- Jeg skulle gjerne sett at han kunne forklart seg

Mannen bak Lillehammer-drapet, som døde mandag, hylles i Israelske medier. Sønnen til offeret savner en forklaring.

FEIL MANN: Marokkanske Ahmed Bouchiki (bildet) ble drept av Israelske agenter på Lillehammer i 1973. Agentene trodde de drepte palestineren Ali Hassan Salameh. Lederen av aksjonen, Mike Harari, som døde mandag i sitt hjem i Tel-Aviv har tidligere kalt aksjonen for sin største profesjonelle tabbe.        Foto: Dagbladet.
FEIL MANN: Marokkanske Ahmed Bouchiki (bildet) ble drept av Israelske agenter på Lillehammer i 1973. Agentene trodde de drepte palestineren Ali Hassan Salameh. Lederen av aksjonen, Mike Harari, som døde mandag i sitt hjem i Tel-Aviv har tidligere kalt aksjonen for sin største profesjonelle tabbe. Foto: Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Michael «Mike» Harari ble en av de mest dekorerte medlemmene av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad. Mandag døde han i sitt hjem i Tel-Aviv, 87 år gammel, skriver The Jerusalem Post.

For nordmenn er Harari mest kjent for sin involvering i drapet på den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973.

Ledet aksjonen Om kvelden den 21. juli 1973 var Bouchiki på vei hjem fra kino med sin kone, da han ble skutt og drept av israelske agenter. Agentene forklarte at de hadde gjenkjent Bouchiki som Ali Hassan Salameh, lederen av den palestinske frigjøringsgruppen Sort september.

Salameh var mistenkt for å stå bak drapene på 11 israelske idrettsutøvere under Sommer-OL i München i 1972. Noe som førte til at Israels statsminister Golda Meir ga Mossad ordren om å spore opp og drepe medlemmene av Sort september. 11 medlemmer av organisasjonen ble funnet og drept, og i juli i 1973 var Mossad overbevist om at de hadde funnet Ali Hassan Salameh på Lillehammer.

Harari ble tidlig utpekt som lederen for aksjonen, men ble aldri stilt ansvarlig for aksjonen.

Mange spørsmål Bouchikis sønn fra et tidligere ekteskap, Jamal Terje Rutgersen, var tre år gammel da hans far ble drept. Rutgersen forteller at han savner en forklaring fra Mike Harari.

- Jeg skulle gjerne sett han kunne forklart seg for en norsk rett. Det er mange uavklarte spørsmål, men jeg håper hele historien kommer fram en gang i tiden. Jeg tror vi mistet en mulighet til å få svar på disse spørsmålene med hans dødsfall. Harari var en mann som ledet israelernes hevn etter München-tragedien i 1972, og som satt på mye informasjon.

Heltestatus Etter dødsfallet blir Harari i stor grad hyllet i ulike Israelske medier. Rutgersen sier han har forståelse for at Harari har en spesiell status i Israel.

- Jeg forstår hvorfor han har en heltestatus der. Han har absolutt hatt en rolle i beskyttelsen av Israel, men han har også stått for en del ting som ikke er greit, sier han og legger til:

- Mannen står bak positive og negative handlinger. Jeg forstår at det finnes ulike synspunkt, for det er ikke et svart-hvitt bilde. Ikke for min del heller.

Innrømmet deltagelse Mossad-sjefen snakket tidligere i år ut om Lillehammer-drapet i et intervju med den Israelske avisa Yedioth Ahronoth. Harari sa at operasjonen var en tabbe, blant annet fordi de hadde valgt ut agenter som snakket norsk, men som ikke var ferdig opplært.

- Vi gjorde en dobbel tabbe på Lillehammer. For det første var det en feilidentifikasjon. Dernest var det en feil i tilbaketrekkingen. I stedet for å kaste nøklene til leiebilen, leverte de dem tilbake.

DØD: Michael "Mike" Harari (bildet) døde mandag i sitt hjem i Tel-Aviv. Foto: NTB/MAARIV REUVEN KASTRO
DØD: Michael "Mike" Harari (bildet) døde mandag i sitt hjem i Tel-Aviv. Foto: NTB/MAARIV REUVEN KASTRO Vis mer