- Jeg skulle ønske jeg var 90 igjen. Det var tider det

Haakon Lie på 103-årsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skulle ønske jeg var 90 igjen. Det var tider det, sier Haakon Lie på 103-årsdagen.

Arbeiderparti-høvdingen spøkte gjerne med sin egen høye alder da han feiret fødselsdagen i Samfunnssalen i Oslo mandag. Flere av gjestene trakk fram eksempler på den tørrvittige humoren.

- Nå gjelder det seg å holde seg i live, for å se hvordan det går, var et utsagn.

- Jeg råtner heldigvis nedenfra og opp, spøkte han om sin skrantende helse.

Gratulantene sto i kø for å ønske til lykke med dagen, og mange brukte store ord for å prøve å fange opp hva Lie har betydd for Norge:

En fantastisk intellektuell kapasitet. En levende legende. Et nasjonalt ikon.

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg la imidlertid vekt på Haakon Lies menneskelige side.

- Det er kanskje ikke så ofte det kommer fram, men Haakon Lie er en varm person, understreket Kolberg.

- Jeg skulle ønske jeg var 90 igjen. Det var tider det

Talte for svenske jagerfly

Lie trakk fram flere dagsaktuelle politiske spørsmål. Den siste tiden har han vært aktiv i mediene, og flere av temaene går igjen i boken «Slik jeg ser det nå», som han har skrevet sammen med historiker Hans Olav Lahlum og journalist Hilde Harbo.

Det vakte oppsikt da Haakon Lie nylig gikk ut offentlig for å be regjeringen velge svenske jagerfly i stedet for amerikanske. Med glimt i øyet tok Lie opp tråden igjen.

- Mange spurte seg nok: Hva i helvete vet’n Haakon om fly? Det eneste jeg vet, var da jeg kom fra Spania en januardag i 1937. Da tok jeg flytimer med seilfly på isen på Bogstadvannet, men da våren kom, tok det slutt, minnet han. Innkjøp av jagerfly blir en svært viktig sak for regjeringen framover, framholdt han.

- De amerikanske flyene er kanskje bedre på noen områder. De er angrepsfly som kan gjemme seg for radaren. Men det er ikke slike fly vi skal ha. Det vi trenger er et flyforsvar av Norge, fly som kan overvåke de veldige havområdene vi har, sa han.

- Hvis vi gjennom å kjøpe svenske fly konsoliderer forsvaret i nordområdene, vil amerikanerne være de første til å klappe, la han til.

Han brukte tid på å slå et slag for nordisk samarbeid, og håp om å utvikle den industrielle basisen framover.

- Vi vet ikke når oljetiden er slutt, men vi vet at det tar slutt. Den dagen trenger Norge ny industriell basis å bygge framtiden på.

Krever sosial boligpolitikk

Den tidligere partisekretæren i Arbeiderpartiet la ikke skjul på mismot over partiets tilbakegang på meningsmålinger. Det har vært tøft å se Fremskrittspartiet gå forbi på enkelte barometre, men Lie er oppløftet av at Arbeiderpartiet nå later å være i framgang igjen.

- Alle er i arbeid. Dette som var kjerneoppgaven til Arbeiderpartiet i alle år, er nå fullført. Vi har hatt en levestanderardøkning uten sammenligning, sa han.

Men det er fortsatt oppgaver å gjøre, og anmodningen fra den gamle partihøvdingen var klar.

- Nå får dette partiet legge fram et program om sosial boligbygging!

- På 1950-takket var det 2,5 prosents rente, vi må tilbake til det. Vi må tilbake til en tid da en gutt og en jente som vil gifte seg kan skaffe seg tak over hodet, uten at de begge må jobbe. Vi må sørge for at studenter kan få et sted å bo, uten at de må jobbe ved siden av studiene, smalt han til i avskjedsreplikken.

(NTB)

GRATULERTE: - Det er kanskje ikke så ofte det kommer fram, men Haakon Lie er en varm person, sa Martin Kolberg.