Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NAV-skandalen:

- Jeg skulle ha blitt orientert tidligere

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier at han burde blitt orientert tidligere om trygdebedrageri-dommene som mandag ble erklært uriktige.

VILLE VITE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch skulle ønske han var orientert om NAV-skandalen tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VILLE VITE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch skulle ønske han var orientert om NAV-skandalen tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skal være forsiktig med å kritisere andre offentlige myndigheter, det er ikke min oppgave. Men da trygderetten begynte å stille spørsmål i noen saker i 2017, kunne jeg tenkt meg å høre det allerede da. Jeg skulle blitt orientert litt tidligere i 2019 også, sier Busch til NTB.

Flere titalls trygdemottakere er uriktig dømt til fengsel for å ha tatt trygdeytelser til andre EØS-land. Saken savner sidestykke i norsk rettshistorie, poengterer riksadvokaten.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

- Dette viser at vi må kritisk gå gjennom også den rettslige siden ved meldinger fra det offentlige, uansett hvor snevert felt de måtte ha ansvaret for. Og i hvilken grad de blir regnet som eksperter, sa Busch under pressekonferansen.

- Det er jo meget bekymringsfullt, og det er åpenbart mange folk her som er i en sårbar situasjon. I tillegg til å miste ytelser de har krav på, så kommer det også straffeforfølgelse og dom. Så dette tar vi på det største alvor, sier Busch.

Riksadvokaten legger til at det nå er hans oppgave å få orden på disse sakene, slik at det blir avsagt frifinnende dommer. Han sier at det fordrer en runde med Gjenopptakelseskommisjonen.

- Konflikt mellom EØS-regler og norsk lovgiving på den måten som har gitt seg utslag her, det har jeg ikke sett tidligere, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media