Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg skulle jo løpt bort og åpnet døra»

Mannen som nektet å gi førstehjelp til selvmordskandidat i Oslo i dag, sier til Dagbladet.no at han angrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 11.32 i formiddag ringte en 41 år gammel mann til politiet og varslet om at en kvinne trolig prøvde å ta sitt eget liv i en bil i Sørkedalen.

Det var ingen våpen involvert i selvmordsforsøket. Politiet ba mannen åpne bildøra og utføre førstehjelp fram til patruljene var på stedet, men mannen unnlot å følge pålegget.

- Jeg gjorde ikke annet enn å ringe politiet. Jeg skulle jo løpt bort og åpnet døra. Men jeg var redd for at det lå en død person i bilen, sier 41-åringen til Dagbladet.no.

- Jeg skal inn til en operasjon snart, og er ikke helt i toppform. Så jeg var redd for hva jeg ville se.

Dramatisk ordveksling

Mannen jobbet rett i nærheten, da han la merke til bilen som sto med tenningen på.

- Jeg tenkte først at dette var et par som koste seg. Men plutselig så jeg at ikke alt var som det skulle. Da ringte jeg politiet.

Ordvekslingen mellom politiet og 41-åringen, skal ha vært svært dramatisk.

FIKK KJEFT: Jeg fikk en reprimande da de kom fram, sier mannen til Dagbladet.no. Foto: Nina Hansen
FIKK KJEFT: Jeg fikk en reprimande da de kom fram, sier mannen til Dagbladet.no. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Til tross for at operasjonssentralen til politiet ba vedkommende om å bistå ved å gå bort til bilen og sjekke ut situasjonen nærmere fordi politipatruljen var langt unna, skal vitnet ikke ha etterkommet dette, sa politiadvokat Morten Reppen til Dagbladet.no tidligere i dag.

- Visste ikke

41-åringen sier han ikke var klar over at han var pliktig til å hjelpe.

- Jeg ble litt paff da jeg fikk vite det. Jeg vet jo at man skal hjelpe til ved en trafikkulykke, men dette var litt annerledes.

Hjelpemannskapene kom fram i tide og avbrøt selvmordsforsøket.

- Politiet var ganske raskt på stedet, det tok maks ti minutter. Jeg fikk en reprimande da de kom fram. Og neste gang vil jeg gjøre mer, sier 41-åringen til Dagbladet.no.

Tar forskjellige avgjørelser

Psykolog Unni Heltne ved Senter for Krisepsykologi sier til Dagbladet.no at mennesker reagerer veldig ulikt på slike hendelser mannen opplevde i Sørkedalen.

- I en krisesituasjon blir noen helt numne og handlingslammede, mens andre reagerer raskt på instinkt. Det kan jo være like alvorlig og sjokkerende å være vitne i en sak, som å være involvert.

- Impulsene vil ofte overstyre fornuften, men det er umulig å si hva som har skjedd i dette konkrete tilfellet, sier Heltne.

Det 41 år gamle øyenvitnet kan bli straffet for å ikke gripe inn etter straffelovens paragraf 242 (se faktaboks oppe til høyre).

- Er det rettferdig å dømme noen i et slikt tilfelle?

- Loven har mange gode sider, blant annet at ingen kan stikke av fra en ulykke. Men det kan også være formildende omstendigheter, for eksempel panikk, sier Heltne, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

At mannen først ringte politiet, men ikke ville gå bort og åpne bilen, overrasker ikke krisepsykologen.

- I et lengre hendelsesforløp kan det skje at folk tar forskjellige avgjørelser, sier hun.

NB! Politiet bekreftet overfor Dagbladet.no at de vurderte saken etter straffelovens paragraf 242. Etter at saken ble lagt ut, er vi kontaktet av en rekke jusstudenter, som påpeker at den korrekte paragrafen må være straffelovens 387, siden 41-åringen ikke hadde noen tilknytning til offeret i utgangspunktet.

387 lyder:

Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Maaneder straffes den, som undlader, uagtet det var ham muligt uden særlig Fare eller Opofrelse for ham selv eller andre,

1. efter Evne at hjælpe den, der er i øiensynlig og overhængende Livsfare, eller
2. gjennem betimelig Anmeldelse for vedkommende Myndighed eller paa anden Maade efter Evne at afverge Ildsvaade, Oversvømmelse, Sprængning eller lignende Ulykke, der medfører Fare for Menneskeliv.

Saafremt paa Grund af Forseelsen nogen omkommer, kan Fængsel indtil 6 Maaneder anvendes.

VAR PASSIVT VITNE: 41-åringen gikk ikke bort til bilen, til tross for at politiet ba om det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media