«Jeg skulle ha kasta Toska ut av leiligheten»

Dan Pettersen (30) innrømmer for første gang at han tok imot penger for å holde kjeft etter NOKAS-ranet, i dette eksklusive intervju med Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leiv Gunnar Lie

STAVANGER (Dagbladet): -  Jeg står ikke på gjerdet og roper at jeg er uskyldig. Jeg føler at jeg har gjort noe galt, men det var ikke lett for meg å sette grenser, sier Dan Pettersen til Dagbladet.

Fredag ble han dømt til fengsel i 15 år for ranet på Norsk Kontantservice. Han sier, og har hele tida sagt at han ikke deltok i selve ranet, og i prosedyren sin åpnet også statsadvokatene for at Pettersen kanskje ikke var en av ranerne på Domkirkeplassen.

Men noe har han gjort. I intervju med Dagbladet innrømmer Dan Pettersen for første gang at han så sammenhengen mellom ranet og de flere hundre tusen kronene han fikk.

-  Jeg skjønte nok innerst inne at det var penger for å holde kjeft om det jeg så etter ranet, sier Dan Pettersen. Han har tidligere sagt at han trodde pengene var innkrevd gjeld fra en utested i Sandnes. Det samme utestedet har Idol-Kjartan vært deleier i tidligere.

Militær

Dagbladet møter Dan Pettersen på et besøksrom i Stavanger Fengsel. Rommet er lite, lysegult og den store mannen setter seg i hjørnet av skinnsofaen som står langs veggen.

-  Jeg tror ikke det jeg har å si er så veldig interessant, egentlig, sier han. Han smiler fort, ser på hendene sine og gnir dem mot hverandre. Det tidligere livet hans har ikke vært mediestoff. Han har drevet flere utesteder i Sandnes, vært i Telemarksbataljonen i Kosovo, jobba i fengsel og i bank.

-  Jeg er egentlig bare en helt vanlig tulling, sier han. En tulling som ifølge seg selv gjorde noen grove feilvurderinger vinteren for to år siden.

Den medtiltalte Sandnesmannen spurte Dan om han ville leie ut leiligheten sin til David Toska i januar 2004. Dan Pettersen sa ja, og fikk 10 000 kroner i måneden av Toska. Fram mot ranet i april møtte han Toska og flere av de andre ransdømte. Han fant våpen i leiligheten.

-  Det er klart jeg burde ha skjønt mye mer enn jeg gjorde, og brydd meg. Men akkurat da hadde jeg mange problemer, og for å være ærlig dreit jeg i hva Toska holdt på med, sier Pettersen. Etter ranet tok han imot flere hundre tusen kroner, ifølge han selv, fra den samme Sandnesmannen.

-  Det skulle aldri gått så lang, jeg burde ha kasta Toska ut av leiligheten.

Fortalte ingenting

Det gjorde han ikke, og om morgenen 5 april så han flere ranere i leiligheten sin, men han gikk ikke til politiet med det han visste.

-  Hvis du ikke deltok i ranet selv, hvorfor kontaktet du ikke politiet?

-  Jeg føler verken lojalitet eller respekt for Toska, men jeg hadde tatt imot penger for å holde kjeft, og da var det uaktuelt å snakke. Jeg er nå heller ikke typen som ringer politiet i tide og utide, sier han.

Pettersen ble boende i Stavanger etter ranet som rammet hele byen.

-  Jeg satt på vorspiel og det eneste folk snakket om var ranet. Jeg prøvde å late som ingenting. Det var helt jævlig, men jeg fortalte aldri noen om det jeg visste, sier han. Venner og kjæresten hans fikk sjokk da han ble arrestert, men i ettertid er de takknemlige.

-  Det er ikke riktig å gi folk informasjon de ikke har godt av å ha, sier Pettersen.

-  Et svakt øyeblikk

Selv har han mer enn nok av den typen informasjon. Han kommer aldri til å kunne si alt han vet om ranet eller ranerne. I et politiavhør sa han at han så fem personer i leiligheten sin rett etter ranet, og at Thomas Thendrup, Johnny Thendrup og en nå avdød venn av Toska kan ha vært tre av dem.

-  Politiet sa at andre allerede hadde snakket om de to brødrene. Jeg hadde vært isolert lenge, og skjønte hva politiet ville. Nå er jeg ikke engang sikker på om det var Thomas Thendrup jeg så. Det var i et svakt øyeblikk, og jeg kommer aldri til å fortelle noen hvem de to andre jeg så i leiligheten var, sier Pettersen bestemt.

-  Hvis det stemmer at du ikke var med på ranet, er du skuffet over at ingen av de andre dømte frikjente deg?

-  Nei jeg har full forståelse for at Toska ikke frikjenner bare meg. Da ville retten trodd at alle de andre var skyldige, sier Pettersen. Han håper likevel at noen velger å bryte den kriminelle kodeksen.

-  Jeg leste jo at en av de andre dømte vurderer å fortelle hvem som skjøt Klungland. Det må jo i i så fall være en som var på bankplassen selv, og da håper jeg han samtidig kan fortelle at jeg ikke var der, sier Pettersen.

Selv om han håper på en mildere dom i lagmannsretten er han klar for å sone. Han blir tom i blikket når han blir spurt om hvordan han ser for seg de neste åra. Han kikker ut vinduet.

-  Jeg klarer ikke å tenke på at jeg skal stå i verkstedet og vaske hjulkapsler de neste ti åra. Men jeg er jo innstilt på å ta straffen min, men bare for det jeg har gjort.

- JEG FORTJENER STRAFF: Dan Pettersen ble dømt til 15 års fengsel for ranet på NOKAS i Stavanger. - Jeg fortjener straff, men bare for det jeg har gjort, sier Pettersen til Dagbladet.