- Jeg skrev falsk diagnose og la henne inn på sykehus (HERMAN MYRLAND, lege)

STAVANGER (Dagbladet): Jenta var i akutt nød og hadde panikk, hun ville for alt i verden unngå tvangsbryllupet i Iran. Hun var sikker på at faren ville være i stand til å gjennomføre kidnappingsplanene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren truet sin 17 år gamle datter med at han skulle bedøve henne, frakte henne i bil gjennom Europa og tvangsgifte henne med en fremmed mann i hjemlandet Iran.

- Vi skrev ut en falsk diagnose og fikk jenta lagt inn på sykehus, forteller lege Herman Myrland i Stavanger til Dagbladet.

- Sammen med en overlege på Sentralsykehuset i Rogaland skrev jeg ut en diagnose som anførte et gynekologisk problem. Vi antok at faren ville være mindre pågående og gjøre minst innsigelser ved en slik diagnose, sier Stavanger-legen.

Nedkjørt

Den fortvilte jenta oppsøkte doktor Myrland i fjor sommer. Han kjente henne ikke fra før, men legen tvilte ikke et sekund på at hennes frykt var reell.

- Hun var veldig nedkjørt og så mørkt på alt. Etter en samtale var det faktisk hun sjøl som kom på ideen om å legge seg inn på sykehus, forteller legen.

Myrland tok da kontakt med en overlege på sykehuset, som straks gikk med på å samarbeide om innleggelsen. Faren skulle reise til Iran om noen dager. Hun ble på sykehuset til han var vel av gårde.

For kort tid siden hadde lege Myrland igjen kontakt med jenta. Hun har det nå bra, og forholdet til familien er normalt.

- Det er nokså ekstremt å skrive ut en falsk diagnose og legge ei jente inn på sykehus for å beskytte henne fra faren sin?

Neppe tilbake

- Ja, men det var også en helt spesiell situasjon. Jenta hadde panikk. Samtidig hadde hun ressurser, siden hun sjøl kunne komme på en slik idé. Hadde faren klart å ta henne med til Iran, ville hennes liv ha blitt totalt forandret. Farens trusler var svært ekstreme og alvorlige. Man kan vel si at hun ble innlagt på sykehus på psykososiale indikasjoner, sier Herman Myrland.

Jenta kjente ikke mannen hun skulle giftes bort til. Det var noe familien hadde ordnet. Legen tror neppe at hun hadde kommet tilbake til Norge etter tvangsgiftermålet i Iran.

- Brudgommen ville nok ikke ha tillatt at bruden reiste tilbake til det frilynte landet i nord.

- Hennes mor var innforstått med vår handling, hun samarbeidet altså ikke med ektefellen om planen for datteren, sier Myrland.

FALSK DIAGNOSE: - Den iranske jenta hadde panikk, hun visste at faren kunne gjennomføre truslene om å bedøve henne, kjøre henne gjennom Europa og tvangsgifte henne i Iran.