- Jeg skulle ønske, Erna Solberg, at du ville bli en Angela Merkel

Hvordan skal Norge bidra i flyktningkrisa? Det diskuterte partilederne i kveld. Og temperaturen var skyhøy.

PARTILEDERDEBATT: 
Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) før partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PARTILEDERDEBATT: Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) før partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens valgkampen har gått inn i sine hundre siste timer, kjemper Norges største partiledere nå om makta i norske kommuner.

Det gjør de på TV2s avsluttende partilederdebatt. Og temperaturen i studio er høy.

Det første tema for debatten er nemlig valgkampens store sak, nemlig flyktningkrisa og Syria-avtalen på Stortinget.

- Jeg skulle ønske, Erna Solberg, at du ville bli en Angela Merkel. For Norge ønsker seg en Angela Merkel akkurat nå, sier Audun Lysbakken på debatten.

- Folk flest ser at vi har en ambisiøs regjering og et ambisiøst storting på dette området, svarer Solberg.

Mandag skal EUs innenriks- og justisministre møtes i Brussel. Da blir det klart om medlemslandene vil gå med på å refordele 160 000 av flyktninger som har kommet til Hellas, Italia og Ungarn. Spørsmålet er hva Norge vil presentere som sitt bidrag.

Norge har tilbudt seg å ha en giverlandskonferanse for å samle inn penger til syriske flyktninger, men ikke forpliktet seg til å bli en del av denne fordelinga.

- Vi gjør jo egentlig mye av det Tyskland gjør, vi tar imot mange asylsøkere. Men diskusjonen om 8000 eller 10 000 syrere er ganske liten i forhold til de utfordringene vi står overfor nå. Sånn som det ser ut nå, så vil vi ta imot 16 000 eller 17 000 i år. Vi trodde det skulle være 10 000, sier statsminister Erna Solberg.

- Gi Anundsen beskjed! Den tyske forbundskansleren har sagt at Tyskland i år forventer å ta imot 800 000 flyktninger, og at de i tillegg kan ta imot 500 000 flyktninger i året som kommer. Flyktninger Dagbladet møtte på grensa mellom Serbia og Ungarn i forrige uke, ba også den norske statsministeren bli mer som Merkel.

- Når Anders Anundsen skal dit, trenger han en tydelig ordre for hva han skal si. Han trenger en tydelig beskjed om at vi er med på et fellesskap og en ansvarsfordeling, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
- Det er ikke sånn at Norge ikke bidrar. Vi hjelper mye hjemme og vi hjelper mye ute, sier Siv Jensen.
- Tar vi vår andel, Siv Jensen? spør Hareide
- Vi tar en større relativ andel enn de fleste andre land?, sier Jensen
- Så vi tar vår andel?
- Det denne debatten viser er at flere dere tar til orde for å liberalisere hele Norges asyl- og innvandringspolitikk, svarer Jensen.

- Vi vil hjelpe Mer enn åtte av ti nordmenn mener at Norge bør ta imot like mange eller flere enn de 8000 kvoteflyktningene fra Syria som Stortinget vedtok å ta imot i vår. Da valgte Frp å stå utenfor avtalen, fordi de mente det var for mange. SV sto utenfor fordi de mente 8000 var for få.

- Hvordan er det å være i utakt med folket, Siv Jensen? spør TV2-programlederen.

Han hevder at denne holdningen i folket, at de vil ta imot flere flyktninger, er grunnen til at Frp faller på flere nye målinger. Også Venstre-leder Trine Skei Grande påpeker at stemninga i folket nå ikke ligger på Frp-linja.

- Fremskrittspartiet har ikke skjønt det som skjer blant folk nå, at det er et stort engasjement, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Meningsmålinger tatt opp like etter Frp åpnet valgkampen sin med å gå ut mot Syria-avtalen, viser at Frp's frieri til velgerne ga null effekt.

- Denne diskusjonen handler om hvordan vi hjelper flest, og vi mener at vi hjelper flest i nærområdene, sier Siv Jensen.

- Men spørsmålet handler om en undersøkelse som gjaldt å ta imot undersøkelse i Norge. Og der er du helt i utakt med folket, sier TV2s Arill Riise.

- Debatten handler om to ting. Det ene er at vi vil hjelpe nå, men det andre er de langsiktige konsekvensene. Vi kan ikke ta imot fler enn vi evner å integrere, sier Jensen på debatten.

I den første partilederdebatten fikk ingen over terningkast fire. Dagbladet vil gi partilederne terningkast når debatten på TV2 er over klokka 23.