCY/SCANPIX
OMSTRIDT BORDING: Det er kommet motstridende skildringer av hva som skjedde da israelske kommandosoldater bordet «Mavi Marmara» i internasjonalt farvann. Ni ble drept, mens det var flere sårede både blant aktivister og soldater. Foto: AFP PHOTO/CIHAN NEWS AGENCY/SCANPIXVis mer

- Jeg skjøt seks av aktivistene

Israelsk soldat forteller sin versjon av hva som skjedde. Nå er nytt aktivist-skip bare timer unna blokaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Med det neste aktivist-skipet bare timer unna den israelske sjøblokaden av Gazastripen, knytter det seg stor spenning til hva Israel vil foreta seg.

Statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere gjort det klart at det er uaktuelt å la skipet legge til kai. Ifølge regjeringskilder skal Israel ha kommet med gjentatte tilbud om å la skipet legge til kai ved en israelsk havn, der lasten kan inspiseres før den transporteres videre til Gaza.

I ettermiddag sier imidlertid det israelske utenriksdepartementet i en pressemelding, at de «ikke ønsker noen konfrontasjon eller borde skipet». Betingelsen er at skipet setter kurs for den israelske havnebyen Ashdod.

De 11 aktivistene om bord, deriblant nobelprisvinner Mairead McGuire og tidligere sjef for FNs olje-for-mat-program, Denis Halliday, sier de har direkte kurs for Gaza.

Men i påvente av hva som vil skje, fortsetter kampen om sannheten rundt hva som egentlig skjedde i timen etter at israelske kommandosoldater bordet aktivist-skipet «Mavi Marmara».

- Drepte seks Hittil er det kommet svært motstridende versjoner fra aktivistene og israelerne. Mens aktivistene hevder soldatene umiddelbart begynte å skyte mot sivile, hevder det israelske militæret at de ble møtt av væpnede aktivister, som tvang dem til å skyte i selvforsvar.

Dagen etter at tusenvis av sørgende samlet i Tyrkias hovedstad Istanbul for å ta farvel med de ni drepte som kom hjem i bårer, står en israelsk soldat fram i avisa Jerusalem Post og hevder han sto bak flesteparten av drapene.

Soldaten som omtales som «S», hevder han skjøt seks personer, mens kollegene skjøt tre andre.

Ifølge ham ble soldatene umiddelbart overfalt av det han omtaler som en «mobb av leiesoldater», da de landet på dekk.

- Jeg ble med en gang angrepet av folk med køller, jernstenger og økser. De var uten tvil terrorister. Jeg kunne se det morderiske sinnet i øynene deres, og at de kom for å drepe oss, sier soldaten til avisa.

En oberstløytnant gir sin fulle støtte til soldatens versjon:

- «S» gjorde en fantastisk jobb. Han fikk kontroll over situasjonen og lyktes med å skyte seks av terroristene, sier han.

- Tok gisler Samtidig bringer den israelske avisa Haaretz nye opplysninger om de foreløpige funnene i Israels egen gransking av hva som skjedde.

De foreløpige undersøkelsene tyder på at aktivistene tok tre av soldatene som var slått i svime som gisler, skriver avisa. Soldatene skal imidlertid ha kommet til bevissthet igjen, og klart å komme seg løs.

Mens mandagens bording er blitt møtt med internasjonal fordømmelse, og karakterisert som piratvirksomhet i internasjonalt farvann, har det internt i Israel blitt sett på som en mislykket operasjon.

Var soldatene, som hadde trent en måned i forveien på angrepet, psykologisk forberedt på å bli møtt med motstand? Israels foreløpige gransking konkluderer med at mellom 60 til 100 av aktivistene framsto som veltrente og erfarne i kamp.

- Fremdeles våkner jeg opp klokka tre om natta og lurer på hvorfor vi i all verden ikke visste mer, sier en militær kilde til avisa.

Bryte samarbeid Tyrkia, Israels tradisjonelt allierte, er det landet som i hardeste ordelag har fordømt bordingen.

Alle de ni drepte var tyrkiske statsborgere, deriblant 19 år gamle Furkan Dogan.

Nå truer Tyrkias visestatsminister, Bulent Arinc, med at de seriøst vurderer å bryte militært og økonomisk samarbeid med Israel.

- Vi mener alvor med dette, sier Arinc, ifølge BBC.

SKADD: En skadd aktivist blir slept bort om bord på det tyrkiske hovedfartøyet. Foto: EPA/Cihan/SCANPIX
SKADD: En skadd aktivist blir slept bort om bord på det tyrkiske hovedfartøyet. Foto: EPA/Cihan/SCANPIX Vis mer