«Jeg skulle gjerne feiret jul sammen med gutten min...»

TØNSBERG (Dagbladet): En gråtende mor (37) erkjente i Tønsberg byrett i går at hun i fortvilelse hadde kvalt sin åtte år gamle sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle drapssaker er tragiske, men denne har en ekstra, nærmest ufattelig dimensjon, sa førstestatsadvokat Arnfinn Hval om den spesielle barnedrapssaken.

De psykiatrisk sakkyndige har konkludert med at kvinnen er strafferettslig ansvarlig, men at hun har mangelfullt utviklede sjelsevner. Nå er hun tiltalt for forsettlig drap og risikerer mange års fengsel og sikring etter at hun tok livet av sin åtte år gamle sønn i hjemmet deres i Tønsberg natt til 27. april i år.

- Jeg skulle gjerne feiret jul sammen med gutten min. Men den personen jeg er mest glad i, er ikke her. Jeg må leve resten av livet med at det er min skyld, sa en gråtende mor (37) i retten.

Underslag


Mora følte at verden hadde rast sammen for henne. Hun hadde store økonomiske problemer, var tatt for underslag av en foreningskasse på 46 000 kroner og levde sosialt isolert.

- Jeg kjenner ingen her og har aldri hatt en venninne. Jeg kunne ikke greid meg uten hjelp fra et eller annet sted. Jeg var mislykket i alt, sa tiltalte.

Hun ville ta sitt eget liv og så ingen annen utvei enn å ta med seg sønnen i tragedien.

En uke før hadde hun skrevet avskjedsbrev til familien for seg og gutten. Hun husket lite av det som skjedde drapsnatta.

Tidligere på dagen hadde hun tatt med gutten i svømmehallen. Deretter dro de på besøk til bestemoren. Kvelden tilbrakte mor og barn sammen arm i arm foran fjernsynsapparatet. Så strikket mamma litt og sønnen drev med sin favorittsyssel, veving.

Klokka var 23.30 da han gikk til sengs i mammas seng. Som vanlig fikk han klem og kos. En time seinere skjedde ugjerningen. Mora hadde blandet ut en sovetablett i vann og gitt til gutten. Så tok hun målbandet som lå på sybordet.

- Jeg husker at han kikket opp på meg, forklarte hun i retten.

- Elsket gutten

I et brev hun skrev etterpå ga hun uttrykk for at gutten ikke hadde smerter mer enn i noen sekunder.

Mora forsøkte å ta sitt eget liv på forskjellige måter samme natt og neste dag, men klarte det ikke. Nærmere et døgn etter drapet varslet hun selv politiet.

- Jeg savner ham, sa den gråtende mora i retten.

I avskjedsbrevet skrev hun at sønnen var blitt en hengiven og fin gutt fordi han hadde fått hennes kjærlighet. Hun ville ikke at han skulle vokse opp uten en mor, men i stedet hvile sammen med henne på kirkegården.

- Jeg elsker ham for mye til at han skal få være igjen, skrev mora.

Isolert

Barns rettssikkerhet og moras personlige problemer blir to sentrale momenter når straffeutmålingen skal skje.

Aktor forsøker å få fram et bilde av en mor som er umoden og selvsentrert. I rene tall påviste han at hennes økonomi ikke hadde vært så dårlig om pengene hadde vært brukt fornuftig.

Kvinnens sosiale isolasjon skyldes også hennes personlighet, mener psykiaterne.