Birgitte Tengs-saken

- Jeg skulle aldri vært der

Ekspolitimann svært kritisk til behandlingen av åstedet.

ÅSTEDET: Bevisførselen har avdekket at mange personer var inne på det «sentrale åstedet», hvor drepte Birgitte Tengs lå. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
ÅSTEDET: Bevisførselen har avdekket at mange personer var inne på det «sentrale åstedet», hvor drepte Birgitte Tengs lå. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg skulle aldri vært inne på åstedet, egentlig - det skulle vært planlagt slik at færrest mulig var inne. Jeg husker at den tanken slo meg.

En tidligere lensmannsbetjent i 50-åra forklarer seg via videolenke under rettssaken mot drapstiltalte Johny Vassbakk (52) i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Han underbygger inntrykket av at mange betjenter og andre var svært nær liket av Birgitte Tengs lørdag 6. mai 1995, da politiet sikret åstedet og gjorde sine innledende undersøkelser.

DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept om morgenen 6. mai 1995. Foto: Våge studio / NTB
DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept om morgenen 6. mai 1995. Foto: Våge studio / NTB Vis mer

- Jeg syntes det var merkelig at folk fikk gå inn på åstedet. Vi hadde ingenting å gjøre der, sier mannen til Vassbakks forsvarer Stian Kristensen.

Glemmer aldri synet

En rekke av de daværende betjentene fra Avaldsnes og Skudenes lensmannskontor har forklart seg mandag og i forrige uke. De aller fleste har fortalt at de var innenfor sperringen til det «sentrale åstedet», hvor liket av den drepte Karmøy-jenta lå ved siden av veien - på noen tidspunkter tildekket, på andre tidspunkter ikke.

Mannen i 50-åra jobber nå i en annen bransje enn politiet og har flyttet til en annen kant av landet. Han anslår at han var tre-fire meter fra den avdøde jenta før han ble satt til å vokte de ytre sperringene langs Gamle Sundvegen.

- Jeg så henne fra fotenden. Synet har brent seg fast. Det er det mest ille tilredte jeg har sett med håndmakt, sier han.

Til dommer Arne Vikse presiserer ekspolitimannen at situasjonen var «veldig spesiell»:

- Å finne ei jente på den måten ... Det er ikke alltid ting skjer etter boka.

Tilbakeviser minne

Flere av politifolkene husker detaljer svært dårlig nå 27 år etter. En betjent er sikker på at han både var med på å snu den avdøde for at legen skulle ta temperaturen, og bære henne til bårebilen.

- Jeg har et konkret minne av bæringen. Hun ble båret ut ikke gjennom åpningen [i gjerdet ved veien], men over gjerdet. Bodybagen ble lagt oppå båra. Det ble lagt to-tre belter over henne før båra ble satt i bårebilen, beskriver politimannen med innlevelse.

PÅTALE OG POLITI: Statsadvokat Thale Thomset (t.v.) og politiinspektør Unni Byberg Malmin i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅTALE OG POLITI: Statsadvokat Thale Thomset (t.v.) og politiinspektør Unni Byberg Malmin i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Aktor Thale Thomseth kan imidlertid legge fram dokumentasjon på at hundeføreren ikke var med på å bære liket.

- Det er litt vanskelig å se at du er en av dem [som bar henne ut], bemerker Thomseth.

- Nå ble jeg litt satt ut, kommenterer politimannen.

- Snudde alene

Han har også beskrevet i detalj hvordan han var med på å snu liket over på sida, etter anmodning fra den lokale kriminalteknikeren.

- Man gjør som når man legger folk i stabilt sideleie, med kontaktpunkter i skuldrer og hofter - der kroppen er tyngst, forklarer mannen i 50-åra.

Legen som forsøkte å ta temperaturen, forklarer imidlertid at han var alene om å snu avdøde.

- Min hukommelse er at det var jeg som gjorde det, forklarte legen, og beskriver hvordan han ville grepet med to hender og brukt egen kropp for å få tak.

Både å snu avdøde og være med på å bære henne ville brakt politimannen i direkte kontakt med liket - og øke faren for «oversmitte», dvs. overføre fremmed DNA.

UOPPKLART: Rettssaken skal avgjøre om drapet på Birgitte Tengs i 1995 blir oppklart etter 27 år. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen, Ralf Lofstad Vis mer

Dette er et hovedpoeng for drapstiltalte Johny Vassbakks forsvarere. De sier seg enige i at Y-DNA-et som er funnet ved linningen på Birgittes strømpebukse, sannsynligvis er 52-åringens - men mener det kan ha havnet der på en rekke andre vis enn ved at Vassbakk var på åstedet i Gamle Sundvegen.

Avhørt av samme mann

Blant teoriene som er lansert, er at Birgitte kan ha haiket med Vassbakk og fått DNA-et hans på seg i bilen; strømpebuksa kan ha fått DNA-et på seg mens den lå lagret hos Kripos, hvor også sko beslaglagt fra Vassbakks bror i et tidsrom ble oppbevart; og sist, men ikke minst kan en av betjentene på åstedet ha overført DNA-et til liket etter tidligere befatning med 52-åringen.

I forbindelse med siktelsen av broren var Johny Vassbakk i mars 1995 på Skudesnes lensmannskontor og ble avhørt av politimannen som mandag sitter i vitneboksen.

DRAPSTILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet. Han nekter straffskyld. Ane Hem / NTB
DRAPSTILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet. Han nekter straffskyld. Ane Hem / NTB Vis mer

Den daværende lensmannsbetjenten har under utspørringen i retten understreket hvor bevisst han var på at åstedet ikke skulle utsettes for «besmitning», og hvor nøye alle på det sentrale åstedet var med å bruke engangshansker.

På et åstedsbilde fra TV 2 synes imidlertid flere politifolk, blant dem mannen i 50-åra, på det sentrale åstedet rundt avdøde, tilsynelatende uten hansker mens de blant annet håndterer en presenning. Alle bærer vanlige uniformer og ikke noen form for vernebekledning.

Presset hardt

Vassbakks forsvarer Stian Bråstein presser politimannen hardt på disse detaljene. Han stiller blant annet spørsmålstegn ved hvordan han kan være så skråsikker på at han var med på bæringen av liket.

- Jeg er sikker på at at liket ble tatt inn i en likpose før det ble lagt oppå båra, sier han.

- Hvordan kan du være så sikker på det?

GRILLET POLITIMANN: Forsvarer Stian Bråstein (t.v.) grillet et politivitne fra åstedet i retten mandag. Her med kollega Stian Kristensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRILLET POLITIMANN: Forsvarer Stian Bråstein (t.v.) grillet et politivitne fra åstedet i retten mandag. Her med kollega Stian Kristensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis jeg har vært med på bæringen. Men nå [etter at aktor påpekte det motsatte] er jeg usikker.

- Jeg skjønner du er usikker - eller har du laget deg ting? Hvilken historie har du laget deg selv? spør en brysk Bråstein.

Mislykket måling

Legen som prøvde å ta temperaturen, mislyktes med det fordi spesialtermometeret han brukte, bare gikk ned til 25 grader.

- Liket var kaldere enn det som kunne måles, forklarer han.

Legen kan i dag ikke helt huske hvordan han endte opp med dette termometeret, men mener han mest sannsynlig fikk det av politiet. Han ble hasteringt av politiet mens han var hjemme og foreberedte konfirmasjon, og stilte i vanlige sivile klær.

- Jeg har alltid hansker i en slik setting, framholder han - og understreker at han bare skulle ta temperaturen, ikke undersøke avdøde, i påvente av Kripos' ankomst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer