I RUINER: Hjemmet til Umm Samir Abu Amra i Gaza er fullstendig rasert etter israelske bombeangrep i nabolaget hennes. Nå tør hun ikke bo der lenger. Foto: Hamada Hamada
I RUINER: Hjemmet til Umm Samir Abu Amra i Gaza er fullstendig rasert etter israelske bombeangrep i nabolaget hennes. Nå tør hun ikke bo der lenger. Foto: Hamada HamadaVis mer

- Jeg skulle likt at de kom hit for å se sjøl

UNRWAs øverste leder ber israelske ledere komme til Gaza for å se den humanitære katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EREZ (Dagbladet): UNRWA-sjef Karen Koning AbuZayd liker dårlig at israelske talsmenn går ut og sier at det ikke er noen humanitær krise i Gaza.

- Situasjonen er forferdelig. Folk flest har ikke elektrisitet, varmeapparater eller vann. Bombingen er massiv og du vet aldri helt når bombene slippes. Noen ganger er det mye på dagen, andre ganger om natta, sier AbuZayd på telefon til Dagbladet kort tid etter at hun kom seg ut av Gaza i går.

Stygg affære
Få timer tidligere sier den israelske hærens talsmann, Peter Lerner, følgende til Dagbladet:

- De siste fem dagene har vi sendt inn 7800 tonn med humanitær hjelp inn i Gaza. I dag har vi fått inn 72 lastebiler med varer og medisiner. Det er selvsagt ingen krise der inne. Vi samarbeider med de internasjonale hjelpeorganisasjonene og det går bra, forteller Lerner.

UNWRA-sjef AbuZayd har tilbrakt åtte og et halvt år i Gaza og rapporterer direkte til FNs generalsekretær.

Sammen med palestinske myndigheter er UNRWA den viktigste aktøren som leverer sosiale tjenester til palestinerne. Hun er ikke enig med den israelske talsmannen.

- Den humanitære situasjonen er ganske stygg. Folk kan ikke bevege seg på grunn av bombingen, det er kaldt og de har ikke noe å varme seg på og det finnes ikke penger, sier AbuZayd, før hun kommer med en oppfordring til de israelerne som benekter at en humanitær krise pågår:

- Jeg skulle likt at de kom hit på besøk for å se sjøl. Ikke noen ønsker å leve som folket i Gaza gjør det nå. Mange vinduer er knust på grunn av bombingen og folk fryser. Overalt i Gaza står folk i kø for å få mat. De hjelper oss, men det er ikke nok, sier AbuZayd.

FLYKTER: Med hjelp fra naboer flykter familien til Umm Samir Abu Amra med det de kan få med seg, til et tryggere sted i Gaza. Foto: Hamada Hamada
FLYKTER: Med hjelp fra naboer flykter familien til Umm Samir Abu Amra med det de kan få med seg, til et tryggere sted i Gaza. Foto: Hamada Hamada Vis mer

På en god dag, kommer det ifølge UNWRA nærmere 100 lastebiler med livsnødvendige forsyninger.

- Men vi trenger hundre lastebiler alene, bare til å få inn det vi trenger av mel. Vi skal gi 20 000 familier det de trenger hver dag, men klarer det ikke, fortviler AbuZayd.

Forrige torsdag, tre dager før angrepene startet, reiste AbuZayd inn i Gaza. I går kom hun ut.

På randen i lang tid
Lenge før den hittil sju dager lange Gaza-krigen har det vært mangel på mat, medisiner og bensin på den lutfattige stripa.

Innstrammingen startet da Hamas gjorde brakvalg i 2006, og ble verre da Hamas tok fullstendig over makta i Gaza i juni 2007.

I september i fjor erklærte så Israel Gaza for et «fiendtlig område».

Lenge før krigen startet, var altså situasjonen for Gaza-innbyggerne utenfor norsk fatteevne.

- KOM HIT:  Karen Koning AbuZayd, leder for UNWRA ber israelske talsmenn om å komme selv for å se på den humanitære situasjonen i Gaza. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/SCANPIX
- KOM HIT: Karen Koning AbuZayd, leder for UNWRA ber israelske talsmenn om å komme selv for å se på den humanitære situasjonen i Gaza. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/SCANPIX Vis mer

- Barn tisser i senga, de sover ikke. Noen barn skriker hysterisk hele tida, mens andre er stille. Det er viktig å tenke på hvordan barna har det der inne nå. Det er en fullstendig unormal situasjon. Og nå frykter palestinerne bakkeinvasjon, som vil gjøre livene deres enda verre, sier AbuZayd.

Mulig bakkeinvasjon
Talsmannen for den israelske hæren mener en bakkeinvasjon er nærliggende hvis rakettene fra Gaza og inn over det sørlige Israel fortsetter.

I går ble over 20 raketter sendt ut. En person ble lettere skadd da en Grad-rakett falt i Ashkelon.

- Kommer det flere raketter, har vi ikke noe valg. Da er bakkeinvasjon en klar mulighet, sier han til Dagbladet.

PULVERISERT: Slik ser nabolaget til Umm Samir Abu Amra etter israelske bombeangrep i Gaza. Foto: Hamada Hamada
PULVERISERT: Slik ser nabolaget til Umm Samir Abu Amra etter israelske bombeangrep i Gaza. Foto: Hamada Hamada Vis mer

Ifølge FN, er minst 100 av de over 400 drepte palestinerne i Gaza sivile.

Mange av disse er kvinner og barn. Over 2000 er skadd og veldig mange av disse har svært alvorlige skader. Fire israelere er drept av raketter skutt opp fra Gaza.