Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skrek at alle måtte komme seg ut, så overfalt jeg kapreren

Dag Gjerstad (54) tok kommandoen inne i flyet og fikk passasjerene ut. Så kastet han seg over flykapreren og la ham i bakken.

- INGEN HELT: Dag Gjerstad avviser at han er en helt. Han beklager i stedet at han tok over kommandoen på flyet fra besetningen og satte andres liv og helse i fare ved å overfalle flykapreren. Foto: Privat
- INGEN HELT: Dag Gjerstad avviser at han er en helt. Han beklager i stedet at han tok over kommandoen på flyet fra besetningen og satte andres liv og helse i fare ved å overfalle flykapreren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dag Gjerstad (54) forteller nå hele historien om hva som skjedde under flykapringsdramaet da han fløy fra Oslo til Istanbul i går. En 39 år gammel asylsøker med endelig avslag i Norge, var på vei hjem til Tyrkia, men slo seg fullstendig vrang i lufta.

Den siste timen av flyturen var et helvete for passasjerer og besetning ombord flyet.

- Over Sofia begynte han å bråke og skrike bak i flyet. Jeg skrek til ham at han skulle roe seg ned flere ganger, det virket som han forsto hva jeg sa, sier Dag Gjerstad til Dagbladet.

Tok over kommandoen Da flyet endelig landet i Istanbul, var politiet allerede på plass, men av frykt for hva desperadoen kunne finne på, valgte de å ikke gå inn i flyet. Passasjerene fikk beskjed av besetningen om å ikke forlate flyet, mens flykapreren løp rundt og skrek at han hadde en bombe på kroppen.

Da tok Gjerstad over styringen inne på flyet og ga stikk motsatt beskjed.

- Jeg skrek av full hals at passasjerene måtte komme seg av flyet, dørene var jo åpne. Etterhvert skjønte kapreren at «gislene» var iferd med å forlate flyet, da kom han løpende framover i flyet. Jeg bestemte meg da for å gripe inn og få en slutt på situasjonen, forteller Gjerstad.

- Jeg er ingen helt Han ropte til kapreren på norsk at det var noen bak ham.

- Idet han snudde seg, gjorde jeg et tigersprang framover og kastet meg over ham. Jeg fikk ham lett i bakken og holdt ham fast i omlag fem minutter til politiet kom. Han roet seg raskt ned da jeg fikk kontroll på ham, sier Gjerstad.

På forsida av VG i dag omtales Gjerstad som en «norsk helt». Det er en beskrivelse hovedpersonen er helt uenig i.

- ROLIG: Flykaprerens bestevenn, Osman Arikan, sier at vennen var psykisk syk, men at han var en rolig og snill person. Foto: Avisa Hordaland / Privat
- ROLIG: Flykaprerens bestevenn, Osman Arikan, sier at vennen var psykisk syk, men at han var en rolig og snill person. Foto: Avisa Hordaland / Privat Vis mer

- Jeg er ingen helt. Derimot anser jeg - etter å ha summet meg - at det var risikofylt det jeg gjorde, jeg satte både passasjerenes og besetningens liv og helse i fare. Både det å ta meg til rette ved å skrike ut instrukser i strid med hva personalet sa, og det at jeg overmannet kapreren. Men vi er nå en gang slik skrudd sammen, at vi reagerer litt ulikt i slike situasjoner.

Så for seg en lang natt Gjerstad er en stor mann på 1,95 og nesten 100 kg. Han forteller at han visste at han enkelt ville klare å overmanne kapreren da han gikk til aksjon.

- Jeg så for meg en lang natt med barrikadering av dører og en farlig gisselsituasjon. Eventuelt at vi skulle videre til Mogadishu eller Bagdad, man vet aldri hva slike personer tenker. Jeg bestemte meg egentlig for å overmanne ham allerede da vi landet. Det var ganske lett, sier Gjerstad.

54-åringen har skrevet et brev til Turkish Airlines, der han beklager måten han tok over kommandoen i flyet. Han var inne i avhør i går kveld, men rakk likevel flyet sitt videre til Cape Town i Sør-Afrika.

FRISKUS: Dag Gjerstad er en aktiv friluftsmann og svært bereist. Her på ski. Foto: Privat
FRISKUS: Dag Gjerstad er en aktiv friluftsmann og svært bereist. Her på ski. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!